Wij hebben u de afgelopen 3 weken telkens op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de promotie- en degradatie nacompetities, zodat per nacompetitie-ronde bekend werd gemaakt welke van de uiteindelijk 28 ploegen volgend seizoen, net als v.v. Vorden, in de 2e klasse Zondag (Oost) uit zullen komen. De laatste finaledag leverde echter een vervelend ‘staartje’ op en zoals het er nu naar uit ziet is het toch Witkampers die als winnaar is aangewezen in de wedstrijd tegen Doetinchem. Dit houdt in dat de volledige lijst met promovendi en degradanten opgesteld kan worden en hieronder ook in beeld is gebracht. Echter veranderd er het komende seizoen en in 2023-2024 nogal wat in de prestatieklasse’s bij de KNVB en vandaar dat wij deze ontwikkelingen, net als tijdens de ledenvergadering, ff op en rijtje hebben gezet. Het belangrijkste verschil voor het komende seizoen is dat er sprake zal zijn van een versterkte degradatieregeling (precies is nog niet bekend), waarbij gerealiseerd dient te worden dat de onderste klassen (3,4 en 5) groter worden en de bovenste klassen (hoofdklasse, 1e en 2e klas) kleiner. Hierdoor wordt de piramide, zoals de KNVB de competitie-opzet altijd noemt, in de komende seizoen weer hersteld en zal de scheefgroei (topzwaar) hersteld worden met de meeste clubs onderin en de minste clubs in de bovenste klassen.

Allereerst nog ff de laatste stand van zaken rondom de clubs in de 2e klasse Oost op zondag voor het volgende seizoen. Vorden is op een gedeelde 5e plaats (op doelsaldo een 7e plek) geëindigd en zal dus voor het 8e achtereenvolgende seizoen in deze 2e klasse gaan spelen. Maar wie komt nou bij wie in? Aanstaande vrijdag (8 juli) zal de KNVB de indeling tussen 2I (gelderland) en 2J (overijssel) definitief bekend maken, maar hieronder ziet u in ieder geval de namen van de 28 clubs.

STEVO Gedegradeerd 1E
BVC’12 Gedegradeerd 1E naar zaterdag
Tubantia Gedegradeerd 1E naar zaterdag
1 WSV Kampioen 2I NEO Kampioen 2J
2 SDOUC 2I Bon. Boys 2J
3 Union 2I Achilles’12 Gepromoveerd 2J
4 DVC’26 2I Grol 2J
5 VVG’25 2I Schalkhaar 2J
6 DIO 2I ATC’65 2J
7 Vorden 2I Eilermark 2J
8 Spero 2I FC Suryoye – M. 2J
9 Eendracht’30 2I Lemelerveld 2J
10 Varsseveld 2I BWO 2J
11 DCS 2I SDC’12 2J
12 VIOD Gedegradeerd 2I Wijhe Gedegradeerd 2J
13 Quick 1888 Gedegradeerd 2I VOGIDO Gedegradeerd 2J
14 Concordia Wehl Gedegradeerd 2I Barbaros Gedegradeerd 2J
Beuningse Boys Kampioen 3C AZC Kampioen 3D
OBW Kampioen 3B De Tukkers Kampioen 3A
Witkampers Gepromoveerd 3B Reutum Gepromoveerd 3A

Zoals u ziet blijven er in de Overijsselse 2e klasse (J) 9 ploegen over en komen hier (hoogstwaarschijnlijk) De Tukkers en AZC als kampioenen uit de overijsselse 3e klassen bij en Reutum als Overijsselse winnaar van de nacompetitie. Uit de 1e klas degraderen STEVO (Geesteren) en Tubantia (Hengelo OV) als Overijsselse club, alleen gaat hiervan Tubantia op zaterdag spelen. Op dit moment lijkt het er dus op dat 2J (Overijssel) dus (hoogstwaarschijnlijk) 13 ploegen over houdt.

In de 2e klasse I (Gelderland) zijn dus WSV, VIOD, Quick 1888 en Concordia Wehl verdwenen en komen hier (hoogstwaarschijnlijk) Beuningse Boys, OBW en Witkampers vanuit de Gelderse 3e klassen voor in de plaats.  Uit de 1e klas degradeert BVC’12 (Beek-Ubbergen), maar deze club heeft besloten met eigen spelers en zonder hoofdsponsor weer helemaal onderaan te beginnen en gaat naar de 4e klas zaterdag. Dus ook in 2I lijkt het erop dus op dat (hoogstwaarschijnlijk) de competitie uit 13 clubs zal gaan bestaan. De verdeling tussen Gelderse en Overijsselse clubs in 2I en 2J ligt natuurlijk ook altijd aan het aanbod en vandaar dat AZC, Witkampers (als zij aangewezen worden als winnaar van de wedstrijd tegen Doetinchem) en Grol voor de KNVB toch twijfelgevallen kunnen zijn en dus in zowel 2I als 2J ingedeeld kunnen worden.

Piramide dient uit ‘het lood’ gehaald te worden

Naar aanleiding van een grootscheeps ledenonderzoek rondom prestatielelftallen en ‘zaterdag/zondag’ discussie zijn de volgende bevindingen naar voren gekomen:

  • Voetballers zijn tevreden over de huidige competitieopzet van 12, 13  of 14 teams met een nacompetitie.
  • Zaterdagvoetballers vinden een vaste speeldag belangrijker dan zondagvoetballers.
  • Er is veel animo voor het samenvoegen van de zaterdag- en zondagcompetities.
  • Men wil minder reisafstand en meer derby’s
  • De betrokkenen willen liever geen Tweede elftallen in de piramide

Tevens heeft de KNVB zelf geconstateerd dat de piramide van zowel zaterdag als zondag standaardklasses (5 klas t/m 2e divisie) scheef is gegroeid, doordat er onderin (4e en 5e klas) minder clubs terecht zijn gekomen en bovenin (2e, 1e en hoofdklas) teveel.

Vanuit deze bevindingen heeft de ledenraad van de KNVB afgelopen 18 juni besloten dat:

  • Met ingang van seizoen 2023/2024 krijgt de Hoofdklasse een nieuwe naam en wordt het de Vierde divisie. Deze wijziging geeft dus beter weer hoe de piramide eruit ziet.
  • Met ingang van seizoen 2023/2024 wordt er gemengd ingedeeld in de Derde en Vierde divisie én de Eerste klasse. Gemengd indelen betekent  zaterdag en zondag bij elkaar in één poule, waarbij het thuisspelende team de speeldag bepaalt, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht op speeldag zaterdag hebben.
  • Het totale aantal poules in de Eerste tot en met de Derde klasse wordt teruggebracht. Verspreid over de seizoenen 2022/2023 en 2023/2024 wordt het aantal poules in de 1e, 2e klas en 3e klas  teruggebracht (11-8,  32-16 en 42-32).
  • In de Vierde en Vijfde klasse wordt flexibel omgegaan met het aantal teams per poule. Dit is afhankelijk van het aantal teams en het maatwerk om de reisafstanden te beperken

Voor v.v. Vorden houdt dit in dat wij de komende 2 seizoenen dus rekening moeten houden met een versterkte degradatieregeling, waardoor er meer clubs verdwijnen naar de 3e klas dan de in de afgelopen seizoen bekende 2 of 3 clubs van de 14. Ook kan het zo zijn dat wij als v.v. Vorden over twee seizoenen in een gemengde competitie komen te spelen met dus zaterdag en zondagclubs gemengd door elkaar.

Prestatie-elftallen (A-categorie) 2e elftallen en Jeugd

Ook bij de prestatieklassen in de reserve-competitie (2e elftallen en lager) is er voor volgend seizoen een behoorlijke wijziging doorgevoerd. Ten opzichte van de afgelopen 25 jaar zal de res. 3e klas niet meer behoren tot de A-categorie en is er dus alleen maar sprake van een res. Hoofdklasse, res. 1e klas en res. 2e klas KNVB. Vorden 2 is door het kampioenschap in de res. 3e klas automatisch terecht gekomen in de res. 2e klas, maar voor het komende seizoen is dus n.a.v. deze wijziging het éénmalig mogelijk om je vrij in te schrijven voor deze res. 2e klas.

Deze maatregel heeft de KNVB genomen omdat geconstateerd is dat in de afgelopen 10 jaar het aantal prestatiegerichte 2e elftallen flink is gereduceerd. In onze omgeving (Achterhoek/Liemers/Stedendriehoek/Salland) zien we idd ook dat niet alleen het aantal 1e elftallen is verminderd, maar vooral ook het aantal prestatiegerichte 2e elftallen.

In het hieronder weer gegeven schema zie je de verschillen en de ontwikkeling van de klasse-indeling van de reserve competities, met een kruis op het niveau waarop Vorden 2 in het betreffende tijdperk veelal heeft gespeeld.

1974-1997 1997-2022 2022 –
1e klas KNVB Hoofdklasse KNVB Hoofdklasse
2e klas KNVB 1e klas KNVB 1e klas KNVB
3e klas KNVB 2e klas KNVB 2e klas KNVB X
1e klas GVB (vier seizoenen) 3e klas KNVB X 3e klas KNVB
2e klas GVB X 4e klas KNVB (twee seizoenen) 4e klas KNVB
3e klas GVB 5e klas KNVB 5e klas KNVB
4e klas GVB 6e klas KNVB 6e klas KNVB
5e klas GVB 7e klas KNVB 7e klas KNVB

 

Ook bij de jeugd is er een flinke verandering door gevoerd, want in navolging van de pupillen zal het seizoen voor de D t/m de A-jeugd (JO13 t/m JO19 en MO13 t/m MO20) ook verdeeld worden in drie competities. Je komt dus uit in de eerste competitie van 7 teams en dus 6 wedstrijden, na de herfstvakantie wordt het wederom een competitie van 7 met 6 ploegen en tenslotte in de 2e helft van het seizoen (voorjaarscompetitie) een afsluiteinde competitie met 12 teams en dus 11 wedstrijden. Telkens wordt er binnen de betreffende klasse heringedeeld naar niveau en eindstanden. De voorjaarscompetitie (12 ploegen) geldt uiteindelijk als promotie- en of degradatie voor het volgende seizoen.

Voor bijvoorbeeld de A-jeugd is het wel heel lastig om een vergelijkend beeld te schetsen van de afgelopen 50 jaar, maar in onderstaand schema proberen wij toch in grote lijnen dit weer te geven. In het tijdvak 1997-2022 zijn ook de BVO’s begonnen met jeugdvoetbal en zijn er dus divisies bij gekomen. In het verleden (1974-1997) hadden alleen verenigingen zoals Ajax, Feyenoord, Sparta en Heerenenveen ook jeugdelftallen, maar stichtingen Betaald Voetbal zoals Utrecht, Go Ahead, FC Twente, PSV, Vitesse enz.enz. waren niet vertegenwoordigd met jeugdteams. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de grove, starre organisatie zoals de KNVB met niet of nauwelijks veranderingen, jarenlang bekend stond,  is veranderd in een flexibele en anticiperende organisatie waarbij niet wordt geschuwd om direct wijzigingen aan te brengen als de leden daar om vragen.

1974-1997 1997-2022 2022 –
Interregionale Jeugd A Eredivisie Ere en 1e divisie
Interregionale Jeugd B Eerste divisie 2e t/m 3e divisie
Hoofdklasse 3 seizoenen Tweede divisie 4e t/m 6e divisie
Overgangsklasse zes seizoenen Derde divisie Hoofdklasse X
1e klasse X Hoofdklasse 1 seizoen 1e klasse
2e klasse 1e klasse X 2e klasse
3e klasse 2e klasse 3e klasse
4e klasse 3e klasse 4e klasse
5e klasse 4e klasse 5e klasse