De KNVB telt in 2022-2023 maar liefst 1,2 miljoen leden verdeeld over 2.400 verenigingen. Al die 2400 verenigingen hebben in totaal 56.500 teams, waardoor er gemiddeld ieder weekend zo’n 28.000 wedstrijden worden gespeeld. Bij de jeugdafdeling van iedere vereniging spelen zowel pupillen (6 t/m 12 jaar) en junioren (13 t/m 19 jaar) en zij hebben in totaal 38.000 teams ingeschreven in de competitie. Al die teams zijn ingedeeld in diverse competities, waarbij de KNVB  per leeftijdscategorie een verschil hanteert van A-categorie (Hoofdklasse en hoger) en B-categorie (6e klas t/m 1e klas). Het competitieve aspect van voetbal is bij de jeugd één van de aantrekkelijkste onderdelen van het spel en ondanks dat verenigingen, besturen, beleidsbepalers, trainers, coaches en ook de KNVB graag willen opleiden en spelers beter maken, wil een speler of speelster vooral zijn/haar duel met de tegenstander winnen en uiteindelijk ook de wedstrijd. Vandaar dat wij voor de voetballiefhebbers onder ons in de winterstop een tussenstand gegeven van al onze (jeugd)teams. Maar het zou ook mooi zijn als er een landelijke tussenstand gemaakt zou kunnen worden en dat er naast de competitiestand van een individueel team en de hoogte van de klasse waar een team uit komt, je ook min of meer kunt inzien hoe jouw club het doet t.o.v. andere verenigingen. Hoe hoog spelen wij met onze club nu eigenlijk en waarom behoren Hoofdklassers of zelfs divisieclubs met hun jeugdteams niet eens tot het selecte groepje top 500 (20% van het geheel aan verenigingen) clubs en komen verenigingen wel weer voor in deze jeugdvoetballijst, maar spelen zij met hun 1e elftal in de 3e of 4e klas?  De voetbaltrainer, een maandblad van de VVON (Vereniging van oefenmeesters in Nederland), maakt ieder jaar een top 200 van amateurverenigingen op basis hoe hoog de JO19-1, JO17-1, JO15-1 en JO13-1 speelt. Sportlicht.nl gaat nog een stapje verder, want zij tellen naast de hiervoor genoemde indeling ook nog de behaalde punten erbij op en zodoende komen zij tot een nog nauwkeuriger beeld van het niveau van de jeugdafdeling van alle amateurverenigingen in Nederland. Lees hieronder de tussenstand van de jeugdteams van v.v. Vorden in de landelijke lijst van de 500 amateurclubs in Nederland.

Natuurlijk is het nog steeds niet geheel objectief en is het sowieso de vraag of je het niveau van de jeugdafdeling alleen maar puur op het klasse niveau en het aantal behaalde punten kunt bepalen. Voetbalplezier, echt gek zijn van de sport en het spel, mentaliteit, trainingsniveau en het pure veld(positie)spel zijn zo maar vijf belangrijke elementen die ook bepalend zijn voor de kwaliteit van jouw jeugdafdeling, maar in dit klassement niet berekend kunnen worden en dus ook net mee gewogen zijn. En wat ook nog jammer is dat de meidenteams en de 2e elftallen niet meegenomen zijn, want dit klassement is alleen bepaald door de resultaten en indeling van de JO19-1, JO17-1, JO15-1 en JO13-1. Wel is rekening gehouden met de JO18, JO16 en JO14  wanneer een vereniging hier ook daadwerkelijk een afvaardiging van heeft. Wanneer een club zoals v.v. Vorden deze ‘tussenteams’ niet heeft dan wordt een gemiddelde score genomen die voor alle verenigingen geldt die zonder deze tussenteams spelen.

In de lijst met 500 clubs (dus 20% van alle 2400 verenigingen) valt direct op dat de grote verenigingen uit het westen (randstad) ook hier bovenaan staan en eigenlijk is dit de laatste 10 jaar altijd het geval. In allerlei lijstjes, klassementen en ranglijsten zien we altijd Alphense Boys, AFC Amsterdam, AFC’34 ALkmaar, Hollandia uit Hoorn en Zeeburgia uit Amsterdam bovenaan staan. In de gehele lijst is het duidelijk dat de meerderheid van de clubs afkomstig zijn uit de randstad en de verdeling per KNVB-district is dan ook : West I en West II (45%), Zuid I en Zuid II (25%), Oost (15%) en Noord (15%).

v.v. Vorden behoort dus tot de regio Oost (Gelderland en Overijssel en Noord-Oost Polder) en staat op de 402e plaats van geheel Nederland en dus keurig op de 46e plaats als je alleen de regio Oost mee rekent. De grote van de verenigingen is erg bepalend en het is ook duidelijk dat clubs met 1000 leden of meer ook in Oost goed zijn vertegenwoordigd. Bij de eerste 100 clubs van de landelijke lijst zijn uit onze regio Quick’20 uit Oldenzaal, Urk, csv Apeldoorn, Schalkhaar, SML uit Arnhem, NEO uit Borne, Flevo Boys uit Emmeloord, WSV Apeldoorn, Orion uit Nijmegen, DZC’68 uit Doetinchem en Grol uit Groenlo vertegenwoordigd, waarbij aangetekend dient te worden dat Grol met 900 leden een uitstekende stap heeft gemaakt en de laatste vijf seizoenen met haar jeugdafdeling erg  goed bezig is. Regionale clubs zoals FC Winterswijk, AZSV, FC Zutphen, DVV en Bon.Boys uit Haaksbergen komen ook bij de eerste 200 clubs uit Nederland voor.

Vorden heeft dus met hoofdklasser JO19-1 en JO15-1 en 1e klassers JO17-1 en JO13-1 een uitstekende 402e plaats bereikt en helemaal gezien het feit dat de club ‘maar’ 600 leden heeft. Even zo grote en qua cultuur en afkomst soortgelijke dorpsverenigingen waartegen in het verleden altijd de degens werden gekruist zoals PAX Hengelo, Angerlo Vooruit, Neede, ABS Bathmen, Markelo, Sp. Brummen, Eerbeekse Boys, HC’03, Holten, Witkampers, Varsseveld en Warnsveldse Boys komen in dit klassement niet naar voren en vallen dus op dit moment van het seizoen 2022-2023 buiten de eerste 500 clubs. Clubs uit de Achterhoek/Liemers en Stedendriehoek en Salland die wel op deze lijst voorkomen maar net onder Vorden staan vermeld zijn DCS, OBW, DVC’26, VVG’25, UNO (Reunie), SDOUC en FC Eibergen .  Regionale clubs en opvallende namen waar de Vorden-teams nog wel eens tegen moeten spelen, maar op een hogere positie op de ranglijst staan zijn FC Zutphen (210), DVC’26 (231), Sportclub Lochem (232), Ruurlo (362), Concordia Wehl (363) en ZZC’20 (386), waarbij vooral de prestatie van Ruurlo en Concordia Wehl (beide 750 leden) opvallend en knap genoemd mag worden. FC Zutphen, Sportclub Lochem en fusieclub ZZC’20 (Zelhem) hebben inmiddels ook 900 á 1000 leden en hebben de laatste jaren hun potentie goed gebruikt en opvallende stappen gemaakt.

De makers van deze ranglijst hebben de puntentelling op basis van de eindstand van de najaar competitie op 26 december 2022 berekend en komen op 16 maart met een nieuwe ranglijst uit. Uiteindelijk wordt er op 26 mei nog weer een nieuwe ranglijst gemaakt op basis van de eindstanden van de voorjaarscompetitie. Interessant voor v.v. Vorden is dat de JO15-1 een klasse hoger is gaan spelen (6e divisie) en de JO13-1, JO15-1 en JO17-1 in de eerste twee speelrondes het volle pond hebben behaald, dus wij kijken met interesse naar de volgende tussenstand.

Nogmaals, het is maar een indicatie en ook nog eens gebaseerd op alleen klasse-indeling en puntenaantal en dat ook nog eens alleen van de vier hoogst spelende teams, JO19-1, JO17-1, JO15-1 en JO13-1. Toch kun je hier in ieder geval uit concluderen dat onze club ‘meters’ heeft gemaakt en met haar ‘eigen’ jeugdtrainers de laatste 10 -12 jaar flinke progressie heeft gemaakt. Maar je bent in het voetbal nooit klaar en altijd komt er weer een nieuw seizoen en dien je alle randvoorwaarden weer goed voor elkaar te hebben, waarbij een stuk visie en beleid op de voorgrond moet blijven. Belangrijk is dan ook dat de woensdagmiddag- en de maandagavondtraining van de 6 tot 12 jarigen goed in beeld moeten blijven en dat hierin geïnvesteerd blijft worden en dat het huidige niveau bij de junioren op z’n minst gehandhaafd dient te blijven, waarbij voor Vorden inmiddels de Hoofdklasse en minstens de 1e klas ‘de standaard’ dient te zijn voor de vier 1e teams.

Mooi en leuk om te zien dat onze jeugdspelers zich zo mooi en goed ontwikkelen en er op ons Sportpark zo genoten wordt van die prachtige sport en ook nog eens op een behoorlijk niveau. Wij wensen alle spelers, trainers en coaches heel veel plezier in de komende voorjaarscompetitie en geniet weer volop van deze prachtige sport!

Via deze site is de gehele stand van de landelijke top 500 te zien en hieronder zie je de lijst met vereniging uit de afdeling Oost, inclusief ‘onze regionale clubs uit Achterhoek/Liemers, Stedendriehoek en Salland’ :