Het was de eerste wedstrijd van Vorden 1 in 2020 nadat op 8 maart dit jaar tegen SPERO in Elst voor het laatst voor de corona-crisis een wedstrijd was gespeeld. Precies een half jaar dus zonder wedstrijd en het was dan ook fijn voor de spelers, de staf maar zeker ook voor de toeschouwers om weer eens een lekkere pot te voetballen en naar voetbal te kijken. De belangstelling was dan ook groot en het was gezellig druk op het Sportterrein Hanzepark, waar AZC ‘de boel’ goed had georganiseerd en voldoende maatregelen had getroffen om het 300 koppige publiek zich aan de regels te laten houden. Er zat voldoende energie in de wedstrijd en een gezapig oefenpotje was het allerminst en ook van een gebrek aan ritme was geen sprake, ook al omdat bijvoorbeeld Vorden gewoon door getraind heeft tot eind juni en nu ook alweer 2 weken aan het trainen is. AZC is al een week langer bezig en had met wedstrijden tegen Jonge Kracht (3-0 verlies) en OBW (5-1 winst) zelfs alweer wedstrijdritme op gedaan.

De wedstrijd begon dan ook direct in een hoog tempo en beide ploegen lieten ‘de bal lekker gaan’ al was direct AZC wel de ploeg met meer dreiging voorin. Vorden 1 speelde zonder Frank Hiddink, Bas Kortstee en Roy Böhmer en weet dat Ate Barendsen voorlopig niet inzetbaar is, waardoor de groep van 17 deze avond werd aangevuld met twee spelers van de JO19-1, Dion Besselink en Nick Ziggers. De formatie van trainer Manfred Graven begon in een opvallende opstelling, want alleen Daan Horstman (links) en Gijs van der Veen (rechts) stonden aan de zijkant van het veld. Met drie verdedigers Bart Stokman, Bas Abbink, Sven Mulder, compact naast elkaar spelend in de laatste linie, een blok van twee op het middenveld met linkspoot Sam Abbink en de rechtsbenige Luc Smit en twee man voorop, de nieuwkomer Musa Dagdelen en Kris Koning en de terug gekeerde Rik Schroër daarachter, was het zowel voor de toeschouwers, maar zeker ook voor de spelers zelf wel ff wennen geblazen.  Toch begon het 1e elftal heel behoorlijk aan de wedstrijd en was vooral ‘wingback’ Gijs van der Veen direct goed op dreef. Musa Dagdelen maakte het veld goed ‘lang’, werd uiteindelijk ook een aantal keren gevonden en kon zodoende afleggen op de ‘derde man’ waarna Vorden spelers als Rik Schröer en Sam Abbink ‘met het gezicht naar voren’ in balbezit kreeg. Het leverde al met al een aantal gevaarlijk ogende aanvalsopzetten op, maar echt doordringen tot de 16-meter was er nog niet bij. Wel kreeg Musa Dagdelen een behoorlijke kans, al pleitte het voor hem dat hij zeer onverwachts in balbezit kwam en half met de rug naar het doel stond en daardoor niet wist of de keeper uit zou komen. Zijn lob vanaf 20 meter was dan ook niet hard en hoog genoeg om de keeper van AZC, Nardo van de Broek,  te verschalken. AZC liet in dezelfde openingsfase zien dat het met een drietal nieuwkomers over een jonge, snelle en behendige ploeg beschikt. In de succesvolle jaren 2014-2018 toen AZC tegen Vorden speelde in de 3e en 2e klasse waren wij altijd gewend aan de vaste as met Stanley Werunissa, Frank Buurmeijer en Remy Havenaar, omringd door spelers als Clay Havenaar en Daan Boonman, maar zij zijn allemaal vervangen door jeugdige AZC’ers en aanwinsten van Sp. Brummen, PEC Zwolle en Go Ahead Deventer. Zodoende staat er weer een attractief spelend 1e elftal bij de blauw-witten op het veld, die het Vorden behoorlijk lastig maakte.

Na 14 minuten resulteerde dit ook in de 1-0 en dit doelpunt was ook direct het kantelpunt van de 1e helft, want in het resterende half uur was het alleen AZC dat de klok sloeg. Een prachtige cross-pass van 40 meter vanaf de linksback in het gapende gat aan de rechterkant (geen afstemming tussen de 1:1 spelende verdediging en vijfmans-middenveld, waardoor Kris Koning (!) in de linksback-positie achter de sprintende AZC’er kwam te lopen) werd met een uiterste krachtsinspanning net binnen gehouden, en de daaropvolgende voorzet werd keurig met binnenkant voet binnen getikt: 1-0 AZC.

Zoals gezegd, vanaf dat moment was Vorden erg onrustig, kwam het niet meer lekker aan de bal en was er van prima opgezette aanvalsopzetten geen sprake meer. Bas Abbink was ongewild het voorbeeld van de geel-zwarten want de overigens wel sterk verdedigende centrale en kopsterke centrale man achterin grossierde in foutieve passes, ballen over de zijlijn en mislukte inspeelpasses. Vorden liep dus achter de feiten aan en moest twee keer aan de noodrem trekken, waarbij zowel Sam Abbink (pootje haken) als Bart Stokman (shirtje vasthouden van doorgebroken speler) van geluk mochten spreken dat scheidsrechter Eijkelkamp de oefenwedstrijd niet wilde verpesten door rode kaarten. AZC kreeg naast deze twee onderbroken doelkansen nog meer mogelijkheden op de 2-0, maar Esli Lindenschot (1e helft keeper) hield met een paar prachtige reddingen het doel schoon en ook verdween een kopbal net over de lat en kon Bas Abbink met een miraculeuse hakbal het leder nog van de doellijn halen en deze verdween ook nog eens keurig in de handen van de keeper.

Na de rust wisselde trainer Manfred Graven Dion Besselink voor Bas Abbink en ging Luuk Smit centraal achterin voetballen, kwam Niels Rondeel in het veld voor Sven Mulder en mocht JO19-1 speler Nick Ziggers de plek in nemen naast Musa Dagdelen voorin en ging Kris Koning op de plek van Gijs van der Veen spelen. Er kwam direct weer meer vastigheid in het spel, dat vooral de verdienste was van Luuk Smit en het feit dat er links achterin een linkspoot in de persoon van Niels kwam te spelen. Maar de meest opvallende wisselspeler van de drie was toch wel Nick Ziggers. De 18-jarige ietwat lijzige speler met de rug altijd recht en benen als elastiek, liet wederom zien (net als vorig seizoen tijdens Lochem, Union en Spero) dat hij zich opvallend makkelijk handhaaft op dit niveau en opvallend sterk in balbezit blijft. Het spel van Vorden 1 werd er direct sterker op, aangezien er ‘door gevoetbald’ kon worden omdat Nick telkens in balbezit bleef, met sleepacties zijn tegenstander passeerde, en met de bal onder zich eenvoudig in- en uitdraaide. Zodoende kon Rik Schröer weer wat meer gevonden worden, kwam de lopende Kris Koning wat vaker in balbezit en werd Daan Horstman met crossballen van rechts naar links in stelling gebracht. Nog steeds was het niet zo dat dit gepaard ging met een aantal doelrijpe kansen, maar toch leek de 1-1 op het scorebord te komen maar het fraaie kop doelpunt van Rik Schröer werd afgekeurd wegens buitenspel.

De wedstrijd werd echter na 25 minuten in de 2e helft echter beslist door twee zeer ongelukkige momenten in een tijdsbestek van drie minuten. Eerst was het keeper Robin Verstege (keepte in de 2e helft) die zich in de snel- en allertheid vergistte van de spits van AZC. Met de bal aan de voet op zo’n 10 meter voor het doel, wilde hij rechts uit verdedigen door Bart Stokman aan te spelen, maar de pass werd geblokt door de AZC’er waarna de bal rechtstreeks in het doel verdween ….. 2-0. Nog geen twee minuten later ging AZC er aan de rechterkant vandoor en leverde een halfhoge  (of half lage …) strakke voorzet af welke door Niels Rondeel zeer ongelukkig in eigen doel werd gewerkt … 3-0. De wedstrijd was gelopen en AZC gooide nog extra zout in de wonden door het laatste kwartier in een hoog tempo met veel wisselingen en fraaie aanvalsopzetten het doel van Vorden nog verder te bestoken, maar gelukkig kwam het niet verder dan een discutabel gegeven penalty en werd de stand dus 4-0.

In de allerlaatste minuut kon Vorden de stand toch nog een dragelijker gezicht geven, toen in een onoverzichtelijke situatie achterin bij AZC de laatste man duidelijk de buitenspelval open zette, maar volgens scheidsrechter Eijkelkamp Niels Rondeel niet hinderlijk buitenspel stond. Niels schoof de bal keurig langs keeper van de Broek en bracht de stand op 4-1. Een nuttige wedstrijd met een verdiende nederlaag tegen een attractief spelend AZC,  waarbij alle 15 spelers bij Vorden 1 weer eens lekker konden spelen en zodoende de eerste minuten van dit seizoen konden maken. Dinsdag as. speelt Vorden 1 haar volgende oefenwedstrijd uit tegen Warnsveldse Boys alvorens zij op zondag 30 augustus de eerste bekerwedstrijd in Haaksbergen tegen Bon/Boys moeten spelen.