Het zijn van die momenten, wedstrijdacties, individuele kwaliteiten en uitstekende voetbaloplossingen, die tijdens een wedstrijd van het 1e elftal te zien zijn bij een tegenstander, dat je maar weer eens beseft dat het spelen op 2e klas niveau tegen een 1e elftal als Leones uit Beneden-Leeuwen echt een uitstekend niveau betreft. Stuk voor stuk hebben de spelers van Leones een indrukwekkende staat van dienst en behoren tot de top-amateurvoetballers in de Betuwe. Belangrijke eigenschappen zijn afgetraind, snel, behendig en vooral veel voetbal-gochme en – kwaliteiten, waarbij traptechniek en ‘eerste aanname’ als belangrijkste wapens te bekennen zijn. Vorden 1 kon zich prima meten aan deze tegenstander en dat er uiteindelijk een 1-1 uit het vuur werd gesleept, mag als winst worden beschouwd. Tevens is dit punt een compliment aan de 17-koppige selectie van Vorden 1, dat met louter eigen jongens, waarvan zeven spelers onder de 23, tegen deze titelkandidaat een goed resultaat heeft behaald.

Vorden 1 begon met een verassende wijziging op het middenveld, waarbij vaste krachten Kris Koning en Sven Mulder dit keer buiten de basis vielen. Vooral de keuze op het middenveld is voor hoofdtrainer Klaas Vermeulen erg groot en de kwaliteiten liggen bij vijf spelers erg dicht bij elkaar. Vandaar dat er per wedstrijd gekozen kan worden voor typische eigenschappen en kan het dus wel eens voorkomen dat een speler zich tevreden moet stellen met een invalbeurt ipv een basisplaats. Sven  Mulder, Sam Abbink, Luuk Smit, Koen Oosterhuis, Kris Koning en Dion Besselink moeten dus om drie plaatsen knokken en dit keer gaven Klaas en Rene de voorkeur aan Koen, Dion en Luuk, waarbij vooral laatst genoemde, die ook al eens reserve heeft gestaan,  terug kan kijken op een zeer verdienstelijke partij. De opstelling was als volgt : Robin Verstege – Bart Stokman, Bas Kortstee, Bram Garritsen, Niels Rondeel – Luuk Smit, Dion Besselink, Koen Oosterhuis – Jurre Heij, Gijs van der Veen, Niek Spiegelenberg. In de voorhoede was Sander Visschers terug van een blessure, maar nog niet fit genoeg om te starten. Verder namen dus Kris Koning en Sven Mulder en Werner Rondeel, Jacco Kettelerij en Qunten Eigenraam (beide Jo19-1) plaats op de bank.

Het eerste half uur lukte het Vorden 1 heel behoorlijk om de druk erop te houden tegen Leones, ondanks dat de kwaliteiten van de uit de 1e klas gedegradeerde ploeg uit de Betuwe. Zoals gezegd nam in deze openingsfase vooral Luuk Smit op het middenveld een belangrijke rol in, want hij won niet alleen vaak de zo cruciale 2e ballen, maar bleef ook nog vaak in balbezit, kapte en draaide zich daarna vrij en kon tenslotte ook nog vaak genoeg de oplossing vooruit maken. Het was niet zo dat er in dit eerste half uur nou direct zoveel kansen te noteren viel, maar er steeg toch een tiental keer een ‘Ooehh’ of een ‘Aahh’ uit de kelen van de vele supporters onder de overkapping. Ballen kwamen wel in de zestien en er was met een harde voorzet net voorlangs en een kopbal van Jurre Heij ook twee keer sprake van een ware doelpoging, maar echte dreiging ontbrak toch op het einde van weer een aanval.

Tegenstander Leones had hele andere type spelers in hun voorhoede staan en vooral de beide buitenspelers maakten met hun snelheid en ‘hendigheid’ erg veel indruk. Na zo’n half uur kantelde dan ook het wedstrijdbeeld enigszins en vooral wanneer de beide genoemde spelers weer eens met het gezicht richting doel een actie in konden zetten, was het direct ‘alle hens aan dek’. Toch moet gezegd worden dat Bart Stokman en Niels Rondeel zich uitstekend wisten te weren en beide kunnen terug kijken op een goede wedstrijd op een hoog amateurniveau. Het leek dan ook 0-0 te worden bij rust, maar in de 42e minuut werd het geheel onverwachts toch nog 0-1 voor Leones. Een aanval eindigde aan de rechterkant op de achterlijn en de betreffende speler van Leones kon niets anders dan de bal laag en hard parallel aan de achterlijn voor te zetten. Robin Verstege stond prima opgesteld en was voornemens om de bal laag bij de grond op zo’n meter afstand veldinwaarts van de grond ‘te scheppen’. Op het allerlaatste moment gleed er toch nog een speler richting de eerste paal en die toucheerde heel licht de bal, waardoor het leder precies tussen de paal en Robin over de doellijn gleed.

Een tegenvaller voor de geel-zwarten en deze stand noopte trainer Klaas Vermeulen tot een wissel, want Sven Mulder kwam in het veld voor Dion Besselink. Leones hield echter het iets betere van het spel en bleven het eerste kwartier in de 2e helft toch een licht overwicht houden. In ieder geval lukte het Vorden in deze fase niet om voorin iets af te dwingen. Toch weet je gewoon als team, dat wanneer je er een echte wedstrijd van weet te maken en het verschil maar 1 doelpunt blijft in de stand, er altijd een mogelijkheid komt voor de gelijkmaker. Maar dat is nou juist veel simpeler gezegd dan gedaan. Want ‘een wedstrijd van maken’ houdt in dat je tegen een iets betere tegenstander toch vooruit moet blijven verdedigen, toch steeds de duels moet weten aan te gaan en dan niet het duel alleen maar winnen door de tegenstander niet aan de bal te laten komen, maar juist het duel winnen om vervolgens in balbezit te komen. Echt een pittige opdracht voor het 1e elftal van Vorden en zeker omdat het ook nog eens begon te regenen.

Het veld was namelijk uitstekend bespeelbaar, maar door de vele regenval wel zacht. Vanaf het moment dat het ook nog eens onder de wedstrijd begon te regenen, zag je bij veel (vordense) spelers dat bij een snelle ‘wend of keer actie’ en vooral bij aanvallend ingestelde acties dat er nog al eens een speler uit gleed. Het zorgt dan altijd weer voor van die typische ‘Statler en Waldorf’ discussies langs de lijn tussen oud spelers van boven de vijftig, die maar niet begrijpen dat de spelers van tegenwoordig geen schoenen met pinnen bij zich hebben. Dit hoorde in de jaren ’70, ’80 en ’90 altijd tot de standaarduitrusting in de zondagse sporttas, want alleen maar op ‘Copaatjes’ met rubberen noppen het seizoen uitspelen was er niet bij. Je moest op zondagen zoals deze wel terug kunnen vallen op de ‘worldcupjes’ met zes noppen of de SPA King van Puma met de afschroefbare pinnen.

Maar goed, uitglijden of niet, Vorden 1 bleef dus wel in de wedstrijd en vooral na de dubbele wissel (Kris Koning en Sander Visschers voor Jurre Heij en Niek Spiegelenberg) kwamen er ineens ook meer dreiging in de voorhoede. Vooral invaller Sander Visschers liet zien dat hij het zelfs uitstekende verdedigers zoals de mandekkers bij Leones het lastig kan maken. Leones kwam een beetje in de verdrukking en moest meer achteruit voetballen dan ze lief waren.

Uit een cornerbal van de linkerkant wat het uiteindelijk in de 74e minuut uitblinker aan vordense zijde, Bram Garritsen, die zich keurig vrij ‘duwde’ en vanaf 10 meter keihard tegendraads binnen kopte. Een uitstekend doelpunt van de 19-jarige vrije verdediger die deze middag wederom liet zien dat hij ook op dit niveau, na een jaartje 2e elftal als eerste-jaars senior, uitstekend uit de voeten kan. Vorden had haar gewenste doelpunt, maar de laatste 15 minuten (inclusief blessuretijd) bleef het spel op en neer gaan en vooral Leones zette nog weer eens extra aan, omdat zij toch wel graag met drie punten de terugreis naar Beneden-Leeuwen aan wilden gaan. Robin Verstege hield echter met zijn achterhoede goed stand en er waren in de laatste vijf minuten zelfs nog twee goede mogelijkheden voor Vorden om met de winst aan de haal te gaan.

Eerst kwam Sander Visschers in de zestien meter in balbezit, maar hij werd door de verdediger van Leones van een schot afgehouden en deze dwong hem toen weer ‘terug te draaien’. In de 87e minuut kwam Luuk Smit (direct daarna gewisseld voor Werner Rondeel) aan de rechterkant de zestienmeter in lopen. De verre voorzet stuiterde net voor de lopende middenvelder op het gladde veld, dus kreeg Luuk de bal niet direct onder controle en werd hem een schot alleen voor de keeper niet gegund.

Het bleef bij 1-1 en al met al mag Vorden 1 tevreden zijn met dit gelijke spel. Een punt halen tegen een sterke tegenstander, met topamateurvoetballers uit de regio Betuwe, is gewoon een prima resultaat en de winstpartijen dienen behaald te worden tegen de clubs uit het rechterrijtje, die allen in de buurt staan van de geel-zwarten. Daarom is de maand november met tegenstanders (allen uit) als Schalkhaar, Beuningse Boys en Columbia erg belangrijk! De eerstvolgende thuiswedstrijd van Vorden 1 is op 3 december en dan is Markelo de tegenstander.