Vorden, 12 maart 2017 – Vorden 1 heeft vanmiddag in blessuretijd de 1-1 gescoord en zodoende toch nog een punt overgehouden aan het treffen in Wageningen. Het was een wedstrijd onder moeilijke omstandigheden, want echt goed voetbal was bijna onmogelijk met het zeer hobbelige veld en de straffe wind die in de lengte over het veld gierde. In de eerste helft had Vorden het grotere spelaandeel en kreeg het ook een aantal mogelijkheden, maar was het WAVV die in de 35e minuut op voorsprong kwam. De 2e helft was erg matig van beide kanten en terwijl iedereen wachtte op het moment dat WAVV de wedstrijd zou gaan beslissen, was het toch nog invaller Bas Abbink die in de 91e minuut de bal keurig voor het doel kopte waar Frank Hiddink de bal vanaf 5 meter in kon tikken.

De wedstrijd begon ietwat later dan gepland toen de scheidsrechter toch besloot om even een ander shirt aan te doen, want het lichtblauwe tenue leek wel heel erg veel op datgeen wat beide keepers uit de kast hadden getrokken. De toeschouwers rondom het redelijk druk bezochte veld bij traditionsverein WAVV, waar nog een heerlijke ouderwetse voetbalsfeer hangt en bijvoorbeeld dit jaar de tribune is voorzien van de kuipstoeltjes in de clubkleuren rood, zwart en groen, vonden het allemaal niet zo’n probleem om even te moeten wachten, want voor het eerst in kalenderjaar 2017 moesten de zonnebrillen van stal gehaald worden en waren er zelfs enkelen die weliswaar uit de wind het zelfs zonder jas probeerden. Vorden bepaalde direct na de aftrap het tempo van de wedstrijd en al gauw bleek dat beide ploegen vanmiddag een extra tegenstander hadden, want het zeer hobbelige door de gemeente onderhouden (of juist niet) veld had na de ingang van de winterstop in december geen beurt meer gehad en zorgde zodoende voor veel weg- en op stuiterende ballen. Toch ging Vorden hier nog het beste mee op en logenstrafte bijvoorbeeld Sam Abbink de stelregel dat juist technische voetballers beter op een kunstgrasveld uit de voeten kunnen dan op een natuurgras. Een stelregel die je wekelijks langs de velden, in bestuurskamers (vooral daar …), op de tribunes en in de kantine te horen krijgt van die vele kenners rondom het voetbal. Maar het is juist andersom, technische voetballers kunnen juist het best uit de voeten op slechte velden en dat liet vooral Sam Abbink deze middag weer zien. Hoe stuiterend hij de bal ook aangespeeld kreeg, hoe moeilijk hij met zijn lichaam ten opzichte van de zijlijn ook stond en hoe lastig hij ook rekening moest houden met de straffe wind, iedere keer trapte hij het leder met zijn linkervoet precies goed en op maat naar een medespeler of beter gezegd, in de loop van een medespeler. Want dat kenmerkt een speler met een heerlijke traptechniek ook, dat hij telkens weet of het wreeftrap moet worden in de diepte of dan weer een ingehouden trap waarmee hij de bal schept om de spits met de rug naar het doel moet aanspelen en daarna een vol met effect getrapte bal binnenkant voet die al draaiend precies met de juiste snelheid bij een buitenspeler aankomt. De echte voetballiefhebber kon dus deze middag zeker wel aan zijn trekken komen, al moest hij zijn verwachtingen op het gebied van soepel lopende aanvallen over meerdere schijven ietwat bijstellen.

Vorden 1 kwam in het eerste half uur vooral aan de linkerkant een aantal keren sterk opzetten en werd via de zeer actief spelende Daan Horstman een aantal keren gevaarlijk. Zo kon Daan een tweetal keren een scherpe voorzet vanaf de linkerkant afgeven maar gleed in het eerste geval Ate Barendsen de bal net naast het doel en kon in het andere geval de terug getrokken lage bal niet afgemaakt worden door de voorwaartsen van Vorden. In de 20e minuut leek Vorden 1 op dat moment verdiend op voorsprong te komen, want door een snel genomen vrije trap kon Ate Barendsen alleen op de keeper af lopen en schoof hij de bal keurig langs de sluitpost van WAVV, maar een vlag- en fluitsignaal verpeste het vordense feestje. Tot aan de 35e minuut was er aan de andere kant, aan groen-rode zijde niet veel gevaar te duchten want onze keeper Robin Verstege hoefde slechts éénmaal in actie te komen. Maar toch ging WAVV met een 1-0 voorsprong de rust in, want een ongelukkig moment van onze keeper werd de aanzet van het enigste doelpunt van de 1e helft. Terwijl de vordense acherhoede een lange bal vanuit de WAVV verdediging weer onder controle had gekregen wilde men vanuit achteruit weer een nieuwe aanval opzetten en gebruikte daarbij keeper Robin Verstege. Zijn spelhervatting zat echter tegen een ferme wreeftrap en een precieze pass binnenkant voet in en in het voetbal geldt wel vaker dat twijfel vaak leidt tot problemen en zo ook deze keer. De bal verdween met een zeer vreemde curve bij de dug-out van WAVV buiten de lijnen en terwijl de vordense ploeg helemaal ‘open’ stond om een nieuwe aanval op te zetten kon WAVV nu met een snelle inworp een gevaarlijke tegenstoot opzetten. Eindelijk kon spits Mortier eens in de voeten aangespeeld worden en zijn afgelegde bal kwam bij van den Born terecht en die speelde zich handig vrij en schoot met links tegendraads in en liet keeper Verstege kansloos met een zeer lastig schot.

In de tweede helft leek het er heel even op dat Vorden op dezelfde wijze door zou gaan als in de 1e helft, maar al gauw bleek dat het een wedstrijd te worden waarbij Vorden niet beter kon en WAVV niet meer wilde. Het werd een half uur lang een zeer moeizame wedstrijd waarbij aan de inzet van de spelers niets mankeerde, maar er eenvoudigweg niets lukte dat ook maar iets op voetbal leek. Het was bij vlagen zelfs een parodie op voetbal waarbij de strijd, wedstrijdmentaliteit en vele duels echter wel ruim voldoende waren en Vorden op het middenveld met Koen Oosterhuis, Roy Böhmer (ongelofelijk hoeveel duels die beide jongens altijd weer winnen en van daaruit ook nog eens in balbezit blijven) vaak als winnaar eruit kwam. In het laatste kwartier ging Vorden nog meer aanstalten maken om de gelijkmaker te creëren, en kreeg twee keer via Ate Barendsen hiervoor de mogelijkheid. Één keer werd zijn inzet afgekeurd voor buitenspel en de andere keer kwam hij na een dubbele één-twee in schietpositie vanaf 12 meter maar de keeper pareerde deze inzet eenvoudig. In plaats van een stormloop aan vordense zijde kreeg juist WAVV ineens de beste kansen. Het lukte de ploeg van trainer Armand Mannen zelfs om binnen een minuut twee keer bijna letterlijk op de doellijn de hevig stuiterende bal niet tot doelpunt te promoveren en ook een spectaculaire redding van Bart Stokman voorkwam dat WAVV het beslissende tweede doelpunt kon maken. Vorden bleef zodoende in de race en wat aan vordense zijde niemand meer geloofde omdat er simpelweg geen of in ieder geval te weinig kansen werden gecreëerd in de tweede helft, gebeurde toen alsnog. In de 91e minuut was inmiddels Bas Abbink ingevallen voor broer Sam om voorin nog meer af te kunnen dwingen en hij kon een lange voorzet bij de tweede paal toch nog prima terug koppen en bracht zodoende Frank Hiddink in de stelling om vanaf 5 meter de 1-1 binnen te tikken.

Het werd zodoende gelukkig toch nog een gelijkspel en door dit puntje blijft Vorden toch keurig op de 7e plaats staan  met een wedstrijd minder (paaszaterdag inhalen tegen Leones) dan de concurrenten om hen heen. Komende zondag speelt het 1e thuis tegen de runner-up Spero uit Elst die met twee punten achterstand de enig overgebleven concurrent lijkt van de trotse koploper RKZVC.