uit de oude doos

Vorden 19 april 2015 – In de serie ‘Uit de oude doos’ gaan wij, op de dag dat Vorden 1 wellicht voor de 9e keer in haar historie kampioen kan worden, terug in de tijd en komen uit bij diverse kampioenswedstrijden en ware kampioenen in 1931, 1944, 1956, 1963, 1974, 1975, 1977 en 2007!

v.v. Vorden is opgericht in 1929 en mocht vanaf dat seizoen uitkomen in een officiële competitie, nl. de 3e klas GVB . In die jaren was er nog geen profvoetbal en had je de 1e klas KNVB, de 2e, 3e en 4e klas. Daaronder kwamen de zogenaamde ‘onderbonden’ en Vorden behoorde tot de de Geldersche Voetbal Bond (GVB). De 1e elftallen kwamen uit in de 1e, 2e en 3e klas GVB. Vorden 1 startte dus op het 7e niveau. Direct in het tweede jaar was het al raak en mocht Vorden in zich in 1931 kampioen noemen. Een echte kampioenswedstrijd kwam er niet aan te pas, want een gelijkwaardig opgezette competitie was in die jaren niet altijd even gemakkelijk. Vandaar dat het gehele elftal destijds in april 1931 met vele supporters op de fiets naar De Hoven is gegaan. En daar onder aan de kanonsdijk (waar nu de nieuwbouwwijk is gelegen) verloor het 2e elftal van De Hoven en mocht Vorden 1 zich voor het eerst in haar bestaan kampioen noemen.

In het seizoen 1938-1939 speelde Vorden 1 inmiddels in de 1e klas GVB (5e niveau) en streed het tot de laatste speeldag om het kampioenschap samen met De Koolhazen (Sp. Lochem) en Reünie. In de laatste wedstrijd weet Vorden keurig te winnen van Steenderen 1, maar een telefoontje richting Lochem doet de stemming in mineur brengen want zij krijgen te horen dat Koolhazen met 5-1 heeft gewonnen van Ruurlo en zich mag kronen tot kampioen van de 1e klas GVB.

In het seizoen 1943-1944 is er naar aanleiding van de 2e wereldoorlog sprake van een noodcompetitie. Vorden 1 komt uit in de 2e klas GVB met 10 ploegen en na een eclatante 9-1 overwinning op Almen mag het zich kampioen noemen. In het seizoen 1948-1949 speelde men wederom in de 1e klas GVB en kon het op de laatste speeldag het kampioenschap behalen in een uitwedstrijden tegen Sp. Markelo. Ook in die jaren leefde het voetbal enorm, want met maar liefst 2 bussen en een volle vrachtwagen van Kobus Woltering gingen er 200 toeschouwers mee, maar jammer genoeg verloor Vorden 1 deze wedstrijd met 1-0.

Degradatie naar de 2e klas GVB was in 1955 en feit, maar direct in het 1e seizoen werd Vorden 1 weer kampioen door in de thuiswedstrijd tegen Neede 3 keurig op de been te blijven. Maar het kampioenschap leverde niet automatisch een promotie op, want daarvoor diende extra promotiewedstrijden afgerond te worden. Vorden 1 kon het tegen Erix 1 niet bolwerken en bleef zodoende in de 2e klas GVB. In  het seizoen 1958-1959 eindigde Erix 1 en Vorden 1 precies gelijk bovenaan en moest een ware kampioenswedstrijd beslissing brengen op het (oude) veld van Ruurlo. Erix 1 won deze strijd en Vorden 1 bleef zodoende 2e klasser. In het seizoen 1961-1962 werd het kampioenschap van de 2e klas op de laatste speeldag beslist. Vorden 1 stond met nog 1 wedstrijd te gaan bovenaan en had 1 punt voorsprong op de concurrent RKDVV uit Doesburg en de laatste wedstrijd was uit naar ….. Doesburg. Maar de geel-zwarten moesten teleurgesteld met de bus weer terug naar Vorden, want deze kampioenswedstrijd werd met 3-1 verloren!

Een seizoen later was het wel raak en Vorden 1 werd tijdens de laatste thuiswedstrijd kampioen in de 2e klas GVB en gelukkig werd de bijbehorende promotiecompetitie nu ook winnend afgesloten en zodoende mocht Vorden 1 eindelijk weer naar de 1e klas GVB. In 1971-1972 degradeerde Vorden 1 weer naar de 2e klas, maar op de laatste speeldag van het seizoen 1973-1974 speelde Vorden 1 tijdens het laatste thuisduel tegen Ulftse Boys een ware kampioenswedstrijd. Door een 1-0 overwinning (doelpunt Bertus Nijenhuis) kon de vlag in de top en werd er een groot feest gehouden in de oude houten kantine. Een jaar later was het wederom raak want toen moest op de laatste speeldag gewonnen worden in Ratum om zich kampioen te noemen. Met de bus naar Winterswijk en door een 0-1 overwinning (doelpunt Geert Heersink) ging het dak bij terugkomst in Vorden wederom van de kantine af! Het 1e jaar in de hoofdklasse GVB leverde een keurige 5e plaats op, maar een jaar later was het echt raak. Men was drie wedstrijden voor de tijd al gepromoveerd door winst in de thuiswedstrijd tegen VVG (eerste drie ploegen promoveerden naar de 4e klas), maar in de laatste wedstrijd tegen St Joris in Braamt kreeg men bij het instijgen van de bus ineens te horen dat concurrent Babberich had verloren van Colmschate en zodoende was het 1e elftal voor de 3e keer in vier jaar tijd kampioen!

Daarna moest v.v. Vorden maar liefst 30 jaar wachten op het volgende kampioenschap, maar gelukkig waren er nog wel vier promoties te noteren in al die tussenliggende jaren. De KNVB had inmiddels de nacompetitie in het leven geroepen en tevens waren er versterkte promotieregelingen vanuit de onderbond waar de eerste drie ploegen promoveerden naar de 4e klas KNVB. In 1988 promoveerde men samen met Markelo en Dierense Boys door een 1-1 gelijk spel in de een na laatste wedstrijd tegen MEC in Miste. In 1992 speelde men op de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen AD’69 en promoveerde men door een 3-1 overwinning naar de 4e klas. In 1998 was Vorden 1 gedeelde 2e geworden samen met Sp. Brummen achter kampioen Vaassen. In een dubbele ontmoeting met Sp. Brummen mocht ook nummer twee promoveren en na een 5-2 overwinning in Brummen en een 0-2 nederlaag in Vorden mocht Vorden 1 naar de 4e klas. In 2001 kon Vorden 1 eventueel kampioen worden op de laatste speeldag in Zieuwent, maar dan moest Grol verliezen. Dit gebeurde niet en Vorden kon zich opmaken voor de nacompetitie. Door de beslissingwedstrijd in Zevenaar bij OBW met penaltys te winnen van GSV uit Giesbeek mocht Vorden 1 voor het eerst naar de 3e klas. En voor het laatst was er een promotie te vieren in 2012 toen Vorden 1 wederom de finale van de nacompetitie bereikte en door een 3-2 overwinning in Hengelo Gld op HC’03 mocht promoveren naar de 3e klas.

In het seizoen 2004-2005 konden er op de laatste speeldag maar liefst 4 ploegen nog kampioen worden. Vorden 1 speelde uit tegen Sp. Silvolde en bij winst moest men hopen op puntverlies van Gendringen dat tegen laagvlieger Vosseveld moest. Vorden 1 verloor kansloos van Silvolde maar ook bij deze club kon de vlag niet in de top, want Gendringen behaalde het benodigde puntje en mocht zich de lachende derde noemen.

In 2007 is het laatste kampioenschap beleefd door Vorden 1. Vorden en Terborg eindigden beide precies gelijk bovenaan in 4C en een kampioenswedstrijd in Doetinchem moest de beslissing brengen. Na een 4-1 achterstand werd het alsnog 5-4 voor Vorden 1 en de meest memorabele kampioens/beslissingswedstrijd in de historie van v.v. Vorden was een feit!

Vorden_1_-_1974

De laatste keer dat Vorden 1 thuis kampioen is geworden, is inmiddels alweer 41 jaar geleden! Op de laatste speeldag speelde men destijds thuis tegen Ulftse Boys en door een 1-0 overwinning met een doelpunt van Bertus Nijenhuis werd men kampioen van de 2e klas GVB.

Jos vd Logt – Lambert Rouwenhorst (verzorger)- Jan Stegeman – Johan Holsbeke – Henk Hengeveld – Gerrit Stokkink – Henk Steintjes – Hans Stokkink – Gerard Meijer – Henk Barendsen (Sponsor) – Henk van de Barg (leider/grensrechter)

Fred Veldkamp – Andre te Velthuis – Bertus Nijenhuis –  Ernst te Velthuis  – Tonny Meijer – Geert Heersink – Johan Eggink – Gerard ter Beest

Trainer Herman de Weerd