De KNVB heeft het afgelopen seizoen een versterkte degradatieregeling in het zondagvoetbal bij de A-categorie (standaardelftallen) in het leven geroepen en dit zal ook het volgende seizoen plaats vinden. Zodoende wil men de huidige piramide (3e divisie t/m 5e klas) met een ‘scheve top’ vanaf 2024-2025 weer in het gareel krijgen en dus vooral in de 4e en 5e klas meer (regionale) clubs krijgen zodat de piramide weer ‘recht’  getrokken wordt. De piramide krijgt dan de gewenste vorm met een smalle top (3e divisie, 2e divisie, 4e divisie, 1e en 2e klas) en een brede fundering (3e, 4e, 5e klas). In de 2e klas waarin Vorden dit seizoen heeft gespeeld hield deze versterkte degradatieregeling in dat de nummers 14,13,12 (SDC’12, Witkampers, AZC) rechtstreeks zijn gedegradeerd en de nummers 9,10 en 11 (Reutum, Eilermark en Lemelerveld) nog extra wedstrijden moeten spelen in de nacompetitie om degradatie naar de 3e klas. Aan de bovenkant promoveren natuurlijk de beide kampioenen (Grol en STEVO), maar is er voor de periodewinnaars (ATC’65, De Tukkers en Bon. Boys) maar een kleine kans op promotie, want uit een groep van 38 (!) ploegen gaan uiteindelijk maar 3 ploegen naar de 1e klas. Vorden 1 heeft zichzelf met een keurige 7e plaats garantie gegeven voor wederom een seizoen in de 2e klas en de komende weken geven wij via onderstaande uitleg inzicht in de ontwikkelingen van de andere clubs in de 1e, 2e en 3e klas, zodat uiteindelijk eind juni duidelijk zal worden welke clubs  volgend seizoen samen met Vorden in de 2e klas uitkomen.

De KNVB heeft Nederland onder verdeeld in zes districten, namelijk Noord (Friesland, Groningen, Drente), Oost (Overijssel, Gelderland, Flevoland), Zuid I (Oost Brabant, Zuid Limburg) – Zuid II (West Brabant-Zeeland),West  I (Noord Holland-Utrecht) en West II (Zuid Holland).  Naast 1 landelijke 2e divisie, 2 landelijke 3e divisies en 4 landelijke 4e divisies (allen gemengd zaterdag en zondag) zijn er in Nederland voor zowel zaterdag als zondag 11 1e klassen en 22 2e klassen, die beide terug gebracht moeten worden naar 8  en 16.  In de zondagcompetitie zijn er 11 2e klassen (Noord 2, Oost 2, Zuid I 2, Zuid II 3, West I 2 en West II 0) en dit zal in 2024-2025 terug gebracht worden naar 8 2e klassen (Noord 1, Oost 1, Zuid I 2, Zuid II 3, West I 1 en West II 0). Net als in de diverse divisies zal dit inhouden dat clubs uit een bepaald district niet persé in de 1e en/of 2e klas in hetzelfde district uit komen. Zo zullen de clubs uit Oost vanuit Overijssel en/of Noord Gelderland samen met clubs uit Noord terecht komen in de 2e klas en tevens kan het zijn dat clubs uit het zuiden van Gelderland (Betuwe / Arnhem/Nijmegen) in de 2e klasse Zondag Zuid I terecht komen. De laatste twee seizoen zag je dit nu al af en toe gebeuren en ook in het nacompetitieschema zie je dat bijvoorbeeld Bon Boys uit de klasse van Vorden gisteren heeft gespeeld tegen het Friese Oldeholdpate.

Dit seizoen heeft de KNVB afdeling Zondag nog twee 2e klassen gehanteerd in de afdeling Oost, namelijk 2H en 2I. Zoals eerder vermeld zullen de beide kampioenen (Grol en STEVO) promoveren naar de 1e klas. Gisteren zijn ATC’65, De Tukkers en Bon Boys uit 2I en DVC’26, Union en VVG’25 uit 2H begonnen samen met 32 andere clubs aan de nacompetitie voor 3 plaatsen in de 1e klas. ATC’65 won van VVG’25, de Tukkers wonnen van DVC’26, Bon Boys wonnen van Oldeholdpate en Union won van SDO (Bussum). Dit houdt in dat wij nu al weten dat VVG’25 en DVC’26 volgend seizoen uit blijven komen in de 2e klas. ATC’65, de Tukkers, Bon Boys en Union hebben zich geplaatst bij de laatste 24 (2e ronde) en mogen nog blijven hopen. Van de hele grote poule van 43 (27 periodewinnaars van de 9 2e klassen in Noord, Oost en Zuid I en Zuid II en 11 degradatieplaatsen uit de 4 1e klassen in Noord, Oost, Zuid 1 en Zuid II en tenslotte 5 1e klassers die reeds voor de 2e ronde zijn geplaatst). blijven uiteindelijk zes ploegen over die allen een onderlinge finale spelen en de 3 winnaars hiervan gaan volgend seizoen naar de 1e klas.

Wat betreft het degraderen van de 2e klassers uit Oost is reeds bekend dat uit 2H Spero (Elst) en NEC amateurs het volgend seizoen in de 3e klas mogen proberen en vanuit 2I hebben SDC’12, Witkampers en AZC een stapje terug moeten doen. In de nacompetitie om degradatie strijden de 6 ploegen uit de 2e klas, samen met 12 periodewinnaars uit de vier 3e klassen van Oost om uiteindelijk twee plaatsen in de 2e klas. Vanuit 2H zijn gisteren SDOUC, OBW en Beuningse Boys begonnen met de nacompetitie en vanuit 2H) hebben Reutum, Lemelerveld en Eilermark hun eerste wedstrijd afgewerkt. Vanuit onze 2e klas is het sprookje van Reutum gisteren geëindigd in degradatie naar de 3e klas (verlies tegen Beekbergen) en heeft het maar 1 seizoen in de 2e klas mogen acteren. Lemelerveld en Eilermark wonnen beide hun wedstrijd van respectievelijk Wijhe’92 en MVV’29 en spelen nu in de 2e ronde. Vanuit 2I hebben gisteren SDOUC en OBW het ook niet gered, net zoals Reutum. Vooral de degradatie van SDOUC is opvallend, omdat deze ploeg de laatste jaren in de 2e klas steeds in de top 4 eindigde in de competitie. Maar ook het verlies van de kampioen van de 3e klas OBW van het seizoen 2021-2022 is toch wel verassend. Na de 2e ronde met acht ploegen blijven er nog vier ploegen over die twee finales spelen. Beide winnaars van deze finales spelen volgend seizoen in de 2e klas.

Tenslotte natuurlijk de aanvulling dat alle vier kampioenen in de 3e klasse (A, B, C en D) Oost- Zondag ook in de 2e klas terecht komen. Normaal gesproken werden de kampioenen van 3A en 3D (Overijssel) in 2I gestopt en de kampioenen van 3B en 3C (Gelderland) in 2H. Maar gezien de vele veranderingen is deze logica niet meer van toepassing en plaatsen wij alle vier kampioenen gewoon in de nieuw te vormen 2e klas.

De tussenstand van ploegen uit de huidige 2e klassen 2H en 2I voor het volgende seizoen is nu als volgt :

1 verliezer nacompetitie 1e-2e
2 verliezer nacompetitie 1e-2e
3 verliezer nacompetitie 1e-2e
4 Columbia degradant 1D Apeldoorn
5 DVC’26 2I Didam
6 VVG’25 2I Gaanderen
7 Varsseveld 2I Varsseveld
8 DIO’30 2I Druten
9 DCS 2I Zevenaar
10 Suryoye M. 2H Enschede
11 Vorden 2H Vorden
12 Schalkhaar 2H Schalkhaar
13 RSC kampioen 3A Rossum
14 SC Westervoort kampioen 3B Westervoort
15 Trekvogels kampioen 3C Nijmegen
16 Markelo kampioen 3D Markelo
17 winnaar nacompetitie 2e-3e
18 winnaar nacompetitie 2e-3e
Theole za Tiel
BWO za Hengelo (ov)

Zoals gezegd doen Union, de Tukkers, ATC’65 (volgend seizoen za) en Bon Boys nog mee voor promotie naar de 1e klasse, maar uiteindelijk kan er maar 1 promoveren dus zullen er in ieder geval  drie verliezers van deze nacompetitie in de 2e klasse Oost terecht komen, waarbij aangetekend dient te worden dat wanneer ATC’65 het niet lukt om te promoveren naar de 1e klas zij volgend seizoen niet in ‘onze’ 2e klas komen, aangezien deze ploeg ook over gaat naar de zaterdagcompetitie. Vanuit de nacompetitie 2e-3e klas komen er ook nog twee winnaars bij, waarbij Lemelerveld en Eilermark nog in de race zijn voor deze twee plekken. Als rechtstreekse degradanten uit de 1e klasse Oost (Columbia, SDO en Berghem Sport) zal waarschijnlijk alleen het Apeldoornse Columbia in de nieuwe 2e klasse Oost terecht komen, aangezien SDO uit Bussum waarschijnlijk West I wordt en Berghem Sport Zuid I. De vier kampioenen van de 3e klas staan allen in deze lijst vermeld.

Het aantal ploegen uit ‘Oost’ voor de 2e klas is dus met 18 á 19 ploegen te weinig voor twee 2e klassen (28), maar ook teveel voor 1, dus waarschijnlijk zullen ploegen uit een grensgebied naar Noord of Zuid I verhuizen (bijvoorbeeld Trekvogels, en DIO naar Zuid en RSC naar Noord) . In ieder geval is het duidelijk dat er reeds volgend seizoen nog maar 1 2e klasser in de afdeling Oost zal zijn en dit geldt waarschijnlijk ook voor de afdeling Noord. Dit houdt in dat de versterkte degradatieregeling voor het seizoen 2023-2024, wanneer er wederom sprake is van drie degradatieplaatsen en drie nacompetitieplaatsen om degradatie, uiteindelijk er ook voor zorgt dat er clubs uit Noord en Oost of Zuid I en Oost bij elkaar in komen te spelen.

Komende zondag wordt de 2e ronde afgewerkt van de diverse nacompetities en dan brengen wij u wederom op de hoogte van de ontwikkelingen.