Twee keer tegen de paal en in totaal zeker vijf goede uitgespeelde kansen, dat is het resultaat van de wedstrijd van ons 1e elftal uit tegen ATC’65 gisterenmiddag in Hengelo (Ov). Wanneer je echter de 3-0 eindstand voor je neus krijgt, denk je automatisch aan een kansloze nederlaag, maar daar was volgens trainer Wouter Schouten geen sprake van. ‘Natuurlijk begonnen we niet goed aan de wedstijd en hadden wij erg veel moeite met de lopende spelers en het dynamische spel van ATC’65, maar na de 3-0 in de 30e minuut kwamen wij toch goed terug. Voor de rust hadden wij al twee keer het houtwerk geraakt, maar ook in de volledige 2e helft kwamen wij tot drie á vier goede kansen, waarbij het echter telkens maar niet lukte om daadwerkelijk ‘af te drukken’. In tegenstelling tot het 3e, 4e en 7e elftal, die alle drie ook haar 2e wedstrijd van de competitie wisten te winnen, moest Vorden 1 dus gisterenmiddag haar eerste nederlaag van het seizoen slikken. Vorden 2 en Vorden 6 behaalden beide een punt en bleven na de winst vorige week in de openingsronde dus ongeslagen in deze competitie. Vorden 5 had vorige week verloren , maar wist gisterenmiddag een zwaar bevochten zege te behalen. Net als het 1e elftal verloor gisterenmorgen VR2 ook haar eerste wedstrijd van dit seizoen.

Het 1e elftal moest zondagmorgen een bittere pil slikken, want Luuk Smit, Man of the Match vorige week tegen SDC’12, moest zich met griepklachten ziek afmelden. Zodoende veranderde de opstelling t.o.v. van vorige week op twee plekken, want Sander Visschers ging als rechts-half op de plek van Luuk spelen naast het feit dat doelman Robin Verstege weer zijn plek onder de lat in nam. De basiself bestond dus uit Robin Verstege – Bart Stokman, Bas Abbink, Sven Mulder – Sander Visschers, Sam Abbink, Koen Oosterhuis, Niels Rondeel – Kris Koning, Nick Ziggers, Gijs van der Veen. Op de bank begonnen deze middag Jurre Heij, Werner Rondeel, Bas Kortstee, Gijs van Ditshuizen (JO19-1), Stefan Eggink (2e) en reservedoelman Thomas Oonk (2e). Net als vorige week tegen SDC’12 uit Denekamp was het nu ook een onbekende tegenstander waar Vorden 1 tegen aan moest treden, want ATC’65 (A Triginta Conditum) is nog nooit in competitieverband een tegenstander geweest van ons vlaggenschip in de afgelopen 93 jaar. De club uit Hengelo Overijssel, die net als SDC’12 trouwens ook besloten heeft om volgend seizoen op zaterdag te gaan spelen, is onderhand gegroeid tot een club van 1250 leden en heeft in deze eeuw 17 seizoenen in de 2e klas gespeeld, vier jaar in de 1e klas en 2 jaar in de 3e klas. Een geduchte tegenstander dus, die overigens dit seizoen teleurstellend is begonnen door een onverwachts 1-0 verlies in en tegen debutant Reutum. De wedstrijd tussen de geel-zwarten en withemden gisterenmiddag was amper een kwartier aan de gang of de 1-0 lag al in het doel van Robin Verstege. Vorden 1 kwam niet echt lekker in haar spel en had moeite met de veel bewegende spelers en het dynamische spel van ATC’65. In twee minuten tijd werd deze sterke beginperiode van de thuisclub omgezet in een duidelijke score, want zowel in de 28e als in de 30e minuut scoorde ATC’65  de twee en drie nul. Vorden herpakte zich echter goed en liet o.a. via Sander Visschers en Nick Ziggers nog voor de rust twee keer nadrukkelijk van zich horen, maar beide keren was het houtwerk het resultaat en ook een lob over de keeper van ATC’65 zorgde niet voor de aansluitingstreffer, maar verdween precies op het dak van het doel.

Na de rust, waarin Jurre Heij de licht geblesseerde Gijs van der Veen verving, ging Vorden verder met waar het gebleven was en creëerde wederom een aantal goede kansen, maar deze middag bleek het gebrek aan scorend vermogen ons lelijk parten te spelen. Er was zeker geen sprake van slecht afronden of missen van opgelegde kansen, maar de bal wilde er eenvoudigweg niet in en het beeld van een moeilijk scorende ploeg, zoals het 1e elftal vorig seizoen met 38 treffers (alleen de drie degradanten hadden minder doelpunten voor) ook bekend stond, kwam deze middag nadrukkelijk in beeld. ‘Maar wij kunnen zeker verder met deze wedstrijd en ben op het eerste half uur na, ook niet ontevreden over het spel van Vorden 1, aldus trainer Wouter Schouten. Natuurlijk namen wij de 2e helft ook meer risico door constant tegen de middenlijn te verdedigen en kreeg ATC’65 mede daardoor ook nog enkele goede kansen, maar wij hadden minstens recht op een tegendoelpunt en zo niet meer. Het feit dat wij tot deze kansen komen, stemt mij tot tevredenheid en we gaan deze week goed en lekker naar volgende week zondag toe werken, wanneer wij Schalkhaar thuis krijgen en het weer een belangrijke pot wordt voor ons.’ In de tweede helft vielen Werner Rondeel en Bas Kortstee nog in voor Sander Visschers en Niels Rondeel. De 34-jarige Stefan Eggink, sinds 2018 spelend in het 2e elftal nadat hij daarvoor 12 seizoenen in het 1e elftal heeft gespeeld, kwam in de slotfase ook nog in het veld voor Kris Koning.

De voorspelling dat Bon.Boys uit Haaksbergen tot de favorieten behoort en er vanaf plek 4 t/m 11  sprake is van een hele grote gelijkwaardige middenmoot, lijkt na 2 wedstrijden al duidelijk te worden. De ploeg uit Haaksbergen heeft na drie bekerwinstpartijen tegen FC Winterswijk, sv Grol en sc Varsseveld, nu ook al de eerste twee competitiewedstrijden gewonnen met een totaal aantal doelpunten van negen voor en slechts één tegen. Vorden staat samen met ATC’65 op de gedeelde 4e plaats samen met 7 andere clubs die allemaal drie punten hebben behaald uit twee wedstrijden. Verassing is tot nu toe promovendus Reutum, een kleine club met 4 seniorenelftallen en bij de jeugd in iedere leeftijdscategorie één team, dat na de winst op ATC’65 vorige week, nu gelijk speelde tegen Schalkhaar, de grootste tegenstander in 2I met maar liefst 1600 leden.

Komende zondag 9 oktober speelt Vorden 1 haar thuiswedstrijd om 14.30 uur tegen Schalkhaar uit Deventer, maar in tegenstelling tot veel overige tegenstanders in 2I  is het niet de eerste keer dat Schalkhaar bij ons op bezoek komt. In het seizoen 1975-1976 was Vorden 1 gepromoveerd naar de in 1974 opgerichte hoofdklasse GVB (onderafdeling). Het amateur voetballandschap zag er destijds, bijna 50 jaar geleden, heel anders uit met slechts drie landelijke hoofdklassen op zondag in de KNVB en daaronder één 1e klas, twee 2e klassen, vier 3e klassen en acht 4e klassen met allemaal 12 ploegen in afdeling Oost. Onder de 4e klas was er ook nog een ‘onderafdeling’ en in deze streek was dit de GVB en daar had je destijds  één Hoofdklasse, vier 1e klassen en tenslotte nog zes 2e klassen. Vorden 1 was kampioen geworden in de 2e klas GVB in 1974 en kampioen in 1975 in de 1e klas GVB. In het seizoen 1975-1976 kwam het 1e elftal dus uit in de nieuw gevormde Hoofdklasse samen met illustere en inmiddels verdwenen namen zoals Juventus (Dieren en werd later dat jaar Erica’76), Zelhem (is nu ZZC’20) , St. Joris (is nu FC Montferland), bekende tegenstanders zoals VIOD, VVG, Babberich en VIOS Beltrum en onbekende tegenstanders zoals Wesepe, Columbia, Alexandria en …. Schalkhaar.  Schalkhaar werd dat seizoen kampioen en promoveerde dus naar de 4e klas en bewandelde de jaren daarna gestaag de weg omhoog naar uiteindelijk zelfs de 1e klas. Vooral sinds de verhuizing naar het huidige fraaie sportpark tegenover het Deventer Ziekenhuis en midden in de nieuwbouwwijken aan de oostkant van Deventer is de voormalige dorpsclub flink gegroeid en speelt het in de laatste 9 seizoenen, maar liefst 8 jaar in de 2e klas.