Het was een typische 0-0 wedstrijd, waarbij eigenlijk Vorden 1 nog de meeste kansen maakte op een overwinning gezien het aantal doelkansen, maar door een prachtig afstandsschot vanaf 40 meter in de 77e minuut besliste Varsseveld de wedstrijd in het voordeel van de uitploeg: 0-1. Niet alleen gezien de spelverhouding, maar ook nog eens door het grote belang van deze wedstrijd, was de teleurstelling over deze nipte nederlaag enorm te noemen en de spelers in het geel-zwart bleven na het laatste fluitsignaal dan ook minutenlang starend voor zich uit op de grond liggen. Vorden 1 had vooral in de 1e helft de beste kansen om op voorsprong te komen, maar zag een inzet van Sander Visschers en een kopbal van Bas Abbink gekeerd worden door de attente doelman van Varsseveld. In de tweede helft, na de 0-1 in de 77e minuut, ranselde de keeper van de nummer vier van de ranglijst nog twee inzetten van Kris Koning en Bas Abbink uit het doel. Varsseveld was uiteindelijk de gelukkige winnaar en kon na vier gelijke spelen en vier nederlagen eindelijk weer een winstpartij bijschrijven. Voor Vorden 1 worden het nog twee mooie, belangrijke en enorm spannende wedstrijden, waar de veilige 8e plaats behaald moet worden ten koste van Schalkhaar, DCS, Beuningse Boys, Trekvogels en/of Markelo.

De extra degradatieregeling, waarbij de KNVB ervoor wil zorgen dat op landelijk niveau het aantal 1e en 2e klassers drastisch naar beneden wordt bijgesteld (van 36 zaterdag en zondag 1e en 2e klasses naar 21) en daardoor het aantal 5e, 4e en 3e-klassers worden vermeerderd, zorgt nu alweer voor het tweede achtereenvolgende seizoen voor bizarre en enorm spannende slotfases van de competities. De strijd om de veilige 8e plaats, omdat de nummers 9. 10 en 11 de nacompetitie gaan spelen, is natuurlijk enorm groot in een klasse waar de kwaliteitsverschillen heel erg klein zijn. Gisterenmiddag stond dan ook de nummer vier van de ranglijst met slechts vijf punten achterstand op de nummer 1, tegenover de nummer 9 van de ranglijst met slechts 2 verliespunten meer. Vorden had namelijk 28 punten uit 21 wedstrijden en Varsseveld 33 punten uit 22 wedstrijden. Maar we moeten nu onderhand wel concluderen dat het inderdaad allemaal heel erg spannend is en daardoor voor het publiek en de kranten enorm interessant, maar dat het allemaal wel ten koste gaat van het pure, kwalitatief hoogstaande voetbal in deze 2e klas.

In november van 2023 stonden beide ploegen in Varsseveld tegenover elkaar en op het kunstgras van de dit jaar 100-jaar bestaande vereniging uit de Achterhoek ontspon zich een fraai duel dat uiteindelijk in 2-2 eindigde en waarin aan beide kanten duidelijk naar voren kwam dat er een kwalitatief zeer sterke wedstrijd op 2e klasse niveau was gespeeld.  Gisterenmiddag was het vooral in de 2e helft bij vlagen erg armoedig wat beide ploegen lieten zien. Door de enorme belangen en de daarbij behorende spanning, durft niemand nog meer risico te nemen en wordt alles direct gespeeld en constant de bal direct naar de voorhoede getrapt om rondom de 20-25 meter van het doel heel veel duels uit te vechten en daarna te hopen dat er een schot of voorzetkans uit voort komt.

Vorden 1 was gisterenmiddag van beide ploegen wel degene met de meeste intentie om aan te vallen. Vooral in de 1e helft kwam de formatie, dat in de basisopstelling met Robin Verstege – Bart Stokman, Bas Abbink, Bram Garritsen, Sven Mulder –  Kris Koning, Bas Kortstee, Luuk Smit – Niels Rondeel, Gijs van der Veen, Sander Visschers begon, een aantal keren sterk voor de dag. Reeds in de 2e minuut viel een bal heel mooi over de verdediging van Varsseveld en doordat Sander Visschers met zijn lichaam precies genoeg tijd en ruimte creëerde kon hij de bal vanuit de stuit ineens op de slof nemen. Maar vanaf zo’n 10 meter afstand schoot hij de bal recht op de uitkomende keeper van Varsseveld en ging deze kans verloren. In de 20e minuut was het Bas Abbink, wie dit keer zijn broer Sam moest missen wegens een hamstringblessure, die met een kopbal heel dichtbij de 1-0 was, maar wederom was het de jeugdige keeper van Varsseveld die de stand op 0-0 hield.

In de tweede helft, op het trouwens door een ringetje te halen grasmatje van het hoofdveld, ging het spelniveau behoorlijk naar beneden. Varsseveld lukte het helemaal niet meer om op de helft van de tegenstander nog maar iets te creëren dat op een aanval leek en Vorden ging te snel over op de lange bal om te zorgen dat door het winnen van een duel de bal een keer goed ging vallen. Beide doelmannen kwamen dan ook tot aan de 77e minuut nauwelijks meer in actie en ook na de eerste wissels (Koen, Jurre, Niek kwamen in het veld voor Luuk, Sander en Niels) veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Het was een typische 0-0 wedstrijd waarbij dan Vorden nog de meeste kansen had op een minimale overwinning, simpelweg omdat zij vaker op de helft van de tegenstander te vinden waren.

Balverlies na een individuele actie van de ingevallen Jurre Heij en het daarna nipt verloren ‘blokduel’ bracht de bal rond de kop van de cirkel op de helft van Varsseveld bij de uitspelende ploeg. Daarna werd de middenvelder van Varsseveld op zo’n 40 meter van het doel aangespeeld en deze bedacht zich geen moment en met een uitstekende wreeftrap legde hij de bal over de op de zestienmeterlijn geposeerde keeper Robin Verstege heen. Een prachtig doelpunt dat echter totaal geen recht deed aan de veld- en spelverhoudingen, maar er was geen mens van Varsseveld die zich hierom bekommerde. De geplaagde ploeg van trainer Lars Krabbenborg had te maken met een vrije val na de winterstop en kreeg ineens het uitzicht op de eerste overwinning sinds 9 wedstrijden.

Vorden rechte de rug en bracht ook nog eens Nick voor Sven en schoof Bas Abbink mee naar voren. Met Bart, Bas en Bram achterin en telkens tegen de middenlijn aan verdedigend, werd er in het laatste ‘stief kwartiertje’ een potje ‘alles of niets’ uit de kast gehaald. Een inworp die terecht kwam op het hoofd van Kris, een prachtige vrije trap van dezelfde Kris Koning in de kruising en een inzet met zijn linkerbeen na een stuiterbal op de zestien van Bas Abbink waren de drie belangrijkste wapenfeiten van de geel-zwarten, maar in alle drie gevallen kwam de keeper van Varsseveld glansrijk als winnaar uit de strijd.

Een zure en onterechte nederlaag, weliswaar door een wonderschoon doelpunt ontstaan, was het resultaat na 95 minuten knokken, vechten en hard werken. Aangezien ook DCS en Trekvogels hun wedstrijd verloren en Beuningse Boys en Markelo gelijk speelden tegen elkaar, is er aan de opdracht van het team van trainer Klaas Vermeulen niet veel veranderd. Alleen is er weer een wedstrijd minder de gelegenheid om die 8e plaats te behalen …. De uitwedstrijd tegen Trekvogels op 2e pinksterdag moet gewonnen worden en dan zal er ook nog in de slotwedstrijd van het seizoen tegen het reeds gedegradeerde DIO een resultaat behaald moeten worden. Wanneer de overige uitslagen ongunstig zullen zijn, kan het nog wel eens zijn dat de nummer acht 34 punten nodig heeft en dat houdt in dat de opdracht van Vorden 1 heel simpel luidt : Beide wedstrijden winnen!

Klik op onderstaande foto’s om de gehele reportage te bekijken vanaf de site van Johan Bolink, waarop dit maal Yun Wentink de foto’s heeft verzorgd.