vorden - varsseveld 2

Vorden 4 december 2016 – Heel lang leek het erop dat Vorden 1 voor de derde achtereenvolgende keer met 1-0 zou verliezen, maar in de laatste 10 minuten blessuretijd werd de wedstrijd totaal op zijn kop gezet. Hoofdrolspeler was Frank Hiddink (geen familie van …) die de winnende treffer maakte in de 98e minuut, maar de scheidsrechter was na afloop de meest besproken persoon van deze middag. Varsseveld kreeg maar liefst vier rode kaarten (waarvan één voor de trainer en één voor de grensrechter) en eindigde dus met 9 man en een flinke kater…..

Vorden speelde de eerste 25 minuten een uitstekende wedstrijd, maar ondanks het prima positiespel vielen er echter geen grote kansen te noteren. Mike van Lingen was een keer met een halve omhaal in staat om de keeper aan het werk te zetten en Frank Hiddink kon nog een keer met een kopbal gevaarlijk worden, maar tot een echte uitgespeelde kans kwam de goed spelende ploeg verder niet. Halverwege de 1e helft kwam de strijd meer in evenwicht en volgens het trouwe maar kritische geel-zwarte publiek op de tribune kwam dit mede omdat Vorden in balbezit te vaak en te snel de oplossing ‘terug’ zocht. Dit blijft een mooie voetbaldiscussie waarbij langs de kant (waar iedereen het natuurlijk beter weet ….) liever wordt gezien dat er vooruit gevoetbald wordt en in het veld (waar de spelers het moeten doen) geen risico wordt genomen en keurig vanuit balbezit weer een poging wordt ondernomen om opnieuw een aanval op te zetten. In deze periode kwam Varsseveld wellicht iets tegen de verhouding in op een 1-0 voorsprong door Björn Heezen. Na een gevaarlijk indraaiende corner stuiterde de bal al dreigend op de vijf meter maar kon niemand van Varsseveld het beslissende zetje geven, maar werd de bal tenslotte alsnog bij de 2e paal keurig ingekopt. In het laatste kwartier kwam Varsseveld nog een keer zeer gevaarlijk door via de rechterkant. De lange, rijzige en bloedsnelle buitenspeler ging in sierlijke stijl met de bal aan de voet aan de rechterkant er vandoor en liep zelfs onze laatste man Bas Kortstee eruit. Op de achterlijn aangekomen trok hij de bal keurig terug en vanaf 14 meter schoot de spits half uit de draai laag in de hoek, maar Robin Verstege keerde de bal met een uiterste krachtsinspanning.

Na de rust drong Vorden nog meer aan en bepaalde het wedstrijdbeeld, maar Varsseveld verdedigde met man en macht de minimale voorsprong. Met een cornerbal was het aan geel-zwart zijde bijna raak in de 5oe minuut maar de inzet van Stefan Eggink werd ternauwernood van de doellijn gehaald. Ook werd de regelmatig opschuivende vrije verdediger Bas Kortstee veelvuldig gezocht en met een afstandsschot vanaf zo’n 25 meter shoot hij nog een keer op het doel van Varsseveld. Aan de andere kant was Robin Verstege weer prima op dreef toen een nare, harde en lastige vrije trap laag onderin de hoek verdween, maar door de prima keepende Robin werd gepareerd. De rebound leek er via de instormende Björn Heezen alsnog in te gaan, maar met gevaar voor eigen leven stortte Robin Verstege zich op de inzet van Varsseveld en had tot verbazing van vriend en vijand deze blokbal zelfs klem vast.  In de 75e minuut werd een flinke overtreding door Varsseveld middenvelder Dave Ankersmit op Koen Oosterhuis direct met rood bestraft en vanaf dat moment drong de geel-zwarte formatie nog meer aan om toch het verdiende puntje mee naar Vorden te nemen. In tegenstelling tot de laatste twee wedstrijden tegen Rood Wit en FC Winterswijk bleef Vorden nu wel keurig ‘door voetballen’ en liet zich niet verleiden tot het spelen van de ‘lange bal’. Voor Varsseveld was het toen al lang ‘pompen of verzuipen’ en de bal bij gelegenheid zo hard mogelijk naar voren schieten om te hopen op een uitval via één van beide snelle buitenspelers.

In de 85e minuut volgde wederom zo’n lange peer en kwam het tot een duel tussen onze linksback Sam Abbink en de handige en snelle buitenspeler Luke Grootwassink. Sam probeerde deze situatie voetballend op te lossen, zodat er vanuit balbezit weer een volgende aanval opgezet kon worden, maar in het duel dat volgde maakte de varsseveldspeler in de ogen van de scheidsrechter een overtreding dat ook nog eens bestraft werd met een gele kaart. Grootwassink was het daar duidelijk niet mee eens en kreeg na enig commentaar dan ook de tweede gele kaart en dus rood. Met 11 tegen 9 bleef Vorden in de laatste 5 minuten het veld goed breed houden met Bart Stokman en Sam Abbink en de ene voorzet naar de andere volgde. In de 89e minuut was het Bart Stokman die één van deze voorzetten vanaf links verzilverde en de stand op 1-1 bracht. In de ogen van Varsseveld was er voorafgaand aan de voorzet een overtreding begaan door een speler van Vorden en zij appelleerden vooral vanaf de bank luidruchtig richting de scheidsrechter. Trainer Sander Hoopman bleef demonstratief in het veld staan en voorkwam hierdoor dat er afgetrapt kon worden en toen de scheidsrechter vervolgens vroeg om nog dichterbij te komen ging hij in de ogen van de leidsman verbaal te ver en kreeg ook de rode kaart. Bij Varsseveld was het vanaf toen ‘vrouwen en kinderen’ eerst, terwijl Vorden nog voor de winst ging omdat weliswaar het scorebord 90 minuten aangaf, maar iedereen wist dat er nogal wat blessuretijd bij geteld ging worden. Uit een indraaiende cornerbal kwam de bal nog tegen de lat en toen iedereen zich had verzoend met het gelijke spel, sloeg Vorden in de 98e minuut alsnog toe. Een voorzet vanaf links werd nog licht getoucheerd en kwam zodoende bij de 2e paal precies op het hoofd van Frank Hiddink en deze maakte de winnende treffer: 1-2.

Terwijl Vorden bij de cornervlag helemaal uit het dak ging en de naar later bleek winnende treffer flink aan het vieren was, had bij Varsseveld na alle tegenslag natuurlijk de scheidsrechter het gedaan. Deze man was waarschijnlijk helemaal klaar met de withemden en weigerde dan ook om in gesprek te gaan met de nog steeds vlaggende grensrechter van Varsseveld die ervan overtuigd was dat Frank Hiddink vanuit buitenspelpositie had gescoord. In de twee minuten die na de aftrap nog volgde kreeg de robuuste aanvoerder, die de gehele tweede helft daarvoor niet van zijn plek als ausputzer was geweest, nog een prima schietkans, maar zijn inzet verdween over het doel van Robin Verstege. Toen na 100 minuten de scheidsrechter af floot was Vorden door het dolle heen en Varsseveld wit heet. Bij het inleveren van de vlaggenstok heeft de overigens prima en eerlijk vlaggende grensrechter van Varsseveld, William Assinck, de leidsman waarschijnlijk nog iets toe gefluisterd. Terwijl iedereen zich al richting uitgang begaf werd ‘en publiek’ deze man ook nog op een rode kaart getrakteerd en voor Varsseveld was de gein er toen helemaal af. De hoofdpersoon van deze middag werd al met al dus niet de maker van de winnende goal Frank Hiddink, of de uitblinkende Robin Verstege of de prima spelende linksback Sam Abbink met twee beslissende voorzetten, maar de leidsman uit Enschede die met 4 rode kaarten een grote stempel drukte op deze verder sportieve en aantrekkelijke wedstrijd.