2129

Vorden 24 april 2015 – Vorden 1 is door een 3-3 gelijk spel bij VVO op een krankzinnige manier kampioen geworden van de 3e klas. Na een 3-1 achterstand werd het in de laatste 10 minuten toch nog 3-3 door doelpunten van Gijs van der Veen en Koen Oosterhuis. Door dit gelijke spel blijft de voorsprong 7 punten op RKZVC en aangezien er nog 2 wedstrijden te spelen zijn, kon om 15.45 uur de champagne ontkurkt worden. In een wedstrijd met vele gezichten was de neutrale toeschouwer (waren er heel weinig van) de grote winnaar want het ene doelpunt was nog fraaier dan het andere en het kwartje kon beide kanten op vallen. Uiteindelijk was de 3-3 een prima afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

De wedstrijd op het idyllisch gelegen sportpark ‘de Pinkenberg’ , dat normaal al een geel-zwart bolwerk is aangezien de thuisclub VVO in precies hetzelfde tenue spelen als v.v. Vorden, maar deze middag door de bont uitgedoste vorden supporters helemaal was aangekleed in geel en zwart, liet direct in het begin al zien dat het deze middag wel eens een fraaie pot voetbal kon worden. Zowel VVO als Vorden speelden om te winnen en beide ploegen wilden, ondanks het moeilijk te bespelen hoofdveld, de aanvallen opzetten via de opbouw van achteruit. Vorden 1 moest in deze kampioenswedstrijd voor het eerst aantreden met het nieuwe centrale duo Bas Kortstee en Bas Abbink en na 7 wedstrijden afwezig te zijn geweest mocht Sam Abbink weer als links-back in de basis beginnen. Door de schorsing van Stefan Eggink en de pijnlijke lies van Erik Oldenhave ontbraken beide routiniers en trad het 1e elftal aan in de jongste basisopstelling van dit seizoen. Maar het had geen invloed op het veldspel want het 1e liet na enkele ‘vlakke’ wedstrijden weer de schwung zien waar het dit seizoen patent op leek te hebben. Vooral aan de linkerkant kwamen zij een aantal keren prima door en kon er in de combinatie met Koen Oosterhuis en Gijs van der Veen veelvuldig opgekomen worden door Sam Abbink. VVO daarentegen liet zien dat het qua veldspel geheel ten onrechte in de onderste regionen voetbalt, want via een gedegen opbouw van achteruit en het aanspelen van de beide energieke en erg goede middenvelders (nr. 17 en nr. 10) was VVO in ieder geval gelijk aan Vorden 1 en kon het in balbezit vaak flinke speldenprikken uitdelen aan Vorden 1. In de 22e minuut kreeg Vorden 1 aan de linkerkant een vrije trap te nemen en deze werd net buiten de 16-meter direct met rechts scherp ingebracht door Gijs van der Veen. Er liepen twee mensen in maar uiteindelijk was het Bas Abbink die het beslissende tikje gaf en de bal verdween deze middag voor het eerst in het net bij VVO; 0-1. Nog geen twee minuten er na kreeg VVO aan de rechterkant net over de middenlijn een vrije trap mee omdat de gevaarlijke rechtsbuiten onreglementair werd afgestopt door Sam Abbink. Terwijl beide spelers nog op de grond lagen en de scheidsrechter de vrije trap al had toegekend maakte de geirriteerde speler van VVO een trappende beweging en onder de ogen van de uitstekende leidsman deze middag kon hij direct met rood vertrekken. Heel even leek dit het beslissende moment van de wedstrijd te zijn, want in de resterende 20 minuten van de 1e helft speelde Vorden 1 het beste voetbal van de gehele wedstrijd met een aantal grote kansen om de 0-2 te maken. Eerst kreeg Frank Hiddink na een pass van Sam Abbink vrije doorgang richting de keeper en vanaf 20 meter stifte hij de bal fraai richting het doel, maar jammer genoeg verdween het leder net over de lat in het dak van het doel. Nog geen vijf minuten later was Vorden dichtbij de tweede treffer toen uit een voorzet van rechts Bas Abbink van dichtbij net naast kopte en tenslotte was Koen Oosterhuis nog een keer dictbij een treffer toen hij vlak voor rust met links aan kon leggen , maar zijn bal werd vanaf 20 meter een prooi voor de 45-jarige keeper van VVO.

Direct na rust werd het al duidelijk dat VVO, ondanks 10 man, toch kost wat kost een resultaat neer wilde zetten en de broodnodige punten wilde pakken. Terwijl Vorden 1 vooral in het laatste kwartier van de 1e helft de wedstrijd onder controle had, kantelde het spelbeeld direct na rust volledig. Vorden 1 werd onrustig, begon achteruit te lopen en kwam niet meer tot haar geliefde spel toe en VVO overdonderde in deze fase de koploper van 3C volledig. Vooral de excellerende nummer 10 en aanvoerder van VVO was de spil van het spel van de thuisclub en samen met de af en toe op de grens  maar vol dynamiek spelende nummer 17 vuurden zij de ene aanval na de andere af op het doel van Robin Verstege. Na 10 minuten werd het al 1-1 via een fraai opgezette één-twee en dat was volledig verdiend op dat moment. Maar de koek was nog niet op voor VVO, want in de 63e minuut werd het zelfs 2-1 toen een vrije trap vanaf 25 meter zeer fraai over het muurtje in de korte hoek achter Robin Verstege verdween. Vorden 1 was de kluts helemaal kwijt en vooral op het middenveld kreeg het maar geen vat op het directe en snelle spel van VVO. Trainer Michel Feukkink besloot toch Erik Oldenhave warm te laten lopen en hoopte met de 35-jarige routinier het middenveld weer in handen te krijgen. Maar net op het moment dat hij wilde gaan wisselen viel een diepe bal over de verdediging van Vorden heen en kwam Bart Stokman in de achtervolging op de alleen op Robin Verstege sprintende spits van VVO. Deze laatstgenoemde hield heel slim iets in en zodoende tikte de volop sprintende aanvoerder van Vorden 1 de nummer 9 van VVO licht op de hakken en had de scheidsrechter geen andere keuze dan Bart een rode kaart te geven wegens het onderuit halen van een doorgebroken speler. Trainer Michel Feukkink stond voor een lastige keuze, want nu ook nog een keer Erik Oldenhave inbrengen zou ineens twee wisselingen in de opstelling betekenen, maar hij wist dat het elftal gebaad was met de inbreng van Erik. Hij besloot de hard werkende Rick Schröer op te offeren en de resterende 20 minuten één op één te spelen met Erik Oldenhave vlak voor de verdediging en daarvoor weer Roy Böhmer en Wiebe de Jong. Er kwam direct weer meer rust in het spel van de in het geel-zwart spelende uitclub en er werd weer gezocht naar de simpele oplossing en het balbezit werd daardoor weer langer verlengd. Maar toch sloeg VVO nogmaals keihard toe, want uit een vrije trap aan de rechterkant werd de bal schitterend vanaf 15 meter diagonaal ingekopt en alles wat VVO was stond op z’n kop. Wat daarna volgde was echt krankzinnig en deed menig supporter terug denken aan de kampioenswedstrijd in 2007 in Doetinchem toen Vorden 1 tegen Terborg na een 4-1 achterstand in geslagen positie in de laatste 20 minuten keihard terug sloeg en alsnog met 5-4 wist te winnen. Ook nu wist het elftal zich zelf weer te herpakken want 10 minuten voor tijd won Erik Oldenhave wederom een heel belangrijk duele op het middenveld en met een prachtige direct pass bracht hij Koen Oosterhuis in stelling aan de rechterkant van het veld. Koen had de bal direct goed liggen en gaf een prima voorzet met rechts bij de tweede paal op ongeveer 15 meter van het doel. Spits Gijs van der Veen controleerde de bal op de borst,  liet het leder één keer stuiteren en haalde daarna vernietigende uit met rechts : 2-3. En met nog 6 minuten te gaan was het ineens Vorden 1 dat er in ging geloven. De wedstrijd stond volledig op zijn kop en Vorden kon de belangrijkste linie van het spel weer in handen nemen. Alle tweede ballen waren weer voor de geel-zwarten en er ontstond zodoende weer een spelbeeld dat zich voornamelijk afspeelde op VVO-helft. Eerst kreeg Koen Oosterhuis uit de draai een fraaie schietkans maar zijn ‘krulbal’ eindigde precies in de handen van de keeper en even later schoot Erik Oldenhave nog een vrije trap net over. Maar in de 88e minuut was het toch raak. Gijs van der Veen werd links in de hoek in een lastige situatie met twee man om hem heen en volop in de sprint aangespeeld. Nadat hij de bal had gecontroleerd kon hij met links voorzetten, maar hij kapte toch nog een keer terug en met rechts gaf hij de bal prima voor. De naar de eerste paal lopende Koen Oosterhuis kon de bal net genoeg toucheren en de bal kwam bij de 2e paal in het net terecht : 3-3!

Wat toen volgde was een compleet gekkenhuis want werkelijk alle 400 mee gereisde supporters van v.v. Vorden gingen compleet uit hun dak, maar er moesten nog een paar minuten gespeeld worden. Het elftal van trainer Michel Feukkink was inmiddels versterkt met A-junior Siebren Bijenhof, die de plaats in nam van Wiebe de Jong, en zij speelden de laatste minuten keurig uit. Met nog een minuut te spelen werd de bal nog weer een keer diep gespeeld door VVO, maar de oude krijg ‘Ollie’ bleef wederom rustig, ving de bal op het bovenbeen op en in een melee van spelers tikte hij de bal keurig breed op Sam Abbink, deze verlegde het spel met zijn linkerbeen en kreeg daarna een enorme ‘kegel’ van de rechtsbuiten. De vrije trap, die werd toegekend, was het sein voor de spelers en begeleiding op de bank om alvast feest te gaan vieren want toen wist iedereen dat het een gelopen koers was. De vrije trap werd genomen en 10 seconden later stormde een geel-zwarte menigte het veld op en werd het 9e kampioenschap van Vorden 1, maar het eerste kampioenschap in de 3e klas in het 86-jarige bestaan gevierd.