Gisterenmiddag is er op een zure en ongelukkige wijze een einde gekomen aan 9 seizoenen 2e klasseschap van Vorden 1, doordat de finale in de nacompetitie werd verloren na penalty’s. Doordat uiteindelijk de 11e positie in de competitie werd behaald door een slechte serie van 1 punt uit de laatste 4 wedstrijden, was het 1e elftal veroordeeld tot het spelen van nacompetitie om prolongatie in de 2e klas te bewerkstelligen. De eerste twee wedstrijden tegen OBW en Robur et Velocitas verliepen uitstekend voor de geel-zwarten en door een 5-1 en een 1-2 overwinning werd de finale bereikt. In de laatste wedstrijd tegen Jonge Kracht uit Huissen (3e klasser) werd het zondagmiddag uiteindelijk 0-0 na 120 minuten en moesten penalty’s de beslissing brengen. Vier van de vijf penalty’s werden door Vorden keurig benut, maar aangezien Jonge Kracht alle vijf penalty’s binnen schoten werd uiteindelijk door die ene penalty tegen de onderkant van de lat het lot toch beslecht voor Vorden.

Wedstrijd

De penaltyserie aan het einde van de wedstrijd begon met een hoop tumult. Direct na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter na de tweede helft van de verlenging liep keeper Robin Verstege naar de kleedkamer om zich te laten behandelen door de medische begeleiding in de staf van Vorden 1. In de wedstrijd had hij twee maal een flinke botsing met een speler van Jonge Kracht moeten doorstaan en had hierbij flink last van zijn schouder opgelopen. Toen hij vlak voor aanvang van de penaltyserie zich liet behandelen, was de conclusie snel gemaakt aangezien zijn sleutelbeen een flinke fractuur liet zien. Robin moest zich voor het eerst in zijn 13-jarige carrière in het 1e elftal laten vervangen (hij heeft in al deze 13 seizoenen slechts één wedstrijd gemist door een blessure, thuis tegen DVC’26), maar aangezien trainer Klaas Vermeulen al 6x had gewisseld, moest er op het speelveld bij de voorbereiding op de penaltyserie snel worden geschakeld en keuzes worden gemaakt. Vorden moest besluiten wie van de 11 spelers die aan het einde van de wedstrijd nog in het veld stonden een keepersshirt moest aantrekken en als doelman zou moeten fungeren tijdens de penalty’s.  Het werd uiteindelijk Bas Abbink en toevallig stond hij ook bovenaan het lijstje met de vijf strafschoppennemers.

Zo ontstond er een hoop rumoer op en vooral langs het veld toen Bas Abbink in keepershirt de eerste penalty ging nemen en trouwens uitstekend binnenschoot. Toen hij daarna op doel ging staan, was het voor de laatste twijfelaars wel duidelijk dat Robin dus niet meer terug zou keren op het veld en Bas zijn rol zou overnemen. Een bloedstollende serie volgde met alle penalty’s van Jonge Kracht die werden benut en bij Vorden 1 slechts één die werd gemist. Bas Abbink, Luuk Smit, Nick Ziggers en Niek Spiegelenberg schoten allemaal keurig raak, maar doordat de derde penalty van Gijs van der Veen via de onderkant van de lat weer het veld in stuiterde was de eindstand na 10 penalty’s dus uiteindelijk 4-5.

De finale van deze nacompetitie om een plek in de 2e klas moest via 11 meter beslist worden, omdat het beide ploegen in de gehele wedstrijd niet was gelukt om te scoren. Beide ploegen lukte het niet of nauwelijks om in deze wedstrijd,  die meer spannend dan goed was, vanuit het veldspel een kans te creëren. Één keer lukte het de geel-zwarten om via een prima actie van Jurre Heij, waarbij hij twee spelers van Jonge Kracht passeerde en uiteindelijk de bal breed legde op Sander Visschers, een schietkans te creëren in de zestien. Het geplaatste schot van Sander ging echter via de lat over het doel. Ook Jonge Kracht raakte één maal in de in totaal 120 minuten ‘het houtwerk’ en de bal onderkant lat betekende dan ook evenwicht in het aantal doelpogingen. Vorden was nog wel verbolgen over het feit dat in de reguliere tijd een actie van Bram Garritsen niet werd bestraft met een penalty. Bram werd keurig in de breedte aangespeeld met zijn lichaam half naar het doel gericht en passeerde met een keurige aanname en dito passeerbeweging de verdediger van Jonge Kracht om uiteindelijk met links te kunnen afdrukken. De doelpoging werd hem echter ontnomen doordat hij in het zestienmeter gebied in contact kwam met het uitstekende been van de rood-witte verdediger, maar de kort op de situatie staande scheidsrechter was (ook op de filmbeelden) onverbiddelijk en liet direct in woord en gebaar zien dat er volgens hem geen sprake was van een overtreding.

In de wedstrijd zelf en ook in de verlenging was er twee keer sprake geweest van een blessurebehandeling bij Robin Verstege, omdat hij beide keren onzacht in aanraking was gekomen met één van de voorwaartsen van Jonge Kracht. Beide keren leek het toch goed te gaan en liet Robin weten toch verder te kunnen spelen. Trainer Klaas Vermeulen had samen met zijn assistenten René Nijenhuis en Stefan Jansen al vijf keer gewisseld (Luuk Smit, Dion Besselink, Nick Ziggers, Mauro van der Poel en Niels Rondeel) toen hij vlak voor het einde van de verlenging besloot om zijn zesde wissel in te brengen (Niek Spiegelenberg) in verband met de penaltyserie. De sleutelbeenblessure van Robin bleek echter na 120 minuten toch zodanig ernstig te zijn, dat verder spelen in de penaltyserie niet meer mogelijk was en Vorden dus gedwongen werd om te kiezen voor de hierboven beschreven situatie met speler Bas Abbink als keeper.

Degradatie

Het pijnlijke verlies van deze finale na strafschoppen betekent dus degradatie naar de 3e klas KNVB. Voor het eerst sinds 2008, toen Vorden 1 voor het laatst is gedegradeerd van de destijds 3e klas naar de 4e klas KNVB, zullen de geel-zwarten een klasse lager moeten gaan spelen. En dat is vooral voor de afscheid nemende Bart Stokman, Bas Kortstee, Sam Abbink en de wegens privé – omstandigheden met de finale afwezige Koen Oosterhuis een hard gelag. Na de promotie van Vorden 1 door het kampioenschap in de 3e klas KNVB in 2015, heeft Vorden 1 dus 9 jaar in de 2e klas gevoetbald en in deze jaren met diverse ‘eigen’ spelers de selectie gevormd die het telkens op moest nemen tegen gerenommeerde clubs uit de Betuwe, Twente, Salland en de Achterhoek. De vier hierboven genoemde spelers hebben samen met Robin Verstege, Gijs van der Veen en Bas Abbink in de laatste 9 jaar hun teamgenoten Stefan Eggink, Erik Oldenhave, Roy Böhmer, Rick Schröer, Daan Horstman, Ate Barendsen, Tom klein Kranenbarg, Siebren Bijenhof en Frank Hiddink afscheid zien nemen. Maar in dezelfde 9 jaren na 2015 zijn deze negen spelers telkens vervangen door nieuwe spelers uit de A-jeugd (JO19-1) zoals Luuk Smit, Sven Mulder, Niels Rondeel, Kris Koning, Werner Rondeel, Dion Besselink, Nick Ziggers, Bram Garritsen, Jurre Heij, Sander Visschers en Niek Spiegelenberg. En ieder seizoen lukte het Vorden 1 weer om keurig in de middenmoot te eindigen van de 2e klas. Voor een top-4 klassering kwam het in al die jaren net tekort, maar het bleef anderzijds ook altijd ver uit de buurt van de onderste 4 plaatsen. Dit seizoen echter lukte het niet, in tegenstelling tot  afgelopen seizoen toen er ook sprake was van een versterkte degradatieregeling, om een plek in de middenmoot te veroveren. Mede door een slechte serie van 1 punt uit de laatste vier wedstrijden moest er genoegen genomen worden met een 11e plaats en dus deelname aan de nacompetitie. Vorden versloeg zowel OBW als Robur et Velocitas, maar moest haar verlies nemen na penalty’s tegen Jonge Kracht en daarmee een zure en ongelukkige degradatie accepteren.

Sfeeractie en ondersteuning

Eerst al in Apeldoorn, maar vooral in de finale op het veld van VIOD in Doetinchem is Vorden 1 ondersteund door vele supporters en liet de vereniging middels een zeer fraaie sfeeractie zien dat het volledig achter de ploeg staat en het vlaggenschip ook in moeilijke tijden ondersteunt. De spelersgroep en de staf heeft de supporters en de mensen achter de sfeeractie al persoonlijk bedankt, maar het was deze weken echt mooi om te zien en te merken dat de binding, beleving en ondersteuning bij de leden en de supporters van Vorden zo groot is.

Op onderstaande fotoreportages van Johan Bolink, Mark Zelle en Damian Piekaar is een terugblik te zien op de finalewedstrijd tussen Vorden en Jonge Kracht op het veld van VIOD.