Vorden, 27 april 2017 – Terwijl miljoenen tv-kijkers gisterenavond het interview van Wilfried de Jong met Koning Willem Alexander bekeken, waren 75 supporters uit Vorden en Warnsveld op hetzelfde tijdstip getuige van een ware halve finale om de Achterhoek Cup tussen Warnsveldse Boys en ons JO15-1 team nipt met 2-1 werd verloren door een doelpunt in blessuretijd. Het was al met al een prachtige ervaring voor de spelers van beide ploegen, want naast dat de wedstrijd erg spannend was en alle ingrediënten vertoonden van een ware bekerpot (afgekeurde doelpunten, gele kaarten, prachtige reddingen, mooie doelpunten) had de organisatie van de Achterhoek Cup ook flink uitgepakt door de wedstrijd op neutraal terrein te laten spelen (VIOD), een omroeper in te schakelen, neutrale grensrechters en een KNVB-scheidsrechter aan te wijzen en de ploegen onder de klanken van ‘Rocky’ gezamenlijk het veld op te laten komen.

De wedstrijd begon aan vordenzijde matig en de eerste 10 á 15 minuten was het dan ook Warnsveldse Boys JO15-1 dat meer balbezit had, nadrukkelijker aanwezig was op het middenveld en in de voorhoede veel dreigender dan Vorden. Vooral de beide buitenspelers waren handig, snel en constant aanspeelbaar en de vordense backs Sem Barendsen en Jim Reintjes hadden de handen vol aan deze twee lichte, wendbare en dreigende voorhoedespelers. Maar Vorden hield de tegenstander op 0-0 en vooral het centrale duo Dion Besselink en Nick Ziggers stonden zeer solide te verdedigen en samen met keeper Thomas Oonk sleepten zij het team door dit moeizame eerste kwartier heen. Heel langzaam aan kreeg Vorden JO15-1 na een kwartier meer grip op de wedstrijd en kwamen zij stukje bij beetje beter in hun spel. Vooral op het middenveld werd regelmatig de slag gewonnen door Bart Jansen en Jurre Heij en zodoende kreeg Vorden steeds vaker de mogelijkheid om op het spiegelgladde kunstgras van VIOD met hun geliefde combinatievoetbal de voorhoede in actie te brengen en zodoende ook doelkansen proberen af te dwingen. Bij Vorden kon in het laatste gedeelte van de 1e helft in ieder geval ook Jesse Barendsen op het middenveld wat meer naar voren spelen en fungeerde een aantal keren als kaatser en maker van één-tweetjes bij aanvalsopzetten aan de linkerkant. Ook voorin konden Chico Lindenschot en Werner Rondeel aan de buitenkanten een aantal keren dreigend een actie maken en zodoende proberen om uitblinker aan vordenzijde Sander Visschers aan het werk te zetten. Deze wendbare en makkelijk wegdraaiende spits was een keer met een schot dichtbij de openingstreffer toen hij na een wegdraai-actie vanaf 16 meter keihard met links uithaalde. In het laatste gedeelte van de 1e helft was Vorden JO15-1 de iets betere partij en toen de kleedkamers werden opgezocht tijdens de rust was iedereen het er over eens dat beide ploegen niet helemaal ‘los’ kwamen en eigenlijk iets onder hun niveau speelden, maar dat het volledig in evenwicht was en dus nog alle kanten op kon.

In de rust werd er gewisseld bij v.v. Vorden en kwamen Sven Groot Wassink, Millo van der Pol en Mick Lichtenberg in het veld. De wedstrijd kwam direct na het fluitsignaal meer ‘los’ en beide ploegen gingen vol voor de winst voetballen en het werd direct een echte wedstrijd. Het was zeer onderhoudend, zonder dat beide ploegen nu echt tot heel goed voetbal kwamen, en je merkte aan de 22 spelers op het veld, de begeleiding en de toeschouwers dat er een finaleplaats op het spel stond en dat zorgde ervoor dat de wedstrijd dat speciale, moeilijk onder woorden te brengen bekergevoel met zich mee kreeg. Vorden JO15-1 had de zaakjes achterin nog beter voor elkaar dan voor de rust en vooral de beide backs, nog steeds Sem Barendsen aan de rechterkant en de nieuweling Mick Lichtenberg aan de voor hem onwennige linkerkant deden het uitstekend. Aanvallend kwam Vorden ook steeds dreigender door en er waren regelmatig schoten uit de 2e lijn en een aantal aanvalsopzetten via de linkerkant waar de handige, wendbare en enorm energieke Sven Groot Wassink een prima wedstrijd speelde. Maar tegenstander Warnsveldse Boy liet zich ook niet onbetuigd en vandaar dat er sprake was van een zeer open wedstrijd met aanvallen op en neer. Toch kwam Vorden JO15-1 op voorsprong en de wijze waarop was echt om over naar huis te schrijven. Op het middenveld kwam Bart Jansen een 20 meter voor het doel aan de bal en gaf schuin een prima steekbal op de diepgaande Jurre Heij. Terwijl iedereen bij Warnsveld had verwacht dat hij uit de draai met rechts op doel ging schieten, gaf hij tegendraads een uitstekend trekbal die precies voor de voeten kwam van de instormende laatste man Dion Besselink en deze schoot met rechts de bal in de uiterste linkerhoek: 1-0.

En toen was de halve finale wedstrijd helemaal op stoom want Warnsveld wilde natuurlijk zo snel mogelijk gelijk maken en Vorden met man en macht de voorsprong verdedigen. Ondanks dat Vorden terug werd gedrongen, bleven zij in balbezit toch maar steeds de aanval zoeken en probeerde het via passing steeds de voorhoede in stelling te brengen. De wedstrijd was zodoende volledig in evenwicht en er ontstond een mooi schouwspel waarbij eigenlijk maar één dissonant aanwezig was en dat was de scheidsrechter. Niet dat één van beide ploegen voor- of nadeel had van zijn zeer warrige optreden, maar géén van de 22 spelers wist bij zijn beslissingen wat er nu precies aan de hand was en er ontstonden zodoende zeer kolderieke (maar wel irritante) situaties waarbij vooral zijn onlogische handgebaren, het constant met de rug naar de situatie staan (zie onderstaande foto) en het zeer onzekere fluiten op viel.

Maar beide ploegen bleven zich gelukkig focussen op het voetbal zelf en terwijl Warnsveld met ‘dode’ momenten al een paar keer gevaarlijk voor het doel was gekomen, leek aan de andere kant de wedstrijd beslist te worden door Vorden. Op het middenveld wordt in deze fase van dit soort wedstrijden iets extra’s gevraagd en dien je ook heel vaak niet eens persé het duel te winnen, maar moet je in ieder geval zorgen door het duel aan te gaan dat de tegenstander niet vrijuit in balbezit kan komen. Millo van der Pol had dit goed in de gaten en na een wat moeizaam begin in de 2e helft pakte hij lopende deze wedstrijd het uitstekend op. Zo won hij bijna al zijn kopduels en zodoende kon hij in de 58e minuut (wedstrijd duurde 2x 35 minuten) met een kopbal Bart Jansen bereiken en deze draaide direct vooruit door en kwam zodoende zo’n 30 meter voor het doel gevaarlijk in balbezit. Hij gaf de sprintende Werner Rondeel de bal precies in de loop mee en deze hield in zijn sprint zowel de laatste man als de knijpende rechtback achter zich. Alleen voor de keeper schoof hij de bal precies onder de doelman door en maakte, zo leek het, de belangrijke 2-0. De zeer resolute grensrechter vlagde echter voor buitenspel en daarom ging dit feestje aan vorden zijde niet door. Nog geen minuut later kwam aan de andere kant Warnsveld toch op 1-1 toen uit een vrije trap aan de zijkant van het doel de bal uiteindelijk in de rechterhoek verdween. Dolle vreugde bij de groen-witten en zij hadden nog geen 2 minuten later nog een keer reden tot juichen toen een lange vrije trap vanaf zo’n 30 meter na twee keer stuiteren in het 16-meter zo maar in de hoek verdween. Dit keer vlagde echter de andere grensrechter heel overtuigend voor buitenspel en zodoende was ook op gebied van afgekeurde doelpunten deze wedstrijd volledig in evenwicht.

De slotfase brak aan en beide ploegen gingen volledig voor de winst en waren aan beide kanten bij iedere aanval volop naar voren gericht. De spanning langs de kant van het veld werd met de minuut groter en ook Warnsveld wisselde nog een keer en bracht een verse middenvelder het veld in. Het scorebord stond al een paar minuten op ’70’ toen Warnsveld nog een keer een aanval van Vorden onderschepte en direct via de rechterkant naar voren schoot. Op het middenveld, precies voor de dug-out van Warnsveldse Boys, ging Bart Jansen het duel aan en om onduidelijke redenen floot de scheidsrechter af en gaf een vrije trap voor Warnsveldse Boys. Bart Jansen kon tijdens het weglopen naar zijn eigen 16 meter gebied zijn ongenoegen niet voor zich houden en de scheidsrechter bestrafte dit met een gele kaart. De regels van de Achterhoek Cup geven aan dat bij een gele kaart de speler 5 minuten uit het veld moet en de begeleiding aan vordenzijde, Peter en Willem, riepen Bart dan ook direct naar de kant. De hoge vrije trap werd in eerste instantie nog weg gekopt maar vanaf de 16-meterlijn werd hij ineens op de slof genomen en terwijl keeper Thomas Oonk net daarvoor nog een prachtige redding had kunnen verrichten, was hij nu kansloos en hobbelde de bal in de verre hoek precies in het zijnetje…. 1-2 voor Warnsveldse Boys JO15-1.  Toen daarna Vorden mocht aftrappen was de wedstrijd ook direct afgelopen en behaalde buurman Warnsveld de finale voor de Achterhoek Cup.

Een spannende, enerverende en vermakelijk halve finale was ten einde en gezien de blijdschap aan Warnsveldse zijde en de teleurstelling bij Vorden kon je zien dat deze wedstrijd om de Achterhoek Cup een ‘echte’ was en een welkome en leerzame afwisseling op het reguliere competitievoetbal.

Vorden JO15-1 mag nog twee competitiewedstrijden spelen en kan daarmee een goed seizoen in de 1e klas beëindigen met een 4e plaats en het kan zeker terug kijken op een prima serie wedstrijden in de Achterhoek Cup met goed voetbal tegen hoger spelende clubs zoals Longa’30, FC Winterswijk en prima resultaten tegen Ruurlo, HC’03 en FC Zutphen.

Wij willen hierbij de organisatie van de Achterhoek Cup bedanken voor dit toernooi, wensen Warnsveldse Boys heel veel succes in de finale en Vorden JO15-1 gefeliciteerd met de gedeelde 3e plaats en de geldprijs van 100 euro!