Wij kennen Koen Oosterhuis al jaren als de stabiele middenvelder met de uitstekende wedstrijdtechniek en snelle en sterke duels, wie altijd met zijn linkerbeen weer naar voetballende oplossingen zoekt. In ruim 6 seizoenen heeft hij bijna 150 wedstrijden voor het 1e elftal gespeeld en behoort hij in de 2e klas en in de historie van de voetbalvereniging Vorden tot één van de beste middenvelders. Toch heeft hij besloten om te stoppen, nadat hij het afgelopen seizoen al vaak moeite had met de combinatie werk, privé en voetbal. Het is voor v.v. Vorden enorm jammer dat zijn specifieke kwaliteiten gemist gaan worden, al heeft trainer Manfred Graven gelukkig zeker nog genoeg mogelijkheden om zijn plek in te vullen. Wij gaan nog een keer met Koen terug naar de afgelopen 6 á 7 seizoenen en blikken terug op zijn jaren in het 1e elftal.

Wij kennen allemaal de voetballer Koen Oosterhuis en velen kennen jou ook privé. Maar wie is Koen Oosterhuis eigenlijk en wat is persoonlijke situatie op dit moment?

Een 24 jaar oude Vordenaar, die nu in Lochem woont. Een sportliefhebber en daarnaast graag houdt van een borrel op zijn tijd. Op dit moment ben ik aan het afstuderen voor de deeltijd PABO in Doetinchem. Daarnaast werk ik als assistent-manager bij de Lidl in Lochem.

Na 6 á 7 jaar in het 1e elftal te hebben gespeeld en daarvoor 10 jaar in de jeugdafdeling van v.v. Vorden heb je besloten om te stoppen met voetballen. Kun je aangeven wanneer dat idee bij jou is gaan spelen?

Het is gaan leven toen ik 3 jaar geleden een jaar lang in Arnhem ben gaan wonen. Door het drukke schema en weinig trainen, is het gevoel van stoppen meer gaan spelen. Toen ik in Lochem ben gaan wonen, kon ik wel meer trainen. Maar helaas leidde dit niet tot meer plezier in het spel.

Je bent vanaf het eerste moment dat je in het 1e elftal kwam te spelen basisspeler geweest en in het laatste jaar van de A1 deed je ook al regelmatig mee met het 1e in de toenmalige 3e klas.  Hoe was voor jou de overgang van de jeugd (A1) naar het 1e elftal?

In overleg met de trainers van zowel de A1 en het 1e werd goed gekeken naar een juiste arbeidsintensiteit. Daardoor was het fysiek gezien een fijne overgang. Ik had veel aansluiting met de jongens van het 1e, waardoor ik de overgang als erg prettig heb ervaren.

Wij kennen jou als een speler die het in zich heeft om achterin de bal op te halen en dan de aanval op te zetten, maar ook als middenvelder die zowel de achterhoede als de voorhoede ondersteunt en als doelpuntenmaker met een prima koptechniek en een goed schot. Wat voor voetballer heb jij je altijd gevoeld en wat is dan ook jouw favoriete positie?

Ik probeer net iets sneller te anticiperen dan mijn tegenstanders, soms lukt dat, soms ook niet. Ik heb in de jeugd veel op 10 gespeeld en in het 1e voornamelijk op 6 of 8. Ik heb hier veel gesprekken over gehad, maar ik durf het niet te zeggen. Als aanvallende middenvelder scoor en assist je meer en sta je dieper op het veld. Als verdedigende middenvelder kan je het spel verdelen en de lijnen uitzetten. Het lastige is dat ik beiden taken leuk vindt om te doen, daarom kan ik geen keuze maken tussen beide.

In jouw eerste jaar werd je direct kampioen met het 1e elftal en daarna heb je probleemloos vijf jaar in de 2e klas gespeeld, terwijl Vorden 1 nog nooit eerder op dit niveau had gespeeld. Had je al snel door dat je op het middenveld ook in de 2e klas de meeste tegenstanders de baas was?

Er zijn drie dingen die ik altijd in acht nam: als je ervan uitgaat dat je beter bent dan je tegenstander, je speelt in je kracht en je stinkende best doet. Vooral het laatste punt vond ik het belangrijkste en dan kwam hopelijk de rest van zelf. De afgelopen jaren heb ik door bovenstaande punten in de 2e klas op het middenveld met goede voetballers mogen voetballen.

Je hebt in de jeugd ook altijd met Bas Kortstee, Bas Abbink, Gijs van der Veen en Ate Barendsen gespeeld. Hoe bijzonder is het dat je z’n vijven ook al jaren in het 1e elftal speelt en hadden jullie dit ook altijd in gedachten toen je nog bij de juniorenelftallen (C1, B1 en A1) speelde?

Als je samen in de C1, B1 en A1 hebt gevoetbald, dan hoop je de stap te kunnen maken naar het 1e. Het mooie is dan dat je met deze gasten mag voetballen, want dat ze goed kunnen voetballen dat staat vast. Maar er zijn nog veel meer spelers die we hiermee te kort doen, ik heb ook genoten van hun voetbalkwaliteiten. (interview gaat door onder de foto)

 

Een aantal korte antwoorden graag:

Favoriete tegenstander van Vorden 1 : Varsseveld

Favoriete opstelling Vorden 1 en favoriete trainer(s) : 4-3-3, Michel Feukkink en Peter Jansen

Mooiste wedstrijd gespeeld in Vorden 1 : VVO

Mooiste herinnering aan 1e elftal op ons eigen Sportpark : Kampioensfeest in de kantine

Favoriete positie : 6, 8, 10

Mooiste doelpunt : Tegen Grol

Hoogtepunt Vorden 1 : Kampioenschap 3e klasse

Favoriete andere sport : Tennis

Hoe zie jij de toekomst van het 1e elftal tegemoet en zie jij in de jonge spelers van de selectie zoals Niels Rondeel, Luuk Smit, Sven Mulder en Kris Koning wellicht een opvolger voor jouw positie?

Naast dat het gezellige jongens zijn die je er goed bij kan hebben, zijn het ook zeker aanvullingen voor het team. Ik denk als iedere speler zich blijft ontwikkelen, de kans groot is dat ze allemaal basisspeler kunnen worden in de toekomst.

Jouw oude teamgenoot Rik Schröer is destijds ook op zijn 24e gestopt nadat hij 6 jaar in het 1e had gespeeld. Het komend seizoen komt hij op zijn 27e jaar weer terug in de 1e selectie. Zien wij Koen Oosterhuis ook nog weer eens terug in het 1e elftal van v.v. Vorden?

Zeg nooit nooit, maar voor nu is het goed dat ik stop bij Vorden 1. De afgelopen drie jaar heb ik in een soort roes geleefd en weinig andere dingen kunnen doen. Aankomend jaar ga ik genieten van andere hobby’s en genieten van mijn vrije tijd.

Tot slot gaan wij nog één keer terug naar de kampioenswedstrijd van Vorden 1 tegen VVO. Jullie spelen met 10 man, staan 3-1 achter maar door Gijs wordt het toch nog 3-2. Aan een gelijk spel hebben jullie genoeg voor het kampioenschap en in de 88e minuut wordt Gijs van der Veen aan de linkerkant aangespeeld. Beschrijf de volgende minuut eens als je wilt ….

Gijs van der Veen neemt de bal aan de linkerkant en kapt zijn tegenstander uit als ik het goed heb. Ik zag hem 1 keer omhoogkijken, toen wist ik dat ik een actie moest gaan maken. Ik rende vanuit de 2e paal naar de 1e paal. Gijs gaf de bal met een mooie boogbal voor en ik kon hem gelukkig  met het hoofd nog net iets schampen (zie foto bovenaan dit interview). Vervolgens keek ik naar achter en zag ik dat de bal in het net lag. Daarna was het alleen maar juichen en genieten. Na twee minuten liep ik terug naar de middenlijn en zag ik na het affluiten van de wedstrijd dat iedereen aan het knuffelen was.

Wij bedanken hierbij Koen voor dit interview maar vooral voor alle ruim 150 competitiewedstrijden en 15 doelpunten in het 1e elftal en de vele meters, de gewonnen sprintduels, het veroveren van de bal, de slimme en intelligente passes en de doelgerichte acties vanaf het middenveld. Wie weet kom je nog weer een keer terug en kom je net als Rik Schröer weer in het 1e elftal spelen, maar tot zover wensen je veel geluk, plezier en succes in je privé en je werk en hopen je gauw weer eens te zien op ons Sportpark bij jouw favoriete club v.v. Vorden!  

 

Koen Oosterhuis