De KNVB heeft gisterenavond bekend gemaakt dat de beslissingswedstrijd om één plek in de 2e klasse, oftewel één van de beide finales in de nacompetitie 3e-2e klasse KNVB afdeling Oost (zo), tussen v.v. Vorden en Jonge Kracht uit Huissen, wordt gespeeld op het terrein van VIOD in Doetinchem. De wedstrijd, waarin Vorden als thuisclub is aangegeven, zal beginnen om 12.00 uur en wordt op veld 1 (kunstgras) van het Sportpark Dichteren aan de Sicco Mansholtsweg 2 in Doetinchem gespeeld. Dit vroege tijdstip op zondagmiddag 16 juni 2024 heeft alles te maken met de openingswedstrijd van Oranje tegen Polen op het EK 2024 in Hamburg dat s’middags om 15.00 uur zal beginnen. Voor de spelers en de staf en de supporters van Vorden is reeds een bus geregeld en wordt er ook al gesproken over eventueel een tweede bus. Bijzonderheden zoals vertrektijden en vertrekplaatsen volgens z.s.m., maar bij interesse graag een belletje of appje naar William van der Veen (06-16474380). Ook is er al een begin gemaakt met de sfeeracties en de coördinatie daarvan ligt o.a. in handen van Sander Eggink. Hij is te benaderen om deze sfeeracties te financiëren en te ondersteunen, dus bij interesse graag contact met Sander. 

v.v. Vorden en Sportpark Dichteren – VIOD

Voor Vorden 1 is het terrein van VIOD niet onbekend, want in de laatste 10 jaar heeft ons vlaggenschip regelmatig in dezelfde competitie gespeeld als de ploeg uit Doetinchem. Ook organiseert VIOD de halve finales en finales van de Achterhoek Cup altijd op hun hoofdveld en Vorden JO15-1 heeft hier vier keer een halve finale op dit veld gespeeld en twee keer een finale. In 2022-2023 won de JO15-1 zelfs deze Cup op het hoofdveld van het in 2004 gerealiseerde Sportpark Dichteren.

Historie Vorden 1 en beslissingswedstrijden

Een beslissingswedstrijd of finale nacompetitie op neutraal terrein is iets waar Vorden maar vijf keer eerder in haar historie mee te maken heeft gehad. Begin jaren ’60 in de vorige eeuw, toen er sowieso nog geen sprake was van periodekampioenen en nacompetitie, eindigde Vorden al eens een keer precies gelijk bovenaan met Erix uit Lievelde in de 2e klas GVB. De beslissende kampioenswedstrijd werd destijds op het veld van Ruurlo gespeeld en ging jammer genoeg verloren. In 1999 eindigde Vorden 1 en ABS 1 (Bathmen) beide op de één na laatste plaats op de ranglijst van de 4e klasse G. Een beslissingswedstrijd moest uit gaan maken wie Voorst zou vergezellen naar de 5e klas. Op het veld van Witkampers in Laren is toen de beslissingswedstrijd om degradatie gespeeld en werd met 1-0 gewonnen door Vorden. In 2007 was een zelfde situatie ontstaan als in 1962, want in de 4e klasse C waren Vorden en Terborg precies gelijk bovenaan geëindigd. Zowel Vorden als Terborg kwamen destijds (net als met ABS in 1999) snel overeen over een neutraal terrein. De beide in het geel-zwart spelende verenigingen kregen toestemming van het bestuur van Doetinchem dat de beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de 4e klas op het terrein van v.v. Doetinchem zou mogen worden gespeeld. De uitslag 5-4 (na een 1-4 achterstand in de 71e minuut) staat met dikke hoofdletters geschreven in het rijke archief van v.v. Vorden.

In 2012 had Vorden 1 zich als kampioen van de 3e periode geplaatst voor de nacompetitie en nadat Angerlo Vooruit was verslagen in de halve finale en HC’03 in Zieuwent onverwachts won in de andere halve finale van RKZVC, sloegen de beide besturen uit Vorden en Drempt de handen ineen en kwamen tot een uitstekend georganiseerde beslissingswedstrijd (finale nacompetitie 4e-3e klas) bij buurman PAX in Hengelo (gld). Vorden 1 won deze finale met 3-2 en promoveerde zodoende  naar de 3e klas.

En in het tweede jaar in de 3e klas onder leiding van trainer Michel Feukkink heeft Vorden 1 voor het laatst een beslissingswedstrijd gespeeld en wel op het terrein van …….. VIOD. Vorden begon toen de competitie erg sterk met 6 overwinningen, 1 gelijkspel (4-4 tegen PAX) en slechts 2 verliesbeurten (FC Winterswijk en DCS) en eindigde dus bovenaan in de 1e periode, echter precies gelijk (ook doelgemiddelde) met DCS uit Zevenaar. Op een zondag in november (vrije competitie-ronde) werd toen in Doetinchem op het terrein van VIOD de beslissingswedstrijd om de 1e periode in de 3e klasse C in het seizoen 2013-2014 gespeeld en samen met het bestuur van DCS en de organiserende club VIOD werd dit wederom een fraaie happening tussen twee clubs in het geel-zwart! DCS won uiteindelijk, net als in de competitie, met 3-1 deze wedstrijd, maar aan het einde van het seizoen eindigde Vorden op een keurige 5e plaats en DCS werd 9e. Maar als 1e periodewinnaar mocht DCS dus wel mee doen aan de nacompetitie en deze wonnen zij glansrijk en promoveerden zodoende naar de 2e klas.

Finale Vorden – Jonge Kracht (Huissen) – nacompetitie 2e-3e klas 2023-2024

In totaal 12 ploegen hadden zich twee weken geplaatst voor de nacompetitie 2e-3e klas en van deze 12 ploegen worden uiteindelijk twee winnaars toegelaten tot de 2e klas KNVB in het seizoen 2023-2024. Jonge Kracht uit Huissen speelde in de kwartfinale (1e ronde) thuis tegen Witkampers en won overtuigend met 3-0. Vorden speelde in deze ronde thuis tegen OBW en liet in het laatste kwartier van de wedstrijd met drie prima velddoelpunten zien dat het de meerdere was t.o.v. de ploeg uit Zevenaar (5-1). Afgelopen zondag waren er nog 8 ploegen over en Jonge Kracht moest uit naar Schalkhaar om de finale te bereiken. Vlak voor tijd kwam de ploeg uit Huissen met 1-0 achter, maar in de allerlaatste minuut van de wedstrijd scoorde zij toch nog de gelijkmaker. In de verlenging werd de wedstrijd beslist door een doelpunt van de rood-witten. Vorden won eveneens met 1-2, alleen had het hier tegen Robur et Velocitas in Apeldoorn maar 90 minuten voor nodig. Aan de andere kant van het schema plaatste SDOUC zich voor de andere finale door DCS te verslaan en plaatste WVV uit Hengevelde zich voor de finale na het beter nemen van strafschoppen t.o.v. Delden. De andere finale van de nacompetitie 3e-2e klas KNVB afdeling Oost tussen SDOUC (Ulft) en WVV’28 (Hengevelde) wordt gespeeld op het hoofdveld van RKZVC van het Sportpark de Greune Weide in Zieuwent. Deze wedstrijd staat gepland op zaterdag 15 juni om 18.00 uur. De beide winnaars van de finales Vorden-Jonge Kracht en SDOUC-WVV komen dus in het seizoen 2024-2025 uit in de 2e klas KNVB (zo).

Hieronder enkele foto’s van de beslissingswedstrijd tussen Vorden en DCS op het terrein van VIOD eind 2013. Klik op de bovenste foto voor de gehele reportage van Johan Bolink.

Hieronder een spelbeeld uit de halve finale Robur et Velocitas 1 – Vorden 1 afgelopen zondag.