Het is de mooiste voetbalmaand van het jaar met heerlijk voorjaarsweer, een lekkere groene grasmat en ook nog eens de beslissende wedstrijden in de diverse competities. Voetballiefhebbers spreken dan ook, naast de bekende benamingen van Maart de lentemaand en  April de grasmaand, de maand Mei uit als Finalemaand. Bij v.v.Vorden zullen in de maand Mei ook diverse beslissingen vallen en vandaar dat het wel eens een fraaie geel-zwarte Finalemaand kan gaan worden. Vorden VR1, Vorden 2, Vorden 3, Vorden 4, Vorden 5 en Vorden JO19-1 hebben allemaal nog kansen om kampioen te worden en Vorden VR1 kan zelfs een dubbelslag slaan, want zij spelen op 1 juni ook nog eens de bekerfinale. 

Vorden 2 – Het tweede team van v.v. Vorden speelt voor het 2e achtereenvolgende seizoen in de res. 2e klas KNVB, het zogenaamde 3e niveau van de reserveteams. Vorig seizoen had de KNVB het onzalige idee opgevat om deze res. 2e klas net als bij de junioren op te knippen in twee competities, maar na een storm van kritiek en een hele berg aanbevelingen is dit weer terug gedraaid en is er weer sprake van een jaarcompetitie. En direct in dit eerste seizoen laat Vorden 2 zien dat het zich prima thuis voelt op dit niveau, want zij spelen vanaf de eerste speeldag in de top-3 van deze ‘Sallandse’ res. 2e klas. In plaats van de Achterhoekse tegenstanders zoals Varsseveld 2, PAX 2, Concordia W. 2, Warnsveldse Boys 2, Westervoort 2 en FC Dinxperlo 2 zit het team van de trainers Stijn Wentink en Hugo van Ditshuizen dit seizoen ingedeeld bij clubs als Holten 2, Lemelerveld 2, Markelo 2, Witkampers 2, ABS 2, Haarle  2, Heeten 2, Ruurlo 2 en Reunie 2. Met nog 2 wedstrijden te gaan staat Vorden 2 bovenaan met 1 punt meer dan concurrent Lemelerveld 2 en twee punten meer dan runner-up Grol 3. Komende zondag speelt Vorden 2 thuis tegen de nummer laatst Reunie 2 en moet Lemelerveld 2 naar ABS 2 toe. Grol 3 speelt aan het einde van de ochtend thuis regen Ruurlo 2. Wanneer Vorden 2 wint en Lemelerveld 2 verliest en Grol 3 morst punten dan kan de vlag aanstaande zondag al in de top. Meer waarschijnlijk is het dat de titelstrijd echter op de laatste speeldag wordt beslist, want op 2e pinksterdag speelt Vorden 2 de uitwedstrijd tegen de directe concurrent Lemelerveld 2. Grol 3 kan de rol van lachende derde op zich nemen en moet deze laatste speeldag uit naar Witkampers 2.

Vorden 3 – Het geraamte van het 3e team (8 spelers) is vier seizoenen geleden begonnen als Vorden 7 en dat hield in dat de seniorenafdeling van Vorden vanaf 2021-2022 weer zeven teams omvatte. In de laatste drie jaar is de samenstelling ietwat gewijzigd, maar in de huidige formatie speelt het vanaf vorig seizoen als 3e elftal in de res. 6e klas. Afgelopen seizoen werd er samen met Vorden 4 en Sp. Lochem 4 om de titel gestreden, maar moesten beide vordense teams het uiteindelijk afleggen tegen SP. Lochem 4. Dit seizoen zijn beide teams (zie kopje Vorden 4) in een andere klasse ingedeeld, maar Vorden 3 moet het nog steeds opnemen tegen Sp. Lochem 4. Met nog twee wedstrijden te gaan en 1 punt voorsprong start komende zondag voor Vorden 3 echter de kampioenswedstrijd en dat houdt in dat bij winst de vlag in de top mag. Eindigt de wedstrijd Vorden 3 tegen Sp. Lochem 4 in een gelijkspel dan blijft Vorden 1 punt voorsprong houden en kan het een week later uit en tegen Klarenbeek 3 kampioen worden. De wedstrijd voor aanstaande zondag staat om 12.00 uur op veld 3 (kunstgras) op het programma.

Vorden 4 – Vorden 4 is ook een ‘nieuw’ team dat twee seizoenen gevormd is door voornamelijk spelers uit het toenmalige 3e elftal, twee spelers uit de toenmalige selectie, enkele spelers uit het 4e en drie spelers die na enkele jaren rust weer opnieuw wilden gaan voetballen. Ook dit team speelt dus voor het tweede achtereenvolgende seizoen in de top mee van de res. 6e klas. Onder leiding van Ate Barendsen en Daan Wiegerink (beide als oud selectiespelers door knieproblemen niet meer als voetballer inzetbaar) traint dit team iedere week op donderdagavond (in de 1e shift) fanatiek en gedreven en vanaf de 1e speeldag vertaalt zich dit in de stand van de ranglijst. Het 4e team staat namelijk vanaf het begin bovenaan in haar klasse en heeft in Grol 7 haar belangrijkste concurrent. En laat nu net deze onderlinge confrontatie op de laatste speeldag (20 mei, 2e pinksterdag) in Vorden op het programma staan. Vorden 4 staat 4 punten voor op Grol 7, dat echter nog 1 wedstrijd extra moet spelen op zondag 2 juni tegen Ruurlo 3. Wanneer Vorden 4 komende zondag uit tegen Sp. Lochem 3 wint en Grol 3 verliest van VIOS Beltrum 5 dan mag ook voor dit team komende zondag de vlag al in de top. Meest waarschijnlijke is echter dat de titelstrijd beslist gaat worden op 2e pinksterdag wanneer Vorden 3 dan thuis tegen Grol 7 in een onderling treffen de kampioensstrijd aan gaat. Vorden 4 heeft dan aan een gelijkspel genoeg, maar mocht het onderlinge treffen in een nederlaag voor Vorden eindigen, dan moet er dus tot 2 juni gewacht worden, wanneer Grol 7 dan haar laatste wedstrijd speelt en dan moet winnen van Ruurlo 3.

Vorden 5 – Het vijfde team van Vorden heeft na de 5-2 nederlaag tegen Twenthe Goor 7 de kampioensstrijd niet meer in eigen hand en staat met 1 verliespunt meer op de 2e plaats achter Holten 6. De nummer drie Enter 6 heeft echter ook nog kansen op een kampioenschap, helemaal omdat het onderlinge treffen tussen beide sallandse clubs komende zondag op het programma staat. Vorden 5 kan dus wel eens de rol van ‘lachende derde’ op zich nemen, wanneer zij in ieder geval beide komende wedstrijden weten te winnen. Komende zondag speelt het team van de trainers/coaches Hans Wullink en Dick Wesselink uit tegen Diepenheim 3 en op 2e pinksterdag speelt het thuis tegen s.v. Rijssen 2.

Vorden VR1 – Voor het tweede achtereenvolgende seizoen spelen de dames van Vorden VR1 om het kampioenschap in de 4e klas. Moest het vorig seizoen zich tevreden stellen met een uiteindelijk 3e plaats, dit seizoen zal de strijd gaan om plek 1 en 2. Vorden VR1 staat namelijk samen met Warnsveldse Boys VR1 het gehele seizoen op plek 1 en/of 2. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft het team van trainer Udo Heij en Mikkie Steenbreker drie punten achterstand op Warnsveldse Boys VR1 en moet de buurvrouwen uit Warnsveld ook nog een wedsstrijd meer spelen. Maar volgende week maandag (2e pinksterdag) staat het onderlinge treffen tussen beide kemphanen (hennen) op het programma in Warnsveld. Wanneer Vorden VR1 komende zondag weet te winnen van AZC VR1 en ook het onderlinge treffen tegen Warnsveldse Boys VR1, dan zal het nog af moeten wachten tot zondag 26 mei wanneer Warnsveldse Boys VR1 de inhaalwedstrijd tegen V en L VR1 moet afhandelen, dat destijds na een 1-1 tussenstand is gestaakt.

Op zaterdag 1 juni zal Vorden VR1 de bekerfinale spelen tegen Hierden VR1 op het sportpark in en van Hulshorst.

Vorden JO19-1 – Bij de junioren heeft de JO19-1 in haar hoofdklasse nog kansen op het kampioenschap. In een ongemeen spannende competitie van 12 teams hebben met nog 2 speelronden te gaan maar liefst 6 (!) ploegen kans op de 1e plaats. Op dit moment staan Longa JO19-1 en Rood Zwart Delden JO19-1 bovenaan met 18 uit 9 en zij spelen volgende week zaterdag op de slotdag van de competitie tegen elkaar. Op de gedeelde 3e plaats staat het team van Ruud van der Linden en Luuk Smit, samen met Concordia W.  JO19-1 met 17 uit 9. Op de vijfde en zesde plaats staan respectievelijk SDOUC e/o JO19-1 en VIOD JO19-1 met 16 en 14 uit 9 wedstrijden. Naast Longa tegen Rood-Zwart spelen ook VIOD en Rood-Zwart en VIOD en Concordia nog onderling tegen elkaar. Vorden JO19-1 speelt aanstaande zaterdag thuis tegen Gendringen JO19-1 en volgende week zaterdag op de slotdag uit tegen Markelo JO19-1.

Gezien het verloop van deze competitie  en de vele verrassende uitslagen, zal het onwaarschijnlijk zijn dat er nog een ploeg zal zijn die beide wedstrijden gaat winnen, dus het is ondoenlijk om alle scenario’s uit te gaan zetten. Voor het jonge team van Ruud van der Linden (8 1e jaars) is het zaak om in ieder geval twee keer een goede wedstrijd op de mat te leggen en het veldspel van de afgelopen weken voort te zetten met vele doelkansen en aanvallende intenties. Uiteindelijk zal er volgende week zaterdag afgewacht moeten worden wat de uitslagen zullen zijn op de andere velden, maar je weet maar nooit ….