Het zijn bijzondere, zware en bizarre tijden voor een ieder in Nederland, Europa en zelfs de gehele wereld. Om in ons eigen landje te blijven : Nog nooit werd na 1945 de maatschappij, zowel economisch, maatschappelijk als sociaal zo ontwricht dan in deze zeer bijzondere weken van maart 2020 en dat allemaal door een griepvirus, die met de naam Corona snel en ongenadig hard toe slaat. Vorige week zondag 15 maart werden er door de regering en het RIVM keiharde maatregelen afgekondigd en afgelopen maandagavond kwam hier nog eens een verscherping en extra regeling overheen. Wij zullen met z’n allen de adviezen op moeten volgen, ons aan de opgedragen regels moeten houden en met elkaar de verantwoordelijkheid moeten pakken om deze epidemie toch nog zo snel mogelijk tot stilstand te brengen. Ook onze voetbalclub wordt getroffen door deze corona-crisis, want ook op ons Sportpark worden er geen wedstrijden gespeeld, niet getraind, zijn er geen vergaderingen, bijeenkomsten, overleggen of gezellige avonden in de kantine. Dat alles omdat de gezondheid van ons ieder bovenaan staat en wij met z’n allen z.s.m. willen realiseren dat de gezondheidssituatie rondom deze virus weer ‘normale’ proporties aan gaat nemen. Maar toch zijn er ook vragen over onze nationale sport voetbal en hoe staat het er in deze bijzondere tijd nu precies voor bij v.v. Vorden en vooral hoe nu verder?

Er bestaat veel onduidelijkheid over de maatregel die afgelopen maandag door de regering is afgekondigd welke aangeeft dat tot 1 juni alle evenementen en bijeenkomsten, ook met minder dan 100 personen, afgelast zullen worden. Doordat ook de bestaande regeling, welke t/m  6 april geldt, werd verscherpt met o.a. samenscholingsverbod en overal 1,5 meter afstand, werd er al snel zaken door elkaar gehaald en trokken direct maandagavond enkele media dus al de conclusie dat het huidige voetbalseizoen voor het amateurvoetbal, zowel recreatief als prestatief, voorbij zou zijn. Bij nader inzien is dit dus een te snelle conclusie geweest, want het RIVM heeft dinsdag direct aangegeven dat de maatregelen aangaande evenementen en bijeenkomsten tot 1 juni niet gelden voor horeca, scholen en ook sportwedstrijden:

‘Alle sportclubs en sportvoorzieningen zijn dicht, er vinden geen georganiseerde sportactiviteiten plaats, ook niet in de openbare ruimte, sporten in de openbare ruimte is toegestaan in een groep van maximaal 3 personen waarbij de 1,5 meter afstand in acht genomen dient te worden, op bovenstaande wordt gehandhaafd, voor de topsport wordt geen uitzondering gemaakt en gelden ook bovenstaande maatregelen, op uiterlijk 6 april wordt bezien in hoeverre deze maatregelen voor de sportwereld verlengd worden, tot 1 juni kunnen er geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien worden georganiseerd.’ aldus de rijksoverheid.

Dus : Tot 6 april is het Sportpark gesloten en vinden er geen competitie- en/of oefenwedstrijden plaats, zijn er geen trainingen en worden er geen verdere activiteiten georganiseerd!

Het bestuur van v.v. Vorden heeft vanaf het begin van de crisis aangegeven dat zij strikt de richtlijnen van het kabinet, de RIVM en de KNVB zullen volgen en doen dat dus bij deze ook. Evenementen en bijeenkomsten zoals de Collecte voor het gehandicapten Sportfonds in de week van 29 maart t/m 4 april, de vrijwilligersavond op 4 april en alle vergaderingen en bijeenkomsten tot 1 juni gaan NIET door. Over het evenement ‘Wikee de Viking’, dat dit jaar op zaterdag 6 juni georganiseerd gaat worden, en de Avondvierdaagse (van 9 t/m 12 juni) zal z.s.m. een beslissing genomen gaan worden.

Of er ook na 6 april en sowieso dit seizoen nog gevoetbald gaat worden, zal afhangen van de autoriteiten wie volgende week, dus voor 6 april, zullen gaan bepalen of de regeling wel of niet verlengd gaat worden en zodoende de KNVB ook de gelegenheid geeft wel of niet de competities te kunnen laten hervatten. Gezien de maatregelen, de huidige omstandigheden en de regelingen tot nu toe, zullen wij naast het spelen zonder publiek of verlenging van het seizoen t/m de maand juni ook terdege rekening moeten houden met het scenario dat er dit seizoen niet meer gevoetbald kan gaan worden. Wat dit sportief, sociaal en financieel voor onze club gaat betekenen, zijn wij op dit moment als bestuur in kaart aan het brengen en hebben hier ook reeds maatregelen en oplossingen voor gevonden en zullen overleggen en overwegen of wij deze ook uit kunnen voeren.

Het doet ons zeker deugd dat ondanks de zeer zware omstandigheden en het totaal ontwrichte maatschappelijk, sociale en verenigingsleven er toch op de achtergrond en weliswaar op afstand ‘verenigd’ wordt bij onze club. Allereerst is er zeer alert en gedisciplineerd om gegaan met de nieuwe regelingen en is er direct vanaf donderdagavond 12 maart niet meer getraind bij onze club en hebben wij als vereniging goed geanticipeerd op deze situatie. Verder ziet onze accommodatie er ‘spik en span’  uit door inspanningen van dinsdagploegleden en van de schoonmaakgroep, er worden enkele werkzaamheden uitgevoerd rondom de pomp, we zijn als bestuur bezig met het veldentekort en er zijn ‘challenges’ opgezet door elftallen onderling en ten toon gespreid op YouTube. Naast het gemis van kantine-inkomsten en omzet rondom thuiswedstrijden van het 1e elftal hebben wij wel de vaste inkomsten van contributies en sponsorbijdragen. Vooral dit laatste is voor onze club erg belangrijk en prettig en wij willen dan ook als bestuur oproepen aan onze leden om juist in deze moeilijke tijd de boodschappen en spullen te kopen bij onze lokale winkeliers en sponsoren van v.v. Vorden!

Maar voorop staat natuurlijk de gezondheid van ons allen en dat deze bizarre situatie rondom de algehele gezondheidszorg in Nederland (en in de gehele wereld) zo snel mogelijk onder controle komt. Vandaar nogmaals de oproep om je aan de maatregelen en afspraken te houden, pas goed op jezelf en je directe omgeving en ‘blijf fit’. Blijf in conditie door te bewegen, hard te lopen of oefeningen te doen (klik hier voor oefeningen van onze jeugdtrainer Han Piels ) of ….. mee te doen met de challenges van onze club die op ons YouTubekanaal te volgen zijn.

Pas goed op jezelf en houdt afstand en dan hopen wij z.s.m. groen licht te krijgen van het kabinet en RIVM zodat wij elkaar weer kunnen ontmoeten op ons Sportpark!

Bestuur v.v. Vorden