Vandaag speelt Vorden 1 op een maandag een wedstrijd tegen VIOD in Doetinchem. Aangezien het tweede Paasdag betreft, wordt het toch gewoon als een zondag beschouwd. Toch blijft het bijzonder om te voetballen op een feestdag, echter was dit 100 jaar geleden ook al het geval, want we hebben kunnen achterhalen dat in 1922 tijdens de paasdagen er ook in Vorden werd gevoetbald. De voorloper van onze huidige club, Blauw Wit, kwam namelijk in 1922 in actie tijdens zogenaamde seriewedstrijden. Blauw Wit is In 1917 in Vorden opgericht en zij hebben van 1917 tot 1924 actief deelgenomen aan diverse voetbalactiviteiten en tevens ook ingeschreven gestaan bij de Geldersche Voetbal Bond. Nooit hebben zij daadwerkelijk in een competitie gevoetbald, maar in al deze 7 jaar waren zij wel ieder jaar een keer of 6 á 8 actief op de groene mat tijdens o.a. kermiswedstrijden, toernooien en dus zogenaamde seriewedstrijden. Zo ook tijdens de paasdagen in 1922 toen Blauw Wit in Vorden seriewedstrijden had uitgeschreven met deelname van drie andere clubs uit de regio en hiervan is een krantenknipsel terug gevonden. Vanuit deze gehele periode van zeven jaar zijn een aantal elftalfoto’s bekend in ons archief, echter een actiefoto en wedstrijdfoto ontbrak tot nu toe altijd. Vorige week kregen wij echter uit het zeer rijke digitale archief van Harry Jansen (meer dan 1500 digitale foto’s van ‘Oud’ Vorden) een prachtige actiefoto van een wedstrijd van Blauw Wit uit 1922. Niet zo zeer prachtig vanwege de actie, want bijvoorbeeld de bal ontbreekt in zijn geheel in dit beeld, maar vooral prachtig omdat het een fraai inzicht geeft in de beleving, de omstandigheden en de voorliefde voor deze schitterende sport in de vroege jaren ’20 in de twintigste eeuw. En prachtig omdat het nu, na de foto uit 1934 tussen Vorden en PAX, de oudst bekendste voetbal actiefoto is die plaats heeft gevonden Vorden.

Blauw-Wit is dus in 1917 opgericht  en heeft van 1920 t/m 1924 ingeschreven gestaan bij de Geldersche Voetbal Bond In 1918 werd de nieuwe burgermeester van de Gemeente Vorden, dhr. Willem Cornelius Arriëns, geïnstalleerd en ter ere van deze gebeurtenis liep heel Vorden uit en organiseerde de gemeenschap Vorden een heuse intocht en uiteindelijk een defilé bij het Gemeentehuis in Vorden (nu Kultuurhuus). De burgermeester kwam met de auto vanuit de richting Zutphen en werd in de bocht van de Zutphenseweg ter hoogte van zijn nieuwe ambtswoning, ‘t Selsham’ opgewacht door een afvaardiging van de gemeente Vorden waaronder ook de voetbalvereniging ‘Blauw Wit’. Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis hadden de vordense voetballers zich in hun eigen tenue gehesen en gingen voor in de intocht met versierde fietsen, een heus bord met naamgeving en een groene boog van dennentaken met daarin een leren bruine bal verwerkt (zie foto).

Blauw-Wit speelde dus niet in de competitie, maar aangezien er wel mee werd gedaan met in die jaren de zeer populaire en goed bezochte ‘Seriewedstrijden’, was de vereniging officieel ingeschreven bij de Geldersche Voetbal Bond. Deze seriewedstrijden werden vaak over twee dagen gespeeld en bij voorkeur bij feestdagen zoals Pinksteren en Pasen. Op de zaterdag vonden dan de eerste wedstrijden plaats en op de maandag (2e Paasdag en 2e Pinksterdag) de finales. In 1922 had Vorden zelf deze seriewedstrijden georganiseerd en hiervoor werd het terrein aan de oude Zutphenseweg gebruikt. Het is niet de plek van het huidige Sportpark, maar precies in het weiland rechts van de kruising Hamelandweg en oude Zutphenseweg. Blauw Wit was een gerenommeerde tegenstander in die dagen en had een goede naam opgebouwd in de regio en zij wisten dan ook het toernooi tijdens de paasdagen in 1922 op haar naam te schrijven!

Wij hebben dus een aantal elftalfoto’s van Blauw Wit in ons archief (meer dan in de eerste jaren van v.v. Vorden (1929)), alleen geen actiefoto of wedstrijdfoto. Zodoende blijft de oudste wedstrijdfoto van een voetbalwedstrijd in Vorden gespeeld, het exemplaar dat ook op onze website te vinden is, namelijk de actiefoto op het veld aan de Lindeseweg (Veldslagweg) in 1934 van de bekerwedstrijd tussen Vorden en PAX. Maar afgelopen week kreeg ik ineens van de zeer gewaardeerde archivaris van zijn eigen verzamelde digitale foto’s van ‘Oud Vorden’  en tevens oud bestuurslid van v.v. Vorden, Harry Jansen, een prachtige foto van een wedstrijd van Blauw Wit rond de jaren ’20. Zo heeft het voetbal er dus uit gezien in deze jaren en zo was het dus georganiseerd in Vorden tijdens een seriewedstrijden. We herkennen van achteren de scheidsrechter met pet en volledig voorzien van de in die jaren vertrouwde colbert en daaronder een driekwart ‘lange’ broek en hoge kousen. Aan de overkant staat een grensrechter met vlag aan de zijlijn. We zien enkel spelers van Blauw-Wit, waarbij er zowel in lange broek, korte zwarte broek en korte witte broek gespeeld wordt, waarbij aangetekend dient te worden dat een korte broek eigenlijk omschreven dient te worden als een driekwart broek. Toch is er één speler met een afwijkend tenue en dit moet dan wel een ‘middenvelder’ zijn van de tegenpartij, maar het is onbekend welke wedstrijd en dus ook welke tegenstander het betreft. . Op de achtergrond herkennen wij ook een afrastering en deze loopt evenwijdig aan de oude Zutphenseweg, het gedeelte waar nu parkeerplaatsen zijn voor het Zwembad ‘in de Dennen’, dat in deze jaren nog niet aanwezig is (aangelegd in 1933). Op de elftalfoto helemaal bovenaan dit stuk staan de blauw-wit spelers geposeerd in het (houten) doel zonder netten. Ook hier is op de achtergrond de afrastering te zien en dit betreft dus de kopse kant van het veld en dus zie je hier op de achtergrond de Hamsveldseweg, het gedeelte waar nu in de eerste drie maanden van 2022 flink is gekapt en de boomstammen netjes opgestapeld liggen.

Wij danken hierbij Harry Jansen voor deze bijdrage en zijn zeer verheugd met dit schitterende stukje voetbalhistorie uit Vorden. En natuurlijk bij deze nog een vrolijk Pasen gewenst …..!