Voor de 3e keer van de in totaal vijf gespeelde Achterhoek-Cups voor de JO15-1-categorie, heeft v.v. Vorden JO15-1 de halve finale behaald. Gisterenavond won de thuisclub met 3-1 van ZZC’20 en plaatste zich zodoende voor de halve finale tegen FC Zutphen die op maandag 4 april om 19.00 uur op het veld van VIOD in Doetinchem wordt gespeeld. Vorden JO15-1 had zich voor de kwartfinale geplaatst door in de poule te winnen van AZSV, RKZVC en Sc. Westervoort en tegenstander ZZC’20 (fusieclub tussen Zelhem en Zelos) had op haar beurt de poule gewonnen waarin UNO’21 (Borculo en omstreken), Terborg/Silvolde en Varsseveld de tegenstanders waren. Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd en dat was ook wel logisch gezien de resultaten van beide elftallen in de twee afzonderlijke 1e klasses in de regio Achterhoek / Twente. ZZC’20 heeft na de winterstop gewonnen in de achterhoekse klasse van Concordia Wehl en Varsseveld JO15-1 en Vorden is nog ongeslagen in de twentse 1e klasse na overwinningen op Achilles’12 en Witkampers JO15-1.

Het werd gisterenavond op het kunstgrasveld van v.v. Vorden een aantrekkelijke, snelle, spannende en dus fraaie wedstrijd voor de vele toeschouwers op het Euro Planit Butensportpark in Vorden. Beide ploegen hadden erg uit gekeken naar deze confrontatie en merkten direct in het begin van de wedstrijd al dat het een gelijkwaardige wedstrijd zou worden met veel tegenstand van beide kanten. In de eerste vijf minuten kregen beide teams al een goede kans om op een 1-0 voorsprong te komen, waarvan Vorden door middel van een penalty van Mees Enzerink de grootste kans kreeg. Maar net als aan de andere kant door goed ingrijpen van keeper Dani Schuppers werd ook het buitenkansje van Vorden niet benut en zodoende bleef de stand 0-0. ZZC’20 was iets vaster aan de bal en kon elkaar iets beter vinden door middel van combinatievoetbal. Beide ploegen werden direct bij de opbouw al vast gezet en opgejaagd en daardoor werd vooral Vorden vaak gedwongen om de ‘lange bal’ te spelen. Hierdoor kwamen de voorhoedespelers van Vorden, Guus Garritsen, Jim Zelle en Mees Enzerink niet op de gewenste wijze in balbezit en waren de aanvallen van ZZC’20 dan ook iets gevaarlijker. Toch bleef het spel in evenwicht en werd telkens bij balverlies door beide teams direct de tegenaanval ingezet en zodoende werd het een aantrekkelijke en snelle wedstrijd. Vijf minuten voor rust kreeg Daan Jongbloets een stuiterbal rondom de 16-meter goed onder controle en met een beheerst en geplaatst schot bracht hij de stand op 1-0, een welkome opsteker voor de thuisclub!

In de tweede helft wijzigde het spelbeeld van de wedstrijd op zich niet, alleen lukte het Vorden nu ook vaker om ‘over de grond’ elkaar te zoeken en te vinden en daardoor werd het zo mogelijk nog sneller en aantrekkelijker voor de vele toeschouwers. ZZC’20 heeft twee zeer snelle en gevaarlijke buitenspelers en vooral aan de voor Vorden linkerkant had Niek Lieverdink de handen vol aan de speersnelle rechtsbuiten. Toch kweet Niek zich uitstekend van zijn taak en werden er prima duels en altijd op voetbal inzicht en inzet uitgevochten, maar hij kon ook niet voorkomen dat ZZC’20 een aantal keren aan de rechterkant gevaarlijk door kwam. Uit één van deze aanvallen werd het in de 10e minuut na rust verdiend 1-1.

Halverwege de tweede helft kon niemand een zinnig woord doen over de einduitslag, want ZZC’20 had een goede kans gekregen door een uitval aan de snelle rechterkant en Vorden had nog een keer op de paal geschoten na een mooie combinatie aan de linkerkant van het 16-metergebied. In de 50e minuut, precies halverwege de 2e helft en nadat trainer-coach Ruud van der Linden met zijn tweede wisselmoment de drie spelers Sam Korenblek, Jorn Leegstra en Tijn van Pijlen in bracht, kwam de thuisclub dan toch op voorsprong. Op het middenveld vertolkte Rens Jansen met een dubbele één-twee de hoofdrol in deze aanval, waarbij uiteindelijk Mees Enzerink met het gezicht vooruit vrij gespeeld kon worden op 20 meter van het doel en hij met een prachtige steekbal Jim Zelle vrij zette voor de keeper. Jim ontweek in één beweging zowel de instormende rechtsback als de uitkomende keeper en daarna schoot hij beheerst raak, ondanks de tegenstander van ZZC’20 die op de doellijn nog een poging deed het schot te keren. Vanaf dit doelpunt was Vorden de overheersende ploeg en bleef het, ondanks hevige tegenstand, elkaar telkens in de voet aanspelen en zodoende via combinaties spelers vrij te krijgen op het middenveld. Uit één van deze aanvallen leek Vorden de beslissende 3-1 te maken maar nadat de keeper van ZZC’20 een lastig schot los moest laten, schoot Jim Zelle vanaf een meter of acht voor het lege doel over. Maar ook ZZC’20 bleef nog een aantal goede kansen creëren en ook zij schoten een lage voorzet vanaf de achterlijn aan de rechterkant  hoog over. Vijf minuten voor tijd kwam de bevrijdende derde treffer voor Vorden dan toch op het scorebord, toen Mees Enzerink een vrije trap vanaf 25 meter technisch zeer fraai hoog in het dak van het doel schoot. ZZC’20 kreeg nog een goede kans om de stand op 3-2 te brengen maar de inzet verdween in het zijnet aan de verkeerde kant van de paal en toen de aangewezen scheidsrechter daarna op zijn fluitje blies, wist Vorden JO15-1 dat het zich had geplaatst voor de halve finale van de Achterhoek Cup.

In de andere kwartfinale won Sportclub Lochem JO15-1 (hoofdklasse) van UNO’21 JO15-1 (1e klas) met 1-0, won FC Zutphen (hoofdklasse) van FC Bergh (1e klas)  met 0-2 en wordt de wedstrijd SDOUC e/o (hoofdklasse) tegen AZSV JO15-1 (1e klasse) volgende week afgewerkt. De halve finale op maandag 4 april om 19.00 uur in Doetinchem op het veld van VIOD wordt gespeeld tussen Vorden en FC Zutphen. Op maandag 11 april speelt Sportclub Lochem tegen de winnaar van SDOUC e/o tegen AZSV JO15-1. De finale is uiteindelijk op 25 juni 2022.

Hieronder twee foto’s van de wedstrijd van gisterenavond, genomen door Damian Piekaar. De onderste twee foto’s zijn beelden van de vorige twee keer dat Vorden JO15-1 de halve finale heeft gehaald in de Achterhoek Cup. In 2016-2017 verloor het van Warnsveldse Boys en in 2017-2018 verloor het van FC Eibergen.

Hieronder twee fragmenten uit de kwartfinale wedstrijd van de Achterhoek Cup seizoen 2021-2022 tussen Vorden JO15-1 en ZZC’20 JO15-1.

Vorden JO15-1 in het seizoen 2016-2017 toen het de halve finale speelde tegen Warnsveldse Boys op het veld van VIOD.

Een spelmoment uit de halve finale van 2017-2018 toen de JO15-1 van v.v. Vorden verloor van FC Eibergen JO15-1.