Sinds de voetbalvereniging een nieuwe pomp (achter het scorebord) heeft aan moeten leggen (2015) bestaat het probleem dat er veel roest (ijzer) in het opgepompte water aanwezig is en dit bij het sproeien van de velden tot grote schade lijdt. Alle elementen die bij het sproeien geraakt worden, zoals doelen, dug-outs, omheining, ballenvangers, lichtmasten en reclameborden krijgen een smerige, lichtbruine laag. Sinds 2017 hebben wij een schoonmaakmiddel waarmee deze bruine laag van de diverse elementen afgehaald kan worden, echter geldt dit alleen voor doelen, dug-outs en ballenvangers, maar de lichtmasten, de leunhekwerken, stoeptegels, achterkant tribune  enz. bleven een roestkleur houden en gaf zodoende een smerige, ‘oude’ uitstraling. Eind 2019, begin 2020 hebben wij met onze sponsor Verheij in Toldijk gekeken naar een structurele oplossing en destijds gekozen voor een ontijzeringsysteem waarmee ondergronds het oxideren (ijzer in combinatie met zuurstof geef roest) teniet wordt gedaan. Afgelopen week zijn de eerste monsters genomen in het sproeiseizoen en kregen wij de verhelderende analyse …… het sproeiwater is schoon!

Deze monsters zijn afgelopen week genomen met het nieuwe ondergrondse sproeisysteem dat de vorige maand op veld 1 (hoofdveld) en veld 2 is aangelegd. Op 60 cm diepte liggen er nu vier strengen over de gehele lengte van het veld (van achterlijn tot achterlijn) met 6 sproeikoppen per streng. Deze 24 sproeikoppen worden tijdens het sproeien per streng vanuit 60 cm naar boven geduwd en komen zodoende boven de grond uit om per streng (6 koppen) een vooraf ingestelde tijd op 360, 180 of 90 graden (draaicirkel) te sproeien. Als de ene streng klaar is, start automatisch de volgende streng (6 koppen) en zodoende kun je geheel op maat de beide velden instellen voor een sproeibeurt. Deze nieuwe sproei-installatie valt samen met de omheining van het 2e veld en de verlichting van de oefenhoek / oefenstrook en het ‘Pannaveldje’  onder het ‘Kunstgras-project’ en is een enorme verbetering in het onderhoud van de grasvelden. Naast het feit dat je geheel op maat kunt sproeien, je nu ook s’avonds of s’nachts kunt sproeien en zelfs een bepaald gedeelte van het veld kunt sproeien, scheelt het ook enorm veel tijd. Het is namelijk niet meer nodig om bij iedere sproeibeurt (helft van het veld) de slangen uit te rollen, de slang te koppelen aan een koppelstuk en na een paar uur weer terug te komen om de andere helft van het veld te koppelen en de pomp aan te zetten.

Goed nieuws dus vanuit onze onderhouds- en veldploeg, die nu dus niet alleen zelf kunnen maaien, slitten, rollen en kunstmest strooien, maar ook het sproeien van de velden op een goede, effectieve en nuttige wijze kan uitvoeren.