Het is een fenomeen dat overgenomen is vanuit de 1e divisie in het profvoetbal: De Nacompetitie! Een huisarts en tevens supporter van FC Wageningen gaf begin jaren ’70 geheel vrijblijvend via een uitgewerkt plan een tip aan de KNVB om de destijds 1e divisie te voorzien van een extra toetje:  Verdeel de competitie in vier periode’s en aan het einde van het seizoen spelen deze vier periodekampioenen een onderlinge (na)competitie en de winnaar promoveert naar de Eredivisie. Dit toetje was direct een succes en vandaar dat de KNVB in 1994 ook besloot het amateurvoetbal (A-categorie) te voorzien van dit fenomeen en sindsdien zijn er naast het kampioenschap dus ook promoties te realiseren via de nacompetitie. Vorden 1 heeft zes keer mee gedaan aan de nacompetitie en er drie keer een promotie aan overgehouden (1998 naar 4e klas KNVB, 2001 naar 3e klas en 2012 naar 3e klas KNVB). Sinds een aantal jaren is deze nacompetitie bij de amateurs uitgebreid met degradatiekandidaten uit de hogere klasse. Zodoende is het ook mogelijk om via de nacompetitie te degraderen en door de extra degradatieregeling in 2023 en 2024 is de nacompetitie ook nog eens extra uitgebreid. Vandaar dat Vorden 1 als nummer 11 van de competitie ook mee doet met de nacompetitie en ondanks dat er geen promotie te winnen valt, levert het dus wel voor het eerst sinds 11 jaar weer fraaie, spannende, druk bezochte en dus interessante ‘potjes’ op. Afgelopen zondag werd de eerste horde direct goed genomen door een 5-1 overwinning op OBW. Zondagmiddag om 14.00 uur wacht de halve finale tegen Robur et Velocitas in Apeldoorn.

1994-1995

Vorden 1 speelde in de hoofdklasse GVB en nam aan het einde van het seizoen deel aan de nacompetitie om promotie naar de 4e klas. Het amateurvoetbal bestond destijds altijd uit competities van 12 ploegen en dus 22 wedstrijden en deze werden verdeeld in drie periodes van 8, 7 en 7 wedstrijden. Aangezien er maar 1 hoofdklasse GVB was (toen nog onderbond) speelde de drie periodekampioenen aan het einde van het seizoen een onderlinge (halve) competitie en de winnaar ging naar de 4e klas. Vorden 1 speelde in Mei 1995 op het 2e veld de thuiswedstrijd tegen Vaassen en won o.a. door een doelpunt van Peter Hoevers. Aangezien Vaassen daarna gelijk speelde tegen Brummen, zou Vorden eind Mei 1995 genoeg hebben aan een gelijk spel in en tegen Brummen. Het werd jammer genoeg een nipte nederlaag en zodoende bleven de geel-zwarten nog weer een jaar in de Hoofdklasse GVB, terwijl trainer Guus Tielemans zich een ander afscheid had voorgesteld.

1997-1998

In dit seizoen speelde Vorden 1 onder leiding van de jeugdige trainer Peter Jansen nog steeds in de Hoofdklasse GVB. Dit seizoen bestond de competitie uit 14 ploegen, dus had de GVB destijds 2 periodes uitgeschreven van 13 wedstrijden. De drie dezelfde hoofdrolspelers van 1994-1995 speelden nu ook weer om de prijzen, want Vaassen werd dat seizoen kampioen en Brummen en Vorden speelden in een dubbele confrontatie om de 2e promotieplek. Vorden won in Brummen met 2-5 en verloor vervolgens thuis met 0-2, maar door de totaalstand van 5-4 promoveerde Vorden voor de 3e keer in haar historie naar de 4e klas KNVB. Het werd volgens de krant in 1998 echter een promotie met een zwart randje, aangezien een paar weken ervoor de toenmalige voorzitter Jan Rouwenhorst tijdens een wedstrijd van Vorden 1 in Deventer aan een hartaanval overleed.

2000-2001

Vorden 1 handhaafde zich in de 4e klas door in het seizoen 1998-1999 een beslissingswedstrijd om degradatie te winnen van ABS op het neutrale veld van Witkampers. In het seizoen daarop werd onder trainer Maarten Wolventang zelfs de nacompetitie gehaald, door tot het laatste moment om de titel (ging uiteindelijk naar Grol) mee te strijden. In de nacompetitie moest er aangetreden worden tegen Rijnland en in de 4e, 3e en 2e klas KNVB deed je uiteindelijk mee met meerdere ploegen ook uit andere klasses. Je speelde dan een dubbele wedstrijd in de kwartfinale, een dubbele wedstrijd in de halve finale en uiteindelijk een finale op neutraal terrein. De wedstrijden werden op donderdagavond en zondagmiddag afgewerkt en Vorden 1 was dit seizoen na de eerste zondag al klaar, want Rijnland (met vordenkeeper Marinho Besselink) schakelde de geel-zwarten uit.

2001-2002

Dit keer wel succes in de nacompetitie! Het werd wederom een uitstekend seizoen en ook dit keer werd er om het kampioenschap mee gedaan tot de laatste speeldag, maar nu was het Varsseveld dat uiteindelijk zegevierde. Vorden begon wel direct goed aan de nacompetitie door de dubbele confrontatie met Worth Rheden winnend af te sluiten. Ook tegen favoriet DVV ging het crescendo en vooral de uitoverwinning op donderdagavond met twee doelpunten van Ronald Visser, staat vele vordenaren nog helder op het netvlies. De finale werd gespeeld op het terrein van OBW in Zevenaar en uiteindelijk via penalty’s gewonnen van GSV uit Giesbeek. Doelman Ronald Hoevers (hield er twee uit) en de maker van de beslissende penalty, Jeroen Tijssen, werden de helden van de geel-zwarte equipe van Maarten Wolventang.

2004-2005

Een werkelijk krankzinnige slotfase van de 4e klasse C  competitie, waarbij op de laatste speeldag nog 3 ploegen kampioen konden worden. Vorden 1 moest uit tegen Silvolde en kon bij winst en een gunstige uitslag bij Gendringen en VVG  het kampioenschap behalen. Gendringen verloor thuis van Vosseveld en VVG verloor uit bij VIOD met 4-2 dus voldeed winst van Vorden bij Silvolde voor de 1e plek. Maar ook Vorden verloor haar wedstrijd (2-0) en zodoende verloor de top 3 en was uiteindelijk Gendringen alsnog de gelukkige. Gendringen 22-37, VVG en Vorden 22-36, Silvolde en Vosseveld 22-35 en Dinxperlo 22-34. Vorden had zich wel geplaatst voor de nacompetitie maar in de 1e ronde werd er zowel uit als thuis verloren van Concordia Wehl (3-0 en 1-3). Trainer Jan Lichtenberg kon twee seizoenen later alsnog met de kampioensvlag op het balkon van de Herberg zwaaien, toen Vorden 1 kampioen werd in de 4e klas.

2011-2012

Het was het eerste seizoen van trainer Michel Feukkink en de jaren ervoor was het 1e elftal op de 10e, 10e en 8e plek geëindigd in de 4e klas. Maar in dit seizoen deden de geel-zwarten telkens mee in het linker-rijtje. Na de winterstop moest Michel noodgedwongen een beroep doen op Robin Verstege, Bas Boers, Sam Abbink en Daan Horstman van de JO19-1. Het werd een geweldige 3e periode van de competitie, want zowel de JO19-1 werd kampioen met o.a. bovengenoemde spelers en het 1e elftal behaalde de laatste periode na winst op Dinxperlo. Het toetje werd een legendarische nacompetitie met in de 1e ronde een thuiswedstrijd tegen Reunie (in Wichmond bij Socïi) en een uitwedstrijd in Borculo dat in de laatste minuut werd beslist door een vrije trap van Erik Oldenhave. Toen in de halve finale thuis tegen Angerlo Vooruit op het 2e veld en tenslotte op de zondag daarop naar Angerlo voor de beslissende 1-2 overwinning. Vorden 1 had zich geplaatst voor de finale en deze werd op het veld van PAX in Hengelo gespeeld tegen HC’03. Vorden 1 won met 3-2 en promoveerde voor de 3e keer in haar bestaan naar de 3e klas KNVB.

2023-2024

Vorden 1 moet deelnemen aan de nacompetitie omdat de KNVB nog één jaar een versterkte degradatieregeling door wil voeren. Dit houdt in dat er dit keer geen promotie te winnen valt, maar uiteindelijk klassenbehoud in de 2e klas. Het zijn geen dubbele wedstrijden meer, want sinds 2015 speelt iedereen al in competities van 14 ploegen en dus 26 wedstrijden,  en zodoende heeft Vorden 1 haar kwartfinale reeds gespeeld en afgelopen zondag met 5-1 gewonnen van OBW. Komende zondag (9 juni) speelt het de halve finale in Apeldoorn (14.00 uur) tegen derdeklasser Robur et Velocitas. Bij verlies degradeert Vorden 1 naar de 3e klas en bij winst wordt de finale gespeeld op neutraal terrein op 16 juni. De tegenstander in deze finale komt uit de andere halve finale tussen Jonge Kracht (3e klasser uit Huissen) of Schalkhaar (nummer 9 in de 2e klas).