Gisteren werd er nog een stuk op de site geplaatst over de mooie zaterdag met fraaie overwinningen van onze jeugdteams, vandaag was het bij de senioren echter net andersom want zowel het 2e, 3e, 4e, 5e en 6e elftal verloor hun wedstrijd. De dames van Vorden pakte wel een prima overwinning (4-1) en ook het 1e elftal mag tevreden zijn met het punt dat het behaalde tegen kampioens-kandidaat en nummer twee Eendracht’30 uit Mook. Door de moeilijke omstandigheden (harde wind en zwaar veld) was het vooral in de 1e helft een moeizame wedstrijd met veel strijd en duels, maar in de 2e helft schotelden beide ploegen een heerlijke wedstrijd voor en was uiteindelijk de 1-1 een goede afspiegeling van de wedstrijd. Vorden 1 staat nu op 18 punten uit 15 wedstrijden en heeft de komende week (carnaval) vrij af, waarna het op 1 maart uit in Malden tegen Union speelt (inhaalwedstrijd van de stormzondag). Eendracht’30 moet ff in de wachtkamer na het puntverlies in Vorden en staat nu op 5 punten van koploper MASV uit Arnhem.

Er werd zondagmorgen gekeurd, omdat de weersomstandigheden en de regenval herfstachtig aan deden, maar in tegenstelling tot PAX, Keyenborg, Ratti en Socïi werd er binnen de gemeente Bronckhorst in Vorden wel gewoon gevoetbald. Het hoofdveld werd s’morgens echter niet belast (er werden drie wedstrijden op veld 2 en 3 afgewerkt) en zodoende was er toch sprake van een bespeelbaar veld. Wel zwaar en in deze tijd van het jaar ook niet overal even egaal en samen met de stevige, soms stormachtige wind, was er daarom sprake van ‘moeilijke omstandigheden’. Op de instelling, drive en wedstrijdmentaliteit had het echter geen invloed en vandaar dat beide ploegen in de eerste helft weliswaar weinig ‘voetballende’ momenten op de mat legden, maar er wel een heerlijke strijd van maakten en daardoor ook een vermakelijke pot. In het eerste kwartier was het Eendracht’30 dat ligt de overhand had en in ieder geval direct liet merken dat hun klasse vooral voorin liep. Wat een lepe, lastige en irritante (in de goede zin van het woord) handebindertjes zijn die twee spitsen van Eendracht, de Zeeuw en Hoogakker. Veelal worden zij met de rug naar het doel aangespeeld en laten dan door een prima eerste aanname de bal zodanig langs zich heen stuiteren dat er heel handig ‘ingedraaid’ wordt en er een combinatie of schotkans mogelijk is doordat zij ineens met het gezicht naar het doel staan. Toch moet gezegd worden dat de achterhoede van Vorden 1 met Bas Kortstee, Bas Abbink, Bart Stokman en Sven Mulder deze middag ‘op punten’ heeft gewonnen. Want na de eerste 20 minuten had Vorden de wedstrijd weer meer in de grip en kon er meer ‘buiten de zestien’ verdedigd worden, waardoor de voorhoede van Eendracht minder vaak op hun ideale manier bediend konden worden. Vorden speelde met Oosterhuis, Böhmer en Abbink (Sam)  op het middenveld en op deze positie kon het bij vlagen tot een echte voetbalaanval komen. Zo werd in de 30e minuut met een prima steekpass Daan Horstman allen voor de doelman gezet, maar de inzet van Daan verdween vanaf de 16 meterlijn via de keeper over het doel. De wedstrijd kreeg door een vervelend en af te keuren incident in de 35e minuut ineens een andere wending, want na een overtreding op Daan Horstman op het middenveld kwam het tot een opstootje tussen de spelers van beide ploegen en zoals zo vaak staan dan niet geheel toevallig dezelfde spelers vaak vooraan …. bij zowel Vorden als Eendracht. Met de gebroeders en twee spelers van Eendracht, die helemaal door het dolle heen waren en zelfs door hun eigen keeper en rechtsback van Eendracht vast en in toom gehouden moesten worden, in de hoofdrol kwam het tot het in het voetbal jammer genoeg bekende ‘duw- en trekwerk’ en toen na een minuutje of twee alle kruitdampen waren opgetrokken was er rood voor ……. de aanvoerder van Eendracht en Bas Abbink.

Het bleef in de resterende minuten van de eerste helft gelukkig weer rustig en de soeverein leidende scheidsrechter Pelgröm kon tevreden op zijn fluitje blazen voor het rustsignaal omdat hij kon concluderen dat het in alle opzichten een gelijkwaardige stand was. De tweede helft merkte je gaandeweg dat de thuisclub de touwtjes iets strakker aan ging zetten en iets meer vooruit ging spelen en probeerde om elkaar in de combinatie te zoeken en zodoende telkens maar weer de aanval te zoeken. Vorden loste het ‘rode kaart incident’ ook anders op dan tegenstrever Eendracht’30, want waar de runner-up van 2I bleeft spelen met een laatste man en dus 4-3-2 hanteerde, bleef Vorden 1 met Gijs, Frank en Daan voorin spelen en hanteerde dus een 3-3-3 systeem. Eendracht’30 moest meer achteruit dan hun lief was, maar kreeg in de 50e minuut direct al een dot van een kans toen van 10 meter vrij aangelegd kon worden, maar gelukkig voor Vorden over werd geschoten. In de 60e minuut liet het wederom wel ff zien dat ondanks de lichte overheersing van Vorden het toch nog gevaarlijk kon worden. Toen de ploeg in balbezit kon komen op het middenveld, liet de ijverige middenvelder met de ‘O-benen van Jan Wouters’  ineens zien over een geweldige traptechniek te beschikken, want met een heerlijke tegendraadse dropkick steekpass zette hij spits Daley Hoogakker alleen voor doelman Verstege. Met een bekeken schuiver zette de spits, afkomstig van hoofdklasser Juliana’30 uit Malden, de stand op 0-1. Vorden ging op jacht naar de gelijkmaker en beleefde haar beste half uur van de wedstrijd. Vooral aan de rechterkant werd er veelvuldig opgebouwd en werden in de combinatie met Roy Böhmer en Koen Oosterhuis telkens Bart Stokman en Gijs van der Veen vrij gespeeld voor een goede voorzet. En dit onderdeel werd nou net niet erg goed uitgevoerd deze middag, want vele malen was deze voortzetting of te hard, of achter of werd het tegendraads ten opzichte van de inlopende spelers gespeeld. Toch kwamen er mogelijkheden en kansen op de 1-1 en in de 78e minuut had Vorden een misverstand tussen de verdediger en keeper (zie bovenstaande foto) nodig om de gelijkmaker aan te tekenen. Gijs van der Veen was de lachende derde en maakte dit buitenkansje beheerst af en scoorde alweer voor de 3e achtereenvolgende wedstrijd in 2020.

Vorden liet het er niet bij zitten en ging in de laatste 10 minuten vol voor de winst en aangezien Eendracht’30 ook de intentie had om als overwinnaar van het veld te willen stappen, volgde nog een spannende, aantrekkelijke en temporijke slotfase. Invaller Luuk Smit zette nog een prachtige aanval op met een één-tweetje via spits Frank Hiddink, maar schuin voor het doel schoot hij net voorlangs in de verre hoek en een scherp indraaiende corner van Sam Abbink (hij raakte jammer genoeg de drie voorgaande corners allemaal verkeerd) werd door de keeper ternauwernood tot corner getikt en de als linksback eindigende begenadigde linkspoot gaf ook nog een keer een heerlijke balletje over de verdediging waar echter de keeper van Eendracht net iets dan Koen Oosterhuis bij aanwezig was. De grootste kans voor de overwinning was echter voor Eendracht’30 want in de slotminuut ging een cornerbal over keeper Robin Verstege heen en bij de 2e paal hadden twee spelers van de groen-witten de kans om het beslissende tikje te geven, maar gelukkig voor Vorden bleef het bij 1-1.

Vorden heeft in de afgelopen weken in 2020 tegen de nummers twee, drie en vier,  Eendracht’30, DIO’30 en WAVV, vijf punten gepakt en tevens in alle drie wedstrijden laten zien minstens gelijkwaardig te zijn als de drie promotiekandidaten. De huidige 10e positie op de ranglijst is voor de geel-zwarte dorpsclub dan ook te laag, echter liegen de cijfers niet en zal het in de komende 11 wedstrijden moeten blijven laten zien dat zij daadwerkelijk tot een ware 2e klasser behoren met kansen op het linker-rijtje. Tegenstrever Eendracht’30, die ook als dorpsclub in drie seizoenen van de 4e klas naar de 2e klas is gepromoveerd, moet ff een pas op de plaats maken nu koploper MASV een voorsprong van vijf punten heeft opgebouwd. De gevaarlijke ploeg, die dit jaar is aangevuld met aanwinsten en versterkingen vanuit Juliana Malden, Germania (twee spelers) en NEC amateurs (keeper), zal echter tot de belagers van de arnhemmers blijven behoren en zo lang mogelijk mee blijven doen om promotie.