Het 2e elftal is afgelopen zondag voor het eerst in 14 dagen weer in actie gekomen en heeft na een 1-3 achterstand tegen Longa’30 4 uiteindelijk met 5-3 gewonnen. De 19e speelronde in de res. 3e klas C had naast de overwinning van het 2e elftal van v.v. Vorden ook nog enkele verrassende uitslagen in petto, want van de drie koplopers verloor VIOD 3 van FC Winterswijk 4 en speelde Dinxperlo 2 gelijk tegen PAX 3. Met nog drie speelronden te gaan staat Vorden 2 nu alleen aan kop met 39 punten, staat Reünie 2 op de 2e plaats met 38 punten, heeft Dinxperlo 2 met 37 punten de 3e plaats in genomen en is de huidige nummer 4 VIOD 3 met 36 punten. Een fraai uitgangspunt voor het team van Luc Feukkink en Marc Rouwen, en wij wensen spelers en begeleiding dan ook veel succes in de komende drie weken. Maar hoe zit het nu precies met het verleden van het 2e elftal, welke rol heeft dit selectieteam bij v.v. Vorden altijd gespeeld.  ‘Uit de oude doos’ over de laatste 50 jaar van het 2e selectieteam van v.v. Vorden

Het 2e elftal van v.v. Vorden heeft in de laatste 50 jaar voornamelijk op het 5e niveau in de reserveklasse gespeeld. Van de laatste 22 jaar lukte het echter om voornamelijk op het 4e niveau te acteren, want na de herindeling in 1996 kwam men 19 jaar uit in de res. 3e klas en moest het 3 seizoenen in de res. 4e klas spelen.

In de jaren ’60, ’70, 80 en ’90 van de vorige eeuw was er nog sprake van zogenaamde ‘onderbonden’. Naast de KNVB had je in Nederland 20 onderbonden en v.v. Vorden behoorde vanaf de oprichting in 1929 tot de GVB, de Geldersche Voetbal Bond. De 1e en lagere elftallen werden in de laagste klassen tot aan eind jaren ’60 nog bij elkaar ingedeeld, maar vanaf begin jaren ’70 werd er een onderscheid gemaakt tussen de standaardteams en de overige ‘lagere- of reserve elftallen’. Dit hield in dat er naast de indeling voor de 1e elftallen een complete competitie-opzet en voetbalpiramide bestond voor de vele overige elftallen. In tegenstelling tot de 1e teams, waar de Hoofdklasse vanaf 1974 het hoogste niveau zou zijn,  bleef de hoogste klasse van de reserveteams de ‘res. 1e klas KNVB’. In het oosten van het land was er maar 1 ‘res. 1e klas KNVB’ en ploegen als WVC  2, Be Quick Zutphen 2, DVC’26 2 en Longa’30 2 uit de Achterhoek kwamen in die jaren hierin uit, waarin verder Twentse clubs als Quick’20 2, Sportclub Enschede 2 en Rohda Raalte 2 speelden. Het 2e elftal van v.v. Vorden kwam in de jaren ’60 voornamelijk uit in de res. 2e klas GVB en zoals je in het staatje hieronder ziet was dat het 5e niveau van de reserveteams, te vergelijken met de huidige res. 4e klas KNVB. Wel moet worden gezegd dat bijna iedere verenigingen een 2e elftal had als prestatie-elftal, iets dat nu nauwelijks meer het geval is. Alle 5e en 6e klassers van 15 á 20 jaar geleden hadden ook een 2e elftal als prestatieteam, maar anno 2019 is dit zelfs bij vele 4e klassers niet eens meer het geval.

voor 1997   na 1997
res. 1e klas KNVB res. Hoofdklasse KNVB
res. 2e klas KNVB res. 1e klas KNVB
res. 3e klas KNVB res. 2e klas KNVB
res. 1e klas GVB res. 3e klas KNVB
res. 2e klas GVB res. 4e klas KNVB
res. 3e klas GVB res. 5e klas KNVB
res. 4e klas GVB res. 6e klas KNVB
res. 5e klas GVB res. 7e klas KNVB

Het voetballen in een 2e elftal op amateurniveau was in de jaren ’60 á ’70 niet te vergelijken met de huidige tijd. Tot aan 1969 kon er in de winter door het ontbreken van kunstlicht door de week niet eens gevoetbald en getraind worden en hielden de spelers zich fit met oefeningen in een gymzaaltje in de smidsstraat of later aan de raadhuisstraat. Vanaf april t/m september kon er doordeweeks getraind worden, maar dit gebeurde altijd samen met het 1e elftal en dus zo’n 30 trainingen per jaar. In 1969 kreeg het Sportpark veldverlichting op het 3e veld en kon er het gehele jaar getraind worden. Gezamenlijk trainen van de gehele selectie heeft zich nog voort gezet tot aan 1998, toen uiteindelijk pas is besloten om het 2e elftal op donderdagavond apart te laten trainen. Anno 2019 wordt er bij v.v. Vorden door het 2e elftal op zowel dinsdag- als donderdagavond apart getraind en komt het team uiteindelijk tot zo’n 70 á 75 trainingen per jaar.

Het 2e elftal van Vorden werd in de jaren ’60 en ’70 gecoach/begeleidt door o.a. Wim Heutink, Jan Jansen en Jan Peppelman en het lukte dit team om in het seizoen 1962-1963 (toen werd het 1e elftal ook kampioen) kampioen te worden in de res. 3e klas GVB. Het waren de jaren dat op dit niveau er ook nog 1e elftallen ingedeeld waren in de res. klasse. Vorden II speelde in dit seizoen bijvoorbeeld tegen Angerlo Vooruit I en Hercules Zutphen I. Uit tegen AZC V werd uiteindelijk het kampioenschap behaald en gezien het wedstrijdverslag ging dit gepaard met de nodige incidenten …..

voorzitter Kuijper, trainer Jochemsen, Korenblek, Lammers, B. Golstein, Gossink, Steeman, D. Besselink, R. vd Vlekkert, Groot jebbink, W. Huetink. Zitten Dijkman, J. Besselink, Wissels, Groot Wassink, W. Berkelder.

 

In 1967-1968 speelde het 2e elftal dus voor het vijfde achtereenvolgende seizoen in de res. 2e klas GVB en voor het eerst in de historie van de club werd het kampioenschap behaald in deze klasse en was promotie naar de res. 1e klas GVB een feit. Zonder zelf te spelen werd op de laatste speeldag het kampioenschap behaald omdat concurrent Grol III onverwachts puntverlies leed in Lochem. Het 2e elftal van v.v. Vorden heeft in deze periode twee jaar lang in de res. 1e klas gespeeld en moest in 1970 uiteindelijk toch weer een stapje terug doen naar de res. 2e klas GVB.

 

 

 

 

 

 

Hieronder zien we de elftalfoto van Vorden 2 op het veld van v.v. Voorst met als leider Jan Jansen (bestuurslid en wedstrijdsecretaris).

J. Hendriksen, D. Buunk, W. Bloemendaal, J. Stegeman, E. klein Zessink, H. Dostal, J. Jansen. Zittend: K. Nieuwenhuis, A. Velhorst sr, A. Berkelder, J. Arfman, T. Jurriens.

 

 

 

Om even een beeld te schetsen van het niveau in die jaren (1970 t/m 1996) van de 2e elftallen in die jaren in deze regio, was de res. 1e klas KNVB dus alleen te bereiken door de grote clubs uit de regio (zie hierboven). In de res. 2e en 3e klas KNVB kwamen clubs als Sportclub Lochem, AZC, DCS, Doetinchem, Grol, Silvolde, Varsseveld en SDOUC terecht. Clubs uit de regio met een zelfde grootte als v.v. Vorden, zoals PAX, Ruurlo, Warnsveldse Boys, RKZVC, VIOS Beltrum, Keyenburgse Boys, Zelhem, Eerbeekse Boys, Brummen en Voorst kwamen allemaal uit in de res. 1e klas GVB of 2e klas GVB. In die jaren was de krant de enige informatiebron waar je als voetballiefhebber uit kon putten en in het Zutphens Dagblad, De Gelderlander en de Graafschapbode stond dan ook op maandagmorgen alle uitslagen van de regionale klasses met vermelding van de standen vermeld en hierbij stonden ook altijd de res. 1e t/m res. 3e klas KNVB en de res. 1e en 2e klas GVB genoemd om maar aan te geven dat in deze reserveklassen op een serieus niveau gespeeld werd.

In 1973 werd het 2e elftal wederom kampioen in de res. 2e klas GVB onder leiding van coach Jan Peppelman en promoveerde het dus voor de tweede keer naar de 1e klas GVB. Dit keer moest na vier seizoenen de gang weer terug worden gemaakt naar de res. 2e klas GVB.

J. Peppelman (coach), K. Nieuwenhuis, G. van Zeeburg, H. Stokkink, G. Holsbeke, Groot Jebbink, J. Besselink, T. Meijer, W. Bloemendaal. Zittend : J. vd Logt, J. Groot Jebbink, A. Nijenhuis, A. Roosendaal, J. Koster, F. Veldkamp, A. Denkers.

Vorden 2 lukte het eind jaren ’80, begin jaren ’90 steeds net niet om te promoveren naar de res. 1e klas GVB, daar waar buurman PAX en Sportclub Lochem bijvoorbeeld met het 2e elftal naar de ‘KNVB’ ging. In 1990 was men er wel heel dichtbij toen in de afsluitende thuiswedstrijd een gelijkspel zou volstaan tegen AD’69 2, maar een 0-2 nederlaag gooide roet in het eten en aangezien er nog geen nacompetitie bestond, was het voor het 2e elftal weer uithuilen en opnieuw proberen. In 1993 was het dan wel zover en wederom kon op de laatste speeldag het kampioenschap behaald worden. Tegen Reünie 2 werd door een laat doelpunt van Bert Huetink de overwinning behaald en onder leiding van coach Jan Stegeman werd promotie naar de res. 1e klas GVB afgedwongen.

 

Twee seizoenen later vond de herindeling van de KNVB plaats, toen alle onderbonden werden opgeheven en er sprake was van zes districten, nl. Oost, Noord, West I, West II, Zuid I en Zuid II. Er kwam ook een res. Hoofdklasse KNVB bij en de nacompetitie werd ingevoerd en vandaar dat er een versterkte promotieregeling was ingesteld waarbij de eerste vijf teams van de res. 1e klas GVB in dat seizoen naar de nieuw te vormen ‘reserve 3e klas KNVB’ terecht kwamen. Vorden 2 onder leiding van coach Theo Schotsman lukte dit en vandaar dat het 2e elftal sinds 1997-1998 op het niveau van de res. 3e klas KNVB speelt. In die jaren daarna hebben Marc van der Linden, Bennie Wentink, Reind Jan Westerveld, Hugo van Ditshuizen, Wilbert Grotenhuys, Udo Heij en Dion Kruip het 2e elftal getraind en moest het in deze jaren twee keer de gang maken naar de res. 4e klas GVB. Gelukkig duurde dit verblijf steeds maar 1 of 2 seizoenen en kon men weer terug naar de res. 3e klas KNVB. Één keer was het team dichtbij promotie naar de res. 2e klas, toen na een 2e plaats achter kampioen Gendringen 2 in het seizoen 1999-2000 de nacompetitie werd gehaald. Na een overwinning op Bon.Boys 2 zou een gelijkspel tegen Witkampers 2 volstaan voor een beslissingwedstrijd tegen Bemmel 2, maar een late tegentreffer in Laren gooide roet in het eten. Daarna heeft het 2e elftal tot aan dit seizoen niet meer mee gedaan om promotie, ondanks dat het de laatste twee seizoenen wel keurig in het linker-rijtje is geëindigd.

Vorden 2 in 1999-2000 met H. Eijkelkamp, A. Kamperman, E. Hengeveld, D. Tijssen, O. Olthuis, M. Vos. Staand midden P. Hoevers, J. vd Logt, F. van Zeeburg, M. vd Linden (trainer), M. Vredenberg, R. Wullink, A. de Bruin (leider). Zittend H. van Dijk, B. Wentink, J. Stapper (supporter), J. groot Jebbink en E. Rakitow.

Voor de spelers en begeleiding van het 2e elftal van v.v. Vorden een mooie uitdaging dus om de laatste 3 wedstrijden in deze competitie goed door te komen en vol te gaan voor het kampioenschap en/of promotie. Want promotie naar de res. 2e klas KNVB is nog nooit eerder gebeurd en zou een hele mooie stap zijn voor de club, waar dan voor het eerst in de historie het 2e elftal uit zal komen op het 3e niveau van de reserveklasse.