Afgelopen vrijdag ontvingen wij geheel onverwacht het verdrietige nieuws dat Henk de Jonge op 78-jarige leeftijd is overleden. Henk de Jonge is vanuit Drenthe begin jaren ’70 samen met zijn vrouw Ina Hemstede in Vorden terecht gekomen, toen zijn werkgever Nedac Sorbo Groep van Apeldoorn naar de Achterhoek verhuisde. Het gezin bestond verder uit drie jongens, Bert, Gerwin en Jeroen en door de voetbalkunsten van zijn oudste zoon Bert kwam de voetballiefhebber en scheidsrechter Henk begin jaren ’80 ook in contact met v.v. Vorden. Henk werd in 1984 jeugdvoorzitter en is als zodanig 9 jaar lang bestuurslid geweest bij v.v. Vorden. In dezelfde periode heeft Henk de Jonge ook vele jaren het landelijk bekende Sorbo Jeugdvoetbaltoernooi georganiseerd en zorgde hij samen met Jan Golstein ervoor dat in 15 jaar tijd ploegen als Ajax, Feyenoord, PSV, Schalke’04, Anderlecht en natuurlijk het eigen v.v. Vorden C-jeugd (JO15) team naar Vorden kwamen en een prachtig voetbalweekend beleefden, inclusief de befaamde feestavonden op de zaterdag. Henk de Jonge heeft zich in al die jaren ook altijd ingezet voor de KNVB, eerst als scheidsrechter, daarna als lid van de scheidsrechterscommissie en tenslotte werd hij als aftredend lid van de commissie van beroep in 2019 gehuldigd en onderscheiden met de gouden speld.

Henk de Jonge heeft altijd van het spelletje gehouden, in de breedste zin van het woord en heeft zich dan ook zijn hele leven met voetbal bezig gehouden. Het begon allemaal in Drenthe waar hij als 16-jarige samen met zijn 18-jarige vriend Jan Lindenhols zelf een voetbalvereniging heeft opgericht. ZZVV in Zuidwolde zag in 1963 haar levenslicht en gaf voetballers (waaronder Henk en Jan) de mogelijkheid om op zaterdag te blijven voetballen, want in het Drentse dorp was bij voetbalclub Zuidwolde alleen zondagvoetbal mogelijk. Naast het voetballen was Henk ook al op jonge leeftijd actief als scheidsrechter. In de beginjaren viel hij onder de afdeling Zwolle en kwam hij later natuurlijk terecht in de afdeling Drenthe en vanaf de verhuizing in 1973 naar Vorden floot hij wedstrijden in de afdeling Gelderland. In 1979 was Henk de Jonge, samen met plaatsgenoot Martin Boekholt assistent-scheidsrechter bij de jubileumwedstrijd Vorden – FC Twente.

Door zijn werk bij de Nedac Sorbo Groep, kreeg hij ook contacten in het buitenland, zelfs tot in Australië toe. En ook tijdens zijn werk, kwam toch vaak zijn grootste hobby voetbal weer ter sprake. Zo ook in 1984, wanneer hij enthousiast de zakelijke nieuwtjes verteld aan zijn werkgever Jacques de Jong, maar ook de wens uit spreekt om zijn Australische compagnon volgend jaar uit te nodigen in Vorden samen met het jeugdteam van de Sidney Soccer Kids. Het lukt Henk de Jonge uiteindelijk om deze voetballertjes, samen met de begeleiding, naar Vorden te krijgen en de wedstrijden in Vorden van deze 14/15 jarige Australische voetballers monden uiteindelijk uit in de start van het internationale Sorbo Jeugdvoetbaltoernooi. Samen met Jan Golstein geeft Henk zijn ziel en zaligheid voor dit jaarlijkse evenement en krijgt het direct al voor elkaar dat grote clubs als Ajax, Feyenoord, PSV en Anderlecht met hun C-teams naar Vorden komen. Veertien jaar lang was dit toernooi voor voetbalminnend Vorden en omgeving het jaarlijkse hoogtepunt op het toenmalige gemeentelijk Sportpark en Henk genoot enorm van dit voetbalweekend, inclusief het organiseren samen met Jan Golstein. In deze periode lukte het Henk ook om vanuit de contacten die hij inmiddels had opgebouwd enkele vriendschappelijke wedstrijden te regelen met het C-team van v.v. Vorden. Zo hebben eind jaren ’80 het C-team van Vorden voorwedstrijden gespeeld in de stadions van Feyenoord, Schalke’04 en Borussia Mönchengladbach.

In dezelfde periode is Henk de Jonge ook benoemd als jeugdvoorzitter bij v.v. Vorden en heeft zodoende van 1984 t/m 1993 in het bestuur gezeten van de v.v. Vorden. Hij was ambitieus en wilde niet alleen kwantitatief een groei doorzetten bij de jeugdafdeling, maar ook kwalitatief. Na het vertrek van Hans Lenselink als A1-trainer, haalde Henk de Jonge de 36-jarige Ben Koolenbrander uit Zutphen naar Vorden toe. Deze nieuwe trainer van de A1 ging niet alleen de jeugd trainen, maar maakte ook een nieuw opleidingsplan en gaf samen met Henk ook een start met een voetbalinhoudelijk beleidsplan voor de komende jaren (1988 t/m 1993).  Henk maakte als jeugdvoorzitter ook het kampioenschap mee van de A1 in 1988. Onder leiding van Ben Koolenbrander en Ab Nijenhuis won het A1-team in dit fraaie seizoen een belangrijke uitwedstrijd in en tegen VIOS Beltrum en Henk de Jonge moest toen n.a.v. een weddenschap de weg naar huis lopen, gezamenlijk met Ben en Ab. S’avonds om 20.00 uur werden de drie heren ingehaald bij ‘t Pantoffeltje en Henk heeft toen na één pilsje direct de weg naar huis genomen ….

Henk de Jonge was sociaal vaardig, prettig in de omgang en maakte makkelijk contact, zowel in zijn werk, in zijn directe omgeving en in het voetbal. Het vele werk en menig uurtje vrije tijd bestond dan ook veelal uit samenwerken, contacten leggen, verbinden en organiseren. Dat ging hem goed af, maar hij was zeker niet altijd even makkelijk en meegaand want wanneer iets hem niet zinde kon hij dit ook duidelijk laten merken. Als een terriër beet hij zich dan vast en dat ondervond de KNVB in 1988 ook, toen hij zeer verbolgen was over het feit dat de kaartjes van het EK voetbal in Duitsland voor woekerprijzen door de KNVB werden verkocht. Samen met Corry ten Barge ging hij zelfs juridisch de strijd aan en zorgde er uiteindelijk voor dat er een bus vol supporters uit Vorden toch voor een ‘normale’ prijs naar Gelsenkirchen af kon reizen.

Scheidsrechter zijn, leiding geven aan een wedstrijd en voetballers begeleiden in hun hobby, dat bleef bij hem toch ook altijd zijn aandacht houden. Het is dan ook niet vreemd dat hij op latere leeftijd zich in ging zetten voor de KNVB bij de scheidsrechtercommissie en uiteindelijk als lid van de commissie van beroep. In deze periode vanaf ongeveer het jaar 2000, bleef hij natuurlijk ook betrokken bij v.v. Vorden. Als donateur heeft hij sowieso de club altijd een warm hart toegedragen, maar ook op het gebied van sponsoring, tuchtcommissiezaken, netwerk en contacten konden de toenmalige bestuursleden altijd een beroep op hem doen. Met de komst van zijn beide kleinkinderen Luuk en Sara bij de jongste jeugd van onze club, had hij samen met zijn vrouw Ina weer een extra reden om in het weekend ons Sportpark te bezoeken. Hij genoot hier enorm van, al kon hij af en toe ook niet laten om toch ff zijn commentaar te geven op de scheidsrechter, wanneer deze in Henk zijn ogen het niet bij het rechte eind had.

De laatste twee jaar speelde zijn gezondheid hem danig parten en kon hij niet altijd meer op zaterdag of zondag op zijn favoriete plek op het muurtje voor de kantine genieten van de verrichtingen van de elftallen van v.v. Vorden. Toch lukte het om wel om de finale van de Achterhoek Cup bij VIOD mee te maken, waarin kleinzoon Luuk met de JO15-1 van v.v. Vorden zelfs de finale wist te winnen. Apetrots was hij op Luuk en op het gehele jeugdelftal van v.v. Vorden. Één van de laatste keren dat Henk bij onze vereniging is geweest, was aan het begin van dit seizoen (oktober 2023) tijdens een doordeweekse bekerwedstrijd van Vorden VR1 waar hij als balsponsor een officiële uitnodiging had ontvangen van zijn kleindochter Sara , eveneens speelster van Vorden VR1.

Wij zijn als vereniging Henk de Jonge veel dank verschuldigd en hebben zijn inzet en vele uren werk voor de vereniging altijd enorm gewaardeerd. Wij wensen hierbij Ina, Bert, Gerwin en Jeroen (huidige jeugdvoorzitter van v.v. Vorden) samen met hun vrouwen, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Henk de Jonge als balsponsor, maar vooral trotste opa van Sara, tijdens de wedstrijd van Vorden VR1

Henk de Jonge (vierde van links) in het bestuur van v.v. Vorden tijdens het 60-jarig jubileum in 1988. Geheel links staat bestuurslid Jan Golstein, waarmee Henk vele jaren het befaamde Sorbo Jeugdvoetbaltoernooi heeft georganiseerd.

Henk de Jonge verwelkomt als ware gastheer  Johan Cruijff en zijn vrouw Danny (op de rug gezien), tijdens het Sorbo Jeugdvoetbaltoernooi in 1987, toen beide kwamen kijken naar de verrichtingen van hun zoon Jordy bij de C1 van Ajax op het hoofdveld van v.v. Vorden.