Vijf nederlagen op rij en een afgelaste wedstrijd met een 1-0 achterstand, bracht Vorden 1 een maand geleden in een precaire situatie. Na 20 wedstrijden had ons vlaggenschip 19 punten en vond het zichzelf terug op de 12e plaats met slechts SDC’12 en Witkampers onder zich. Vorden 1 was verwikkeld in een ware degradatiestrijd en wist dat het in de vijf resterende wedstrijden en een halve inhaalwedstrijd tegen AZC in ieder geval één plek moest stijgen, om zodoende in ieder geval rechtstreekse degradatie te kunnen voorkomen. Over rechtstreekse handhaving durfde toen, na de 1-0 verliespartij thuis tegen STEVO, niemand meer te praten, want de achterstand op het op dat moment op de veilige 8e plaats bivakkerende Schalkhaar betrof 8 punten. Maar terwijl juist Eilermark (dat als eerste door Schalkhaar ingehaald werd) in de laatste vier wedstrijden slechts één puntje ging pakken, heeft Vorden 1 in deze periode juist vier wedstrijden gewonnen. ‘In Reutum begon de victorie’ en daarna werden ook Bon. Boys en Lemelerveld in de laatste minuut verslagen. Tussendoor werd de inhaalwedstrijd tegen AZC nog wel verloren, maar vandaag zette de zegereeks van de geel-zwarten zich voort. In de beste 1e helft van dit seizoen werd in de derby tegen Witkampers de thuisploeg in een half uur op een 0-3 achterstand gezet en was de ene aanval en doelpunt nog mooier dan de ander. Uiteindelijk werd de eindstand 1-4 en kreeg de ploeg van trainer Wouter Schouten ook nog eens te horen dat alle andere uitslagen, net als vorige week, zeer gunstig waren uitgevallen. Reutum, Lemelerveld, Witkampers, AZC en Eilermark verloren ook nu weer allen hun wedstrijd en dat houdt in dat Vorden 1 nu op de vorige maand nog voor schier onmogelijk gehouden 8e plaats is komen te staan en door een beter doelsaldo en drie punten voorsprong op Eilermark zichzelf een uitstekende uitgangspositie heeft verworven voor nog weer een jaar 2e klas!

Er stonden nog zeker zo’n vijftig supporters (waarvan velen uit Vorden) voor de kassa, toen direct de eerste de beste aanval van Vorden 1 al een doelpunt opleverde. Terwijl de rookwolken van het door het thuispubliek aangestoken vuurwerk zich boven het hoofveld verzamelde, onderschepte Bas Kortstee een diepe inspeelpass van Witkamers, door uitstekend voor de man te komen. De bal kwam aan de rechterkant bij Luuk Smit terecht die met een keurige ‘tsjip-bal’ een zeer bruikbare en gevaarlijke voorzet richting spits Gijs van der Veen afleverde. Gijs kon met de rug naar het doel de bal perfect terug leggen met het hoofd, waar ‘nummer 10’ Koen Oosterhuis de bal op ongeveer 17 meter nog een keer onder zijn voet goed legde en daarna met links middels een strakke en droge schuiver de stand al op 0-1 zette. Het was voor het 1e elftal van Vorden de droomstart waar het op gehoopt had en ook de ideale uitgangspositie voor de rest van de wedstrijd. Vorden kon het initiatief overlaten aan het in het eerste halfuur onmachtige Witkampers en daarna zelf toeslaan in de tegenaanval. Zo kwam na ongeveer 20 minuten spelen Vorden 1 zelfs op 0-2 voorsprong toen eerst een kopbal van Niels Rondeel ternauwernood tot corner werd verwerkt door de doelman van Witkampers. Uit de hieruit ontstane corner werd er eerst nog tegen de onderkant van de lat geschoten, maar uiteindelijk kon Niels Rondeel toch de tweede treffer aantekenen door een lage voorzet bij de 2e paal van dichtbij binnen te schieten.  Vorden 1 speelde een prima eerste half uur en vooral op het middenveld met Luuk Smit, Koen Oosterhuis en Kris Koning waren de geel-zwarten telkens de meerdere ten opzichte van Witkampers. Wanneer daarna dan ook nog eens de sterk spelende Gijs van der Veen aangespeeld kon worden, werd dit telkens weer de aanzet voor wederom een aanvalsopzet van de uitploeg. Sander Vissers dartelde om Gijs heen, Niels Rondeel kwam veelvuldig mee op aan de linkerkant en van achteruit speelde vooral Dion Besselink de voorwaartsen steeds goed in. ‘Het fort’ werd bewaakt door Sven Mulder, Bart Stokman en Bas Kortstee en zodoende speelde Vorden op dat moment een gewonnen wedstrijd. Helemaal toen in de 30e minuut een prachtige pas van achteruit door de opgekomen Dion Besselink precies over de verdediging viel en in de loop door Gijs van der Veen werd mee genomen. Alleen voor de keeper aangekomen bleef Gijs koel en juichte al voordat zijn inzet de doellijn was gepasseerd: 0-3

Wat een weelde, wat een fraaie goals en wat een fraaie tussenstand. Want toen al werd ook zichtbaar dat het wel eens een hele mooie middag voor Vorden 1 kon worden, omdat na een half uur naast dus Witkampers, ook Reutum, AZC, Lemelerveld en Eilermark reeds op achterstand stonden. In het laatste kwartier van de 1e helft werd het in de 38e minuut toch ineens weer spannend, toen Witkampers met de enige geslaagde actie in de 1e helft de stand op een keurige wijze op 1-3 bracht. De betreffende speler passeerde Niels Rondeel en tevens Dion Besselink en alleen voor Robin Verstege aangekomen, legde hij de bal uitstekend breed en kon de inlopende ploeggenoot de bal binnen tikken. Met een gevaarlijke kopbal die maar net over ging, was Witkampers zelfs dichtbij de 2-3, maar het slotakkoord van de 1e helft was toch weer voor Vorden, toen uit een scherpe tegenaanval Koen Oosterhuis de bal aan de vanaf links meegelopen Sander Vissers gaf. De jeugdige (20 jaar) spits speelde zich richting de achterlijn keurig vrij en schoot vanaf ‘punt vijf’ de bal in de korte hoek, alleen voor alles wat Vorden was, jammer genoeg in het zijnet.

In de rust werd er niet gewisseld door trainer Wouter Schouten en dit hield in dat het tweede bedrijf werd aangevangen met dezelfde 3-5-2 opstelling als in de eerste helft : Robin Verstege – Bart Stokman, Bas Kortstee, Dion Besselink – Luuk Smit, Kris Koning, Sven Mulder, Niels Rondeel – Koen Oosterhuis –  Gijs van der Veen, Sander Vissers. Op de bank zaten keurig in het geel de reservespelers Werner Rondeel, Jurre Heij, Nick Ziggers, Bas Abbink en Daan Horstman (4e) en reserve-doelman Esli Lindenschot en de kersverse bruidegom (Van harte Sam!) genoot van zijn huwelijksreis en was dus niet aanwezig. Het eerste kwartier na de rust, bleef het wedstrijdbeeld een beetje hetzelfde als de laatste 10 minuten van de 1e helft. Vorden werd dus meer naar achteren geduwd en loste dit op door ‘wing-back’ Niels Rondeel wat meer echt linksback te laten voetballen en zodoende vanuit een 4-4-2 in de tegenaanval te gaan. Het initiatief lag dus weliswaar bij Witkampers en zij waren ook een aantal keren in staat om een gevaarlijke voorzet af te geven, maar de zeer gedegen en betrouwbare doelman Robin Verstege loste dit allemaal keurig op. Hij straalde hiermee niet alleen vertrouwen uit richting de eigen achterhoede, maar zorgde eveneens voor hulpeloosheid bij Witkampers, omdat zij eenvoudigweg maar niet tot ware kansen kwamen en hoe meer de tijd verstreek ook het geloof in een terugkomst in de wedstrijd ging verliezen.  Vorden 1 bracht in de 67e minuut ook nog eens op een formidabele wijze de stand op 1-4 en toen was het helemaal duidelijk en daarmee ook beslist. Vanaf het middenveld onderschepte Vorden een aanvalsopzet van Witkampers en Koen Oosterhuis kon met binnenkant voet de bal na een stuit direct uit de lucht met een boogje richting de sprintende Sander Vissers brengen. Deze liet de bal twee keer stuiteren en precies in de loop en op het juiste moment en via een uitstekende traptechniek schoot Sander de bal als een kanonskogel boven in de verre hoek: 1-4. Het bijzondere van dit soort doelpunten is altijd dat velen denken dat je zo’n bal vol moet ‘anhal’n’ om te zorgen dat deze keihard in het doel verdwijnt, maar het is juist de kunst om deze niet op 100% te schieten om hem desondanks voldoende vaart mee te geven. Sander Vissers liet bij dit doelpunt zien dat hij deze techniek uitstekend beheerst en met een beauty van een doelpunt zorgde hij voor het hoogtepunt van de tweede helft. Alle vijf reservespelers kwamen nog in het veld en zowel Werner Rondeel, Jurre Heij, Nick Ziggers (viel heel erg sterk in) als Daan Horstman waren nog bij een aantal gevaarlijke aanvallen betrokken, maar in de stand veranderde er niets meer.

Vorden 1 won ook deze degradatiekraker en derby tegen Witkampers, alleen was er nu niet zoals tegen Reutum, Bon Boys en Lemelerveld een doelpunt in de laatste minuut voor nodig. Vorden 1 behaalde deze overwinning door de beste 1e helft van dit seizoen en door een prachtig doelpunt van Sander Vissers in de tweede helft. Het heeft zichzelf daarmee een uitstekende dienst bewezen want door de gunstige uitslagen en dus verliespartijen van zowel Lemelerveld, AZC, Reutum als Eilermark is Vorden nu op 31 punten gekomen en op de ‘veilige’ 8e plaats blijven staan. De voorsprong op de nummer 9 Eilermark is drie punten, dus in theorie zou de ploeg uit Glanerbrug nog langszij kunnen komen, maar het doelsaldo van Vorden (-4) is beduidend beter (Eilermark -14) en vandaar dat iedereen in het geel-zwarte kamp na afloop van een heerlijke biertje bij de gezellige buurman Witkampers kon genieten en met een heel goed gevoel richting de slotdag van de competitie (maandag 29 mei thuis tegen de Tukkers) toe kan leven.

Op Facebook is via de pagina ‘Match-shots v.v. Vorden’ de foto-reportage van Mark Zelle te bewonderen.